Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Házat szeretnél építeni, és hallottál az illetékkedvezményekről, de nem tudod pontosan, hogyan is működik? Építési telek vásárlása illetékmentesen lehetséges, ám pár szempontnak muszáj megfelelnünk. Mutatjuk, melyek ezek.

Ötletládához ad!

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Mit is jelent ez pontosan?

Ingatlan és telek vásárlásakor a legtöbb esetben illeték formájában adott összeggel tartozunk az állam felé. Mi a helyzet azonban akkor, ha házat szeretnénk építeni, és ahhoz kell a telek? Építési telek vásárlása illetékmentesen is lehetséges, ha megfelelünk a kritériumoknak. Ez az illetékkedvezmény-szabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha a megvásárolt telken lakóházat építünk a vásárlástól számított 4 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetnünk, ezzel akár milliós tételt is megspórolva.

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Kritériumok

  • Építési telek: Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi számít teleknek, és vonatkozik rá az illetékkedvezmény. Nem építkezhetünk bármilyen telken, így nem vonatkozik mindenre az illetékmentesség. Az építési telek fogalmát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. sz. melléklet 30. §-ben találjuk részletesen, lényege annyi, hogy telek az, amely beépítésre szánt területen fekszik, kialakítása megfelel az építési szabályoknak, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint megközelíthető, valamint a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m. Olyan telek is számíthat építési teleknek, amelyen már található valamilyen épület, ám ez nem minősül lakóháznak.
  • Lakóház: Az építési telek vásárlása illetékmentesen csak akkor lehetséges, ha a vagyonszerző a megszerzett ingatlanon a szerződés illetékkiszabásától négy éven belül lakóházat húz fel. Amennyiben ez megvalósul, az illeték eltörlésre kerül, ellenkező esetben ki kell fizetni. Lakóháznak csak az minősül, amit a használatbavételi engedélyben az építésügyi hatóság annak nyilvánított. Ezek csak lakóhelyre alkalmas épületek lehetnek, tehát a nyári konyha vagy a garázs nem számít lakóépületnek. Az építési telek illetékkedvezménye csak lakóházakra vonatkozik, tehát nyaralóra nem, kivéve ha az épület lakóháznak van minősítve a használatbavételi engedélyben.
  • Épület mérete: A felépített lakóház mérete sem mindegy, hogy az építési telek után járó illetékkedvezményre jogosultak legyünk. A négy éven belül felépített lakóház alapterületének ugyanis el kell érnie a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Efelől a földhivatalokban, önkormányzatoknál vagy az építésügyi hatóságnál tudunk érdeklődni, ám a legtöbb építész is segítségünkre lehet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin