Forrás: Getty

Érvek és ellenérvek a pince mellett – Vajon megéri pince kialakítása mellett dönteni?

Építkezéskor a legtöbb emberben felmerül a gondolat, hogy vajon megérné-e pincét kialakítani. Mint minden helyiségnek, a pincének is vannak előnyös és kevésbé előnyös, sőt, hátrányos tulajdonságai is. Hoztunk egy listát érvekről és ellenérvekről, hogy megkönnyítsük számodra a döntést.

Érvek a pince mellett:

  • Lehetőség dolgozószoba kialakítására

Sokan nehezen találják a helyüket a home office világában, hiszen az otthonok életterei nem munkára lettek szabva. Ha sokat dolgozol otthonról, egy kicsi alapterületű pince kialakítása is segítségedre lehet az ideális munka környezet kialakítására.

  • „Lakosztály” a gyerekeknek

Ahogy cseperednek a gyerekek, egyre nagyobb igényük lesz a saját, „szülőmentes” élettérre, ahol nem kell a felnőttek napirendjéhez alkalmazkodniuk. A pince pont kielégítheti ezt a vágyukat, hiszen ott nyugodtan vihorászhatnak hajnalig a barátokkal is, a szülőknek pedig nem kell lemondaniuk a pihentető alvásról.

Érvek és ellenérvek a pince mellett – Vajon megéri pince kialakítása mellett dönteni?
Forrás: Getty
  • Tárolóhely

Szeretnéd a lakóteret minél letisztultabban tartani, nem pedig szekrényekkel túlzsúfolni? Akkor dönts a pince mellett, amit tárolóvá alakítasz ki! Külön részt lehet szánhatsz benne az élelmiszereknek és a ruhának, és saját területet kaphatnak a szezonális vagy nem mindennap használatos tárgyak is.

  • Plusz tér lehetősége

A pincében nem csak az előbb felsorolt, praktikus felhasználási módjai lehetnek, nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánk, és ha a pénztárcánk engedi, valami különlegest is kialakíthatunk ott. Például bárt, moziszobát, konditermet stb.

Érvek és ellenérvek a pince mellett – Vajon megéri pince kialakítása mellett dönteni?
Forrás: Getty

Érvek a pince ellen:

  • Drága

Az építkezés tervezésekor az anyagiaktól sem tekinthetünk el, a pince kialakítása pedig komoly plusz költségekkel jár. Már maga a kialakítása is igencsak pénztárca terhelő, de az igazi költségek a szigeteléskor, burkoláskor, valamint a világítás kialakításakor merülnek fel.

  • Kevés természetes fény

A pince egyik legnagyobb hátránya, hogy kevés természetes fény jut be, ezért csökkentheti a produktivitásunkat, ronthatja a kedvünket. A megfelelő világítás kialakítása pedig nem kicsi feladat.

  • Nehéz fűteni

A pince másik legnagyobb hátránya, hogy hideg és felfűteni is nehéz. Hiába a jó szigetelés, ez télen komolyan megterhelheti a rezsit. Ebből viszont előny is fakad, hiszen nyáron szuper lehetőséget biztosít hűsölésre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.