Forrás: Getty

Az örök klasszikus: 4 szódabikarbónából készült házi tisztítószer

Míg a bolti tisztítószerekben sok tartósítószer van, a házi receptek nem feltétlenül tartalmaznak ilyet.  Ezért sem érdemes egyszerre sokat kikeverni belőlük. Ha mégis van maradék, akkor azt légmentesen zárd le, majd egy sötét és száraz helyen tárold.

1. Szódabikarbóna súroláshoz

Ha odaszáradt vagy odaégett foltokra szeretnéd használni a szódabikarbónát, akkor a por mellett szükséged lesz még egy kevés szappanra is. Daráld le a szappant, majd keverd össze a szódabikarbónával. Ezt utána vizes ronggyal vidd fel a tisztítandó felületre, majd pár perc után dörzsöld le. Ha nagyon makacs a folt, akkor csepegtess rá egy kevés ecetet, ami erősebb oldószerként funkcionál.

2. Lefolyótisztító készítése

Ehhez a szódabikarbónán kívül csupán ecetre lesz szükséged. Önts forró vizet a lefolyóba, majd jöhet rá a szódabikarbóna. A por után jöhet egy kevés ecet, ami fel fog pezsegni, ezzel feloldva szinte az összes szennyeződést. Hagyd hatni ezt a keveréket 15 percig, majd öblítsd le forró vízzel!

3. Sütőtisztító szódabikarbónából

A sütő tisztítása egy hosszabb folyamat, akár 8 órát is rá kell szánnod arra, hogy megfelelően hasson a tisztítószer. A szódabikarbónához keverj annyi vizet, hogy egy kenhető pasztát kapj, majd ezt vidd fel a sütő valamennyi részére egy szivaccsal. Ezután csukd be a sütőajtót, és hagyd úgy pár órára. Miután hatott a szer, egy nedves ronggyal könnyen le lehet törölni az összes szennyeződést.

4. Kárpit szagtalanító szer

Ha egy régi szőnyeged már egy kicsit szagos, akkor a szódabikarbóna könnyen segíthet a helyzeten. Keverj össze 250 gramm szódabikarbónát sóval, majd szórd be ezzel a keverékkel a kárpitot. Ezután spriccelj rá egy kevés vizet, majd hagyd az egészet megszáradni. Száradás után porszívóval menj át alaposan a szőnyegen, és készen is vagy.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.