Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget

Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget

Sokan azt gondolják (tévesen), hogy a modern és a kortárs design ugyanazt takarja. Pedig nagy a különbség! Lehet, hogy sok lakberendezési elem szinonima, az összkép mégis teljesen más. A modern dizájn egy elmúlt korszakra utal, míg a kortárs dizájn a jelenről és a jövőről szól. Mutatjuk elemről elemre a különbséget a modern és a kortárs lakberendezési között.

Ötletládához ad!

A modern és a kortárs dizájn különbségei:

Színek:

  • Modern: A modern design színvilága olyan árnyalatokkal rendelkezik, mint a rozsda, a türkiz, a barna és az olajzöld.
  • Kortárs: A kortárs design gyakran ragaszkodik a fekete, fehér és szürke színek szigorúbb palettájához. Sokan gyakran az „unalmas” jelzővel illetik emiatt.

Anyagok:

  • Modern: Mivel a modern stílus a huszadik század közepéhez kötődik, előnyben részesíti a fát, rattant és más természetes anyagokat.
  • Kortárs: A kortárs lakberendezést könnyű felismerni a szignifikáns – mint például a fém, üveg vagy metál – anyaghasználatáról.

Vonalak, formák:

  • Modern: A modern stílus bútoraira a lekerekített szélek és aszimmetrikus formák jellemzők. Ezek ismerősek lehetnek a korszakban készült filmekből, az idősebbek számára esetleg a gyerekkorukból.
  • Kortárs: A nagy bútorvállalatok napjainkban azonban már az egyenes vonalakat, letisztult formákat létesítik előnyben.

A modern és a kortárs dizájn hasonlóságai:

Dekoráció: A dekoráció terén mindkét stílus a minimalista, letisztult megoldásokat kedveli. A kiegészítők között leggyakrabban növények és személyes képek vannak túlsúlyban.

Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget
Forrás: Getty

Elrendezés: A modern és a kortárs stílus is előszeretettel használja az „open concept”-et, azaz a nyitott tereket. Az átlátható, fényes végeredmény a cél. Nem ritkák a nyitott polcok sem, mivel a minimalizmusnak hála rendezett kinézetet lehet vele kapni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin