A home staging mint befektetés

A home staging mint befektetés

E cikksorozat első részében tisztáztuk a home staging fogalmát, majd a második részben az elmélet után megnéztük a home staging gyakorlati megvalósítását. Most pedig a sorozatot záró cikkben arról lesz szó, miért (jó) befektetés a home staging.

Ötletládához ad!
A home staging mint befektetés
Magyari Éva

Mielőtt azonban erre rátérnék, nézzük meg, miért működik a home staging! Vagyis miért jönnek meg gyorsan azok a vevők, akik hajlandóak megfizetni a felkészített lakások árát?

A vevők keresési szempontjait megvizsgálva sok éve az látszik, hogy vevők jelentős része jó és nagyon jó állapotú ingatlant szeretne vásárolni. Ezt derül ki az alábbi ábrából is, ami a Duna House Barométer legutolsó számában a vevők minőségi preferenciáját mutatja. Az ábra szerint földrajzi helytől függően a vevők 55-70%-a jó vagy nagyon jó lakásra, házra vágyik.

A home staging mint befektetés
Forrás: Duna House Barométer, 2022. augusztus

Viszont a magyar lakóingatlanok jelentős része sajnos elhanyagolt, leamortizált állapotban van, illetve a 30-40-50 éve épült ingatlanok nem, vagy csak alig felelnek meg a mai igényeknek. Ez alapján érthető, hogy a vevők boldogok, amikor végre találnak egy vonzó, igényes, hívogató, hangulatos ingatlant, amely megfelel a fő elvárásaiknak. Megkönnyebbülnek, amikor hosszú kereséstől elcsigázottan rábukkannak álmaik lakására, amivel semmit se kell már csinálni, csupán beköltözni. Összességében ezek az ingatlanok emiatt értéket képviselnek a vevő számára. Így most már biztos érted, miért kapkodják el a vevők a felkészített, azaz staged ingatlanokat.

A home staging mint befektetés
Forrás: Getty

Miután tudod, miért működik a home staging, jöjjön az a része a témának, amely a dolog értelméről szól az eladó szempontjából!

Először is hadd hangsúlyozzam ki, hogy a home staging nem luxus! Nem úri passzió, hanem azok számára, akik a legtöbbet akarják kihozni ingatlanuk eladásából, pénzügyi megfontolás, azaz pénz-, idő- és energiabefektetés. Logikus, hogy befektetést azért csinálunk, hogy legyen rajta hasznunk.

Milyen haszna van a home stagingnek az eladó perspektívájából?

  • Az eladhatatlan eladhatóvá válik.
  • A piaci átlagnál gyorsabban kelnek el a felkészített lakások, házak.
  • A piaci átlagnál magasabb áron adhatók el a felkészített ingatlanok.
  • A felkészített ingatlanokat alku nélkül vagy minimális alkuval lehet eladni.

Vannak eladók, akik hosszú ideje eladhatatlan otthonukat home staging szakértő segítségével felkészítik az eladásra, majd sikeresen el is adják. Pénz a zsebben, és tovább tudnak lépni saját céljaiknak megfelelően.

Egy ingatlan eladási ideje több szempontból fontos. Részben túl akar már lenni rajta az ember (hiszen kinek öröm hónapokig árulni lakását?), részben pedig például egy másik ingatlan megvételéhez szüksége lehet a tőkére. A mostani inflációs világban egyáltalán nem mindegy, hogy egy ingatlan ellenértékét 1 vagy 6 hónap alatt kapjuk meg.

Magyarországon ugyan nincsenek hivatalos home staging statisztikák, a home staging szakértők projekt beszámolóiból tudjuk, hogy a felkészített ingatlanok a piaci átlagnál sokkal gyorsabban kelnek el. Jellemzően 3-4 hét alatt, de ennél rövidebb eladási idők sem ritkák a magyar home staging világában. A legutolsó projektem során két nap alatt történt meg az eladás.

A home staging mint befektetés
Forrás: Getty

Bár az amerikai ingatlanpiac, ahol már 50 éve használják a home staginget, nagyon más, mint a magyar, orientációnak nézzük meg az ő számaikat! 2021-es amerikai home staging statisztikák szerint az ottani ingatlanügynökök 53%-ának az a véleménye, hogy a felkészített ingatlanokat, kisebb vagy nagyobb mértékben, rövidebb idő alatt tudták eladni.

Végül, de nem utolsó sorban a hasznok között ott van a talán legérzékenyebb pont, az ingatlan ára. A home staging alapelvek alapján felkészített lakások a piaci árnál magasabban cserélnek gazdát. Hogy pontosan mennyivel, azt magyar statisztikák hiányában nem lehet megmondani. Viszont ismét csak a home staging szakértők beszámolóiból látjuk, hogy egyértelmű értéknövekedés történik. Ennek a mértéke több tényezőtől függ, de mindenféleképpen több millió forintban mérhető.

2021-es amerikai home staging statisztikák szerint az ingatlanközvetítők 50%-a állítja, hogy a felkészített ingatlanokat 1-20%-kal magasabb áron tudták eladni hasonló otthonokhoz képest.

Mekkora összeget kell befektetni? – kérdezheted jogosan. Klasszikus home staging alkalmazásakor – amit jó állapotú ingatlanok esetében lehet bevetni –, a home stagingre fordított összeg az ingatlan értékének max. 1-5%-a. Amennyiben egy ingatlan felújítandó, és emiatt felújítással egybekötött home stagingre van szükség, akkor az összeg 5%-nál több lehet, függően az ingatlan állapotától, valamint annak adottságaitól.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen dolgokra fordítasz pénzt, amikor home staginget akarsz csinálni. Lehet értelmetlenül is szórni a pénzt, és lehet nagyon célirányosan költeni kizárólag arra, ami az eladás szempontjából értéknövekedést okoz. Egy home staging szakértő pontosan tudja, mire szabad pénzt költeni, és mire nem. Ezért is javasolt szakember bevonása.

Magyari Éva

ingatlan eladási tanácsadó, home staging szakértő

Szakértői sorozatunk korábbi részeiről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin