Forrás: Getty

Ablakbeülő kialakítása: 5 tipp, hogyan lehet egyszerre szép és praktikus

Ezeket a szempontokat kell figyelembe venned az ablakbeülő kialakítása során:

1. Ülőfelület. Az ablakbeülő kialakításakor elengedhetetlen, hogy még a tervezési szakaszban kikristályosodjon, mit enged otthonunk alaprajza. Vajon valóban oda fogunk tudni ülni olvasgatni, vagy csak egy dekorációs rész lesz belőle?

Ha előbbi, akkor figyeljünk oda, hogy legyen akkora az ülőfelület, hogy kényelmesen elhelyezkedhessünk rajta, legyen elég hely a lábunknak és a derekunk megtámasztásának. 

2. Árnyékolás. Ha déli, délnyugati tájolású az otthonunk, akkor az ablakbeülő kialakítása folyamán a megfelelő árnyékolásra is figyelnünk kell, mert ha befülled az egész, és szakad rólunk a víz a betóduló napfény hatására, akkor nem szívesen fogunk odaülni, bármennyire hívogató is lesz a kis kuckó.

3. Megfelelő deréktámasz. Néhány nagy párna segíteni fog abban, hogy kényelmesen hátradőlhess a beülőben. Azonban meg kell találni az ideális arányt az ülőpad és a derékpárnák között. A túl kicsi párnán görnyedve ülünk, a túl nagy és kemény párna viszont nem veszi majd fel könnyen a testünk formáját. 

4. „Huzatmentesítés”. Fontos, hogy ne egy olyan helyre tervezzük az ablakbeülőt, ami huzatos, mert nem lesz sok köszönet benne. Ha nincs más opciód, akkor gyors és olcsó ablakszigetelési megoldásokkal zárd le a réseket. 

5. Beépített vagy csak szobasarok? Az ülőke talapzatát fából készítteted, vagy egy kanapé lesz az ablak elé tolva? Ha az utóbbit megoldást választod, az a takarításnál előnyt jelent, de számolnod kell azzal, hogy nem lesz igazi az érzés. A fából épített verzió a helykihasználás miatt kap plusz pontot, ugyanis tárolóként használva extra helyet kapunk. Az ülőke magassága minimum egy szék magassága legyen, a hossza pedig akkora, hogy akár ágynak is használható legyen. 

Az ablakbeülő kialakítása a nappali vagy a dolgozószoba egyik szegletében a legpraktikusabb, hiszen ezeket a helyiségeket használjuk a leggyakrabban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.