Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget

Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget

Sokan azt gondolják (tévesen), hogy a modern és a kortárs design ugyanazt takarja. Pedig nagy a különbség! Lehet, hogy sok lakberendezési elem szinonima, az összkép mégis teljesen más. A modern dizájn egy elmúlt korszakra utal, míg a kortárs dizájn a jelenről és a jövőről szól. Mutatjuk elemről elemre a különbséget a modern és a kortárs lakberendezési között.

Ötletládához ad!

A modern és a kortárs dizájn különbségei:

Színek:

  • Modern: A modern design színvilága olyan árnyalatokkal rendelkezik, mint a rozsda, a türkiz, a barna és az olajzöld.
  • Kortárs: A kortárs design gyakran ragaszkodik a fekete, fehér és szürke színek szigorúbb palettájához. Sokan gyakran az „unalmas” jelzővel illetik emiatt.

Anyagok:

  • Modern: Mivel a modern stílus a huszadik század közepéhez kötődik, előnyben részesíti a fát, rattant és más természetes anyagokat.
  • Kortárs: A kortárs lakberendezést könnyű felismerni a szignifikáns – mint például a fém, üveg vagy metál – anyaghasználatáról.

Vonalak, formák:

  • Modern: A modern stílus bútoraira a lekerekített szélek és aszimmetrikus formák jellemzők. Ezek ismerősek lehetnek a korszakban készült filmekből, az idősebbek számára esetleg a gyerekkorukból.
  • Kortárs: A nagy bútorvállalatok napjainkban azonban már az egyenes vonalakat, letisztult formákat létesítik előnyben.

A modern és a kortárs dizájn hasonlóságai:

Dekoráció: A dekoráció terén mindkét stílus a minimalista, letisztult megoldásokat kedveli. A kiegészítők között leggyakrabban növények és személyes képek vannak túlsúlyban.

Modern versus kortárs – Ideje tisztába tenni a különbséget
Forrás: Getty

Elrendezés: A modern és a kortárs stílus is előszeretettel használja az „open concept”-et, azaz a nyitott tereket. Az átlátható, fényes végeredmény a cél. Nem ritkák a nyitott polcok sem, mivel a minimalizmusnak hála rendezett kinézetet lehet vele kapni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin