Forrás: Getty

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek

Mi az a shelf-styling és miért ilyen fontos eleme a lakberendezésnek? 

A shelf-styling kifejezés a polcok elrendezését és annak alapelveit foglalja magába. Mind polcos szekrények, mind lebegőpolcok tekintetében jól jöhetnek a következő tippek, hiszen a profik a legnagyobb figyelemmel gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat. 

Miért fontos ismerni a shelf-stylingot a mindennapokban is? Mert a polcok elrendezése egyszerűnek tűnhet, ám az igazán mutatós eredmény elérése nem könnyű feladat. Az alapszabályok segítségével olyan szép polcokat alakíthatunk ki otthonunkban, mint amiket a katalógusok oldalain is láthatunk. 

A profik shelf-styling tippjei: 

1. Szabadulj meg a limlomoktól

A polcok valójában minimális tároló funkciójuk mellett dekorációkkal dobják fel a teret. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden dísztárgyat fel kell halmozni rajtuk, hiszen így pont az ellenkezőjét érjük el a dekorálásnak. A túl tömött polcok ronda hatást keltenek, ezért semmiképp se kezdjünk el felesleges díszszobrokat vásárolni csak azért, hogy legyen mit kitenni a polcra.

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek
Forrás: Getty

2. Hagyj időt a dekorálásra

Nem azt mondjuk, hogy évekig hagyd üresen a polcokat, azonban attól óva intünk, hogy egyetlen nap alatt megvásárold az összes rá kerülő dekorációt. A polcok akkor lesznek igazán mutatósak, ha tükröződik rajta a személyiségünk és otthonunk stílusa is, ezért inkább lassabban, de biztosan oda passzoló tárgyakkal töltsük fel a polcokat.

3. Ne törekedj a tökéletesre

Mint már említettük, úgy az igazi a polc dekorációja, ha a mi ízlésünk is visszaköszön rajta. Megtetszett a kutyusod fajtájáról készült szobrocska a piacon? Állítsd ki nyugodtan, még akkor is, ha nem passzol tökéletesen a polc stílusához.

4. Ne feledkezz meg a könyvekről sem

Bár ma már egyáltalán nem a könyvek tárolása a polcok fő profilja, régen szinte csak erre voltak hivatottak. Ez azt jelenti, hogy a szemünknek természetes, hogy a könyveken polcok is vannak. Válassz olyan köteteket, amik különösen kedvesek a számodra vagy egyszerűen csak jól mutat a kötésük a polcon. 

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek
Forrás: Getty

5. Ne ess túlzásba

A polcokra az idők során könnyen felszaporodnak az újabbnál újabb dekor darabok, ám nem szabad hagyni, hogy túl sok csecsebecse legyen rajtuk. Már csak azért sem, mert a polcok napjainkban nem rendelkeznek túl nagy teherbíró képességgel. Ne kísértsük a sorsot, mindig maradjunk ésszerű kereteken belül. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.