Forrás: Getty

Eldugult konyhai lefolyó – Ezzel a 3 egyszerű és gyors szokással megelőzheted a probléma kialakulását

1. Hetente: forró víz

Az első szokást heti rendszerességgel iktassuk be, hiszen szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel, és gyorsan, akár főzés közben is elvégezhető. Heti egyszer forraljunk fel egy lábasban vizet, ennek a felét öntsük le a lefolyóba, majd öt perc múlva a maradékot is. A két adag forró víz feloldja és lemossa a letapadt zsírokat és a csövek falára tapadt ételmaradványokat, ezáltal azok tisztábbak lesznek. Ha ezt rendszeresen elvégezzük, jelentősen csökkentjük a dugulás kialakulásának esélyét.

2. Havonta: Ecet és szódabikarbóna

Havonta egyszer érdemes alaposabb tisztításnak alávetni a konyhai lefolyót, hiszen minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy olyan kerül a csövekbe, aminek (nagyon) nem kellett volna. Egyszerű, olcsó és természetes lefolyótisztítási módszer, ha forró vizet engedünk bele a csapból, ezután szódabikarbónát öntünk a csövekbe, majd erre öntsünk 1,5 dl ecetet. A kettő keveréke ugyanis nagyon hatásos fertőtlenítő, mely képes a letapadt szennyeződéseket is feloldani. Ez a praktika fertőtlenítő hatásának köszönhetően a kellemetlen szagokat is megszűnteti, ezért akkor is alkalmazható, ha büdös a lefolyó.

3. Félévenként: Lefolyótisztító szer és kefe

Ha biztosra szeretnénk menni a tiszta lefolyó érdekében, akkor évente kétszer végezzünk egy átfogó tisztítást. Vásároljunk speciális lefolyótisztító szert, és egy lefolyótisztító kefével alaposan sikáljuk át a csövet, ameddig elérünk. A bolti tisztítószerek szinte bármit képesek szétmarni, ami dugulást okozhat, ezért ennél gyakrabban nem is ajánlott használni azokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.