Forrás: Getty

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Mit is jelent ez pontosan?

Ingatlan és telek vásárlásakor a legtöbb esetben illeték formájában adott összeggel tartozunk az állam felé. Mi a helyzet azonban akkor, ha házat szeretnénk építeni, és ahhoz kell a telek? Építési telek vásárlása illetékmentesen is lehetséges, ha megfelelünk a kritériumoknak. Ez az illetékkedvezmény-szabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha a megvásárolt telken lakóházat építünk a vásárlástól számított 4 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetnünk, ezzel akár milliós tételt is megspórolva.

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Kritériumok

  • Építési telek: Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi számít teleknek, és vonatkozik rá az illetékkedvezmény. Nem építkezhetünk bármilyen telken, így nem vonatkozik mindenre az illetékmentesség. Az építési telek fogalmát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. sz. melléklet 30. §-ben találjuk részletesen, lényege annyi, hogy telek az, amely beépítésre szánt területen fekszik, kialakítása megfelel az építési szabályoknak, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint megközelíthető, valamint a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m. Olyan telek is számíthat építési teleknek, amelyen már található valamilyen épület, ám ez nem minősül lakóháznak.
  • Lakóház: Az építési telek vásárlása illetékmentesen csak akkor lehetséges, ha a vagyonszerző a megszerzett ingatlanon a szerződés illetékkiszabásától négy éven belül lakóházat húz fel. Amennyiben ez megvalósul, az illeték eltörlésre kerül, ellenkező esetben ki kell fizetni. Lakóháznak csak az minősül, amit a használatbavételi engedélyben az építésügyi hatóság annak nyilvánított. Ezek csak lakóhelyre alkalmas épületek lehetnek, tehát a nyári konyha vagy a garázs nem számít lakóépületnek. Az építési telek illetékkedvezménye csak lakóházakra vonatkozik, tehát nyaralóra nem, kivéve ha az épület lakóháznak van minősítve a használatbavételi engedélyben.
  • Épület mérete: A felépített lakóház mérete sem mindegy, hogy az építési telek után járó illetékkedvezményre jogosultak legyünk. A négy éven belül felépített lakóház alapterületének ugyanis el kell érnie a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Efelől a földhivatalokban, önkormányzatoknál vagy az építésügyi hatóságnál tudunk érdeklődni, ám a legtöbb építész is segítségünkre lehet.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.