Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Házat szeretnél építeni, és hallottál az illetékkedvezményekről, de nem tudod pontosan, hogyan is működik? Építési telek vásárlása illetékmentesen lehetséges, ám pár szempontnak muszáj megfelelnünk. Mutatjuk, melyek ezek.

Ötletládához ad!

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Mit is jelent ez pontosan?

Ingatlan és telek vásárlásakor a legtöbb esetben illeték formájában adott összeggel tartozunk az állam felé. Mi a helyzet azonban akkor, ha házat szeretnénk építeni, és ahhoz kell a telek? Építési telek vásárlása illetékmentesen is lehetséges, ha megfelelünk a kritériumoknak. Ez az illetékkedvezmény-szabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha a megvásárolt telken lakóházat építünk a vásárlástól számított 4 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetnünk, ezzel akár milliós tételt is megspórolva.

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Kritériumok

  • Építési telek: Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi számít teleknek, és vonatkozik rá az illetékkedvezmény. Nem építkezhetünk bármilyen telken, így nem vonatkozik mindenre az illetékmentesség. Az építési telek fogalmát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. sz. melléklet 30. §-ben találjuk részletesen, lényege annyi, hogy telek az, amely beépítésre szánt területen fekszik, kialakítása megfelel az építési szabályoknak, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint megközelíthető, valamint a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m. Olyan telek is számíthat építési teleknek, amelyen már található valamilyen épület, ám ez nem minősül lakóháznak.
  • Lakóház: Az építési telek vásárlása illetékmentesen csak akkor lehetséges, ha a vagyonszerző a megszerzett ingatlanon a szerződés illetékkiszabásától négy éven belül lakóházat húz fel. Amennyiben ez megvalósul, az illeték eltörlésre kerül, ellenkező esetben ki kell fizetni. Lakóháznak csak az minősül, amit a használatbavételi engedélyben az építésügyi hatóság annak nyilvánított. Ezek csak lakóhelyre alkalmas épületek lehetnek, tehát a nyári konyha vagy a garázs nem számít lakóépületnek. Az építési telek illetékkedvezménye csak lakóházakra vonatkozik, tehát nyaralóra nem, kivéve ha az épület lakóháznak van minősítve a használatbavételi engedélyben.
  • Épület mérete: A felépített lakóház mérete sem mindegy, hogy az építési telek után járó illetékkedvezményre jogosultak legyünk. A négy éven belül felépített lakóház alapterületének ugyanis el kell érnie a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Efelől a földhivatalokban, önkormányzatoknál vagy az építésügyi hatóságnál tudunk érdeklődni, ám a legtöbb építész is segítségünkre lehet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin