4 háztartási praktika olajjal – Még a parkettát is ápolja

4 háztartási praktika olajjal – Még a parkettát is ápolja

Legyen szó takarításról, ápolásról vagy védelemről, az olaj számos különféle területen megállja a helyét, és a segítségünkre van, így megkönnyítve a hétköznapokat.

Ötletládához ad!

Karcok eltüntetése

Karcos lett a parketta? Akkor van egy jó hírünk: a növényi olaj csodákra képes! Az ilyen kis sérülések eltüntetésére olíva- vagy lenolajra lesz szükségünk. Egy pohár negyedéig öntsünk ecetet, majd a maradék ¾ részt töltsük fel olajjal. Ebbe a keverékbe mártsunk bele egy rongyot, majd a sérült területet töröljük meg, illetve polírozzuk át vele. Az olaj nem csupán ápolja a fát és fényessé varázsolja azt, de el is tünteti a karcot.

Ablaktisztítás

A hosszadalmas és fárasztó ablaktisztítás után is matt maradt az üveg? Ha tenni szeretnénk ez ellen, akkor próbálkozzunk lenolajjal. Tegyünk belőle pár cseppet egy mikroszálas- vagy pamutrongyra, majd alaposan töröljük át az üveget. Rövid ideig hagyjuk hatni, ezután alaposan mossuk le. Az olajtól nem csak az üveg lesz csillogóan tiszta és fényes, hanem még a környezetet is védjük, hiszen nem használunk vegyszereket.

Bőrcipő ápolása

A régi, leharcolt bőrcipőkkel szintén csodát képes tenni pár csepp lenolaj. Egyszerűen csepegtessünk egy kevés olajat egy pamutrongyra, majd azzal alaposan dörzsöljük át a lábbelit. Úgy fog csillogni, mintha vadiúj lenne.

Ragasztó eltávolítása

Ki ne találkozott volna már olyan ragasztóval, amit alig lehet eltávolítani akár fáról, műanyagról vagy üvegről? Ilyenkor próbáljuk lekaparni, és különböző vegyszerekkel eltüntetni, mindezt több-kevesebb sikerrel. Az olaj mellett szól, hogy egy környezetkímélő anyag, amivel ténylegesen el tudjuk tüntetni a ragasztót. Erre a célra a len- és a napraforgóolaj bizonyul a legjobb választásnak. Csepegtessünk némi olajat egy tiszta rongyra, majd azzal dörzsöljük át az érintett felületet. Addig súroljuk, amíg teljesen el nem távolítjuk a ragasztót. Ha sikerrel jártunk, akkor szappannal és vízzel mossuk át a felületet, és már készen is vagyunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin