A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek

Egy újabb külföldi szó, ami lakberendezői titkokat rejt maga mögött: a shelf-styling segítségedre lesz, hogy polcaid a lehető legjobban nézzenek ki. De mi is pontosan a shelf-styling, és milyen tippekre esküsznek a profik? Cikkünkből minden kiderül.

Ötletládához ad!

Mi az a shelf-styling és miért ilyen fontos eleme a lakberendezésnek? 

A shelf-styling kifejezés a polcok elrendezését és annak alapelveit foglalja magába. Mind polcos szekrények, mind lebegőpolcok tekintetében jól jöhetnek a következő tippek, hiszen a profik a legnagyobb figyelemmel gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat. 

Miért fontos ismerni a shelf-stylingot a mindennapokban is? Mert a polcok elrendezése egyszerűnek tűnhet, ám az igazán mutatós eredmény elérése nem könnyű feladat. Az alapszabályok segítségével olyan szép polcokat alakíthatunk ki otthonunkban, mint amiket a katalógusok oldalain is láthatunk. 

A profik shelf-styling tippjei: 

1. Szabadulj meg a limlomoktól

A polcok valójában minimális tároló funkciójuk mellett dekorációkkal dobják fel a teret. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden dísztárgyat fel kell halmozni rajtuk, hiszen így pont az ellenkezőjét érjük el a dekorálásnak. A túl tömött polcok ronda hatást keltenek, ezért semmiképp se kezdjünk el felesleges díszszobrokat vásárolni csak azért, hogy legyen mit kitenni a polcra.

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek
Forrás: Getty

2. Hagyj időt a dekorálásra

Nem azt mondjuk, hogy évekig hagyd üresen a polcokat, azonban attól óva intünk, hogy egyetlen nap alatt megvásárold az összes rá kerülő dekorációt. A polcok akkor lesznek igazán mutatósak, ha tükröződik rajta a személyiségünk és otthonunk stílusa is, ezért inkább lassabban, de biztosan oda passzoló tárgyakkal töltsük fel a polcokat.

3. Ne törekedj a tökéletesre

Mint már említettük, úgy az igazi a polc dekorációja, ha a mi ízlésünk is visszaköszön rajta. Megtetszett a kutyusod fajtájáról készült szobrocska a piacon? Állítsd ki nyugodtan, még akkor is, ha nem passzol tökéletesen a polc stílusához.

4. Ne feledkezz meg a könyvekről sem

Bár ma már egyáltalán nem a könyvek tárolása a polcok fő profilja, régen szinte csak erre voltak hivatottak. Ez azt jelenti, hogy a szemünknek természetes, hogy a könyveken polcok is vannak. Válassz olyan köteteket, amik különösen kedvesek a számodra vagy egyszerűen csak jól mutat a kötésük a polcon. 

A shelf-styling alapjai – A profik erre az 5 tippre esküsznek
Forrás: Getty

5. Ne ess túlzásba

A polcokra az idők során könnyen felszaporodnak az újabbnál újabb dekor darabok, ám nem szabad hagyni, hogy túl sok csecsebecse legyen rajtuk. Már csak azért sem, mert a polcok napjainkban nem rendelkeznek túl nagy teherbíró képességgel. Ne kísértsük a sorsot, mindig maradjunk ésszerű kereteken belül. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Kinőttétek? Szükség lenne a bővítésre? Válasszátok a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin