Forrás: Getty

A legnépszerűbb homlokzati hőszigetelőanyagok típusai

A ház hőszigetelése költséges folyamat, azonban hosszútávon megtérül. Mellett szól elsősorban az alacsonyabb rezsi, a penészmentesség és a ház hosszabb élettartama. Ha azonban mellé nyúlunk a szigetelőanyag kiválasztásánál, akkor szélmalomharcot kell vívnunk az éppen aktuális problémákkal. Bár a szakember javaslatot tehet, hogy melyiket válasszuk, a végső döntés a miénk, ezért nem árt tisztában lenni a típusokkal és azok tulajdonságaival.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot nagyon népszerű homlokzati hőszigetelőanyag – annak ellenére, hogy relatíve magas árkategóriájú. De nem véletlenül hajlandóak sokan költeni rá, hiszen remekül teljesít minden fontos szempont tekintetében. Tűzálló képessége kitűnő, ráadásul a penész miatt sem kell aggódnunk vízáteresztő képessége miatt, a vízpára ugyanis könnyedén távozik rajta keresztül. Szintén gyakori választás belvárosban élők számára, hiszen a hő mellett a hangot is remekül szigeteli.

Polisztirol

A polisztirol, ismertebb nevén hungarocell, szintén nagyon kapós termék a piacon, hiszen ár-érték arányban kiemelkedő. Emiatt is választják ezt a hőszigetelőanyagot a legtöbben, hiszen kedvező ára mellett a felrakása sem bonyolult, ezért akár a munkadíjon is tudunk spórolni. Viszonylag jók az adottságai, azonban értékei elmaradnak például a kőzetgyapotétól.

Üveggyapot

Az üveggyapot sok mindenben hasonlít a kőzetgyapothoz, kiemelkedően jó hő- és hangszigetelő-anyag. Az egyetlen különbség, hogy az üveggyapot pénztárcakímélőbb, hiszen az előállítása egyszerűbb, mint a kőzetgyapoté. Kifejezetten fém- vagy faszerkezetes házakra ajánlják, de sokoldalú a felhasználhatósága. Az üveggyapot népszerűségét kedvezőbb ára mellett tűzállóságának és tartósságának köszönheti.

Grafitos EPS hőszigetelő

Ezt a hőszigetelő-anyagot azok számára találták ki, akik alacsonyabb árú megoldást keresnek, ám jobb minőséget szeretnének a sima hungarocellnél. Sajnos ennek a típusnak a vízpára-áteresztőképessége nem túl jó, ám hőszigetelőképessége jelentősen jobb, ezért télen és nyáron is képes a rezsiszámlát csökkenteni. Valamivel drágább, mint a sima polisztirol anyag, de még így is nagyon kedvező az ára az üveg- vagy kőzetgyapothoz képest.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.