Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Íme minden, amit tudnod kell róla

Házat szeretnél építeni, és hallottál az illetékkedvezményekről, de nem tudod pontosan, hogyan is működik? Építési telek vásárlása illetékmentesen lehetséges, ám pár szempontnak muszáj megfelelnünk. Mutatjuk, melyek ezek.

Ötletládához ad!

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Mit is jelent ez pontosan?

Ingatlan és telek vásárlásakor a legtöbb esetben illeték formájában adott összeggel tartozunk az állam felé. Mi a helyzet azonban akkor, ha házat szeretnénk építeni, és ahhoz kell a telek? Építési telek vásárlása illetékmentesen is lehetséges, ha megfelelünk a kritériumoknak. Ez az illetékkedvezmény-szabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha a megvásárolt telken lakóházat építünk a vásárlástól számított 4 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetnünk, ezzel akár milliós tételt is megspórolva.

Építési telek vásárlása illetékmentesen – Kritériumok

  • Építési telek: Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi számít teleknek, és vonatkozik rá az illetékkedvezmény. Nem építkezhetünk bármilyen telken, így nem vonatkozik mindenre az illetékmentesség. Az építési telek fogalmát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. sz. melléklet 30. §-ben találjuk részletesen, lényege annyi, hogy telek az, amely beépítésre szánt területen fekszik, kialakítása megfelel az építési szabályoknak, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint megközelíthető, valamint a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m. Olyan telek is számíthat építési teleknek, amelyen már található valamilyen épület, ám ez nem minősül lakóháznak.
  • Lakóház: Az építési telek vásárlása illetékmentesen csak akkor lehetséges, ha a vagyonszerző a megszerzett ingatlanon a szerződés illetékkiszabásától négy éven belül lakóházat húz fel. Amennyiben ez megvalósul, az illeték eltörlésre kerül, ellenkező esetben ki kell fizetni. Lakóháznak csak az minősül, amit a használatbavételi engedélyben az építésügyi hatóság annak nyilvánított. Ezek csak lakóhelyre alkalmas épületek lehetnek, tehát a nyári konyha vagy a garázs nem számít lakóépületnek. Az építési telek illetékkedvezménye csak lakóházakra vonatkozik, tehát nyaralóra nem, kivéve ha az épület lakóháznak van minősítve a használatbavételi engedélyben.
  • Épület mérete: A felépített lakóház mérete sem mindegy, hogy az építési telek után járó illetékkedvezményre jogosultak legyünk. A négy éven belül felépített lakóház alapterületének ugyanis el kell érnie a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Efelől a földhivatalokban, önkormányzatoknál vagy az építésügyi hatóságnál tudunk érdeklődni, ám a legtöbb építész is segítségünkre lehet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin