4 háztartási praktika olajjal – Még a parkettát is ápolja

4 háztartási praktika olajjal – Még a parkettát is ápolja

Legyen szó takarításról, ápolásról vagy védelemről, az olaj számos különféle területen megállja a helyét, és a segítségünkre van, így megkönnyítve a hétköznapokat.

Ötletládához ad!

Karcok eltüntetése

Karcos lett a parketta? Akkor van egy jó hírünk: a növényi olaj csodákra képes! Az ilyen kis sérülések eltüntetésére olíva- vagy lenolajra lesz szükségünk. Egy pohár negyedéig öntsünk ecetet, majd a maradék ¾ részt töltsük fel olajjal. Ebbe a keverékbe mártsunk bele egy rongyot, majd a sérült területet töröljük meg, illetve polírozzuk át vele. Az olaj nem csupán ápolja a fát és fényessé varázsolja azt, de el is tünteti a karcot.

Ablaktisztítás

A hosszadalmas és fárasztó ablaktisztítás után is matt maradt az üveg? Ha tenni szeretnénk ez ellen, akkor próbálkozzunk lenolajjal. Tegyünk belőle pár cseppet egy mikroszálas- vagy pamutrongyra, majd alaposan töröljük át az üveget. Rövid ideig hagyjuk hatni, ezután alaposan mossuk le. Az olajtól nem csak az üveg lesz csillogóan tiszta és fényes, hanem még a környezetet is védjük, hiszen nem használunk vegyszereket.

Bőrcipő ápolása

A régi, leharcolt bőrcipőkkel szintén csodát képes tenni pár csepp lenolaj. Egyszerűen csepegtessünk egy kevés olajat egy pamutrongyra, majd azzal alaposan dörzsöljük át a lábbelit. Úgy fog csillogni, mintha vadiúj lenne.

Ragasztó eltávolítása

Ki ne találkozott volna már olyan ragasztóval, amit alig lehet eltávolítani akár fáról, műanyagról vagy üvegről? Ilyenkor próbáljuk lekaparni, és különböző vegyszerekkel eltüntetni, mindezt több-kevesebb sikerrel. Az olaj mellett szól, hogy egy környezetkímélő anyag, amivel ténylegesen el tudjuk tüntetni a ragasztót. Erre a célra a len- és a napraforgóolaj bizonyul a legjobb választásnak. Csepegtessünk némi olajat egy tiszta rongyra, majd azzal dörzsöljük át az érintett felületet. Addig súroljuk, amíg teljesen el nem távolítjuk a ragasztót. Ha sikerrel jártunk, akkor szappannal és vízzel mossuk át a felületet, és már készen is vagyunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin