Milyen a jó asztal?

Milyen a jó asztal?

A lakás egyik központi kérdése az asztal. Legyen vagy ne, s ha veszünk, akkor kicsit, nagyot, kereket vagy éppen oválisat?

Ötletládához ad!

Konyhasziget

Átmenetet jelent a konyha és az étkező között, ugyanakkor jó megoldást kínál a helytakarékosság szempontjából, amikor a konyhai munkapult részévé válik az asztalnak. Így főzéskor adott a megfelelő munkafelület, és ráadásul még a megvilágításról sem kell külön gondoskodnunk. Sőt, maga a szigetpult is alkalmazható térelválasztóként. Ilyenkor a konyha felőli részt használhatjuk munkapultként, míg a másikat konyhaasztalként.

Ha szereted az asztalokat, most segítünk abban, hogy mely helyiségbe milyen szempontok szerint válassz. Nézzük először helyiségek szerint.

Konyhába

Még a legkisebb lakásban is kell egy hely, ahol ülve megebédelhetünk, pár szót válthatunk párunkkal, családtagjainkkal az együtt elköltött étkezések közben vagy után. Sokszor azonban igen nagy kihívás ez azok számára, akik lakásukban helyhiánnyal küszködnek. Az étkezőbe szánt asztal kiválasztásánál talán a legfőbb szempont, hogy végiggondoljuk, egy-egy tálaláskor hányan ülünk majd körbe, illetve az is, hogy mire szeretnénk még az evésen kívül használni. Igazán praktikus lehet például egy fiókos asztal, melyben nemcsak az evőeszközök, szalvéták férnek el, hanem minden egyéb apróság is, melyekre az asztalon történő egyéb munkálatok során szükségünk lehet.

Az amerikai konyha kialakításával az asztal is segíti a térelválasztást. Ráadásul ilyenkor még a forma és méret kiválasztása is szabadabb. De ha szögleteset, vagy lekerített sarkút választunk, legyen legalább két stabil lába. Ha viszont szabályos kör alakúra esik a választás, annak lehet egy ponton középen az alátámasztása. Magasságát is megválaszthatjuk kedvünkre. Eldönthetjük, hogy a munkapultéval azonosat (kb. 85-90 cm), vagy szabvány asztalmagasságot (kb. 70 cm) választunk. Egy biztos, ennél a megoldásnál van arra leginkább módunk, hogy viszonylag olcsón korrigálhassuk eredeti elképzelésünket, ha az nem vált volna be. Fontos azonban, hogy kinyitható asztalban csak akkor gondolkodjunk, ha biztos, hogy a kinyitott asztal körül is van annyi hely, hogy körbe lehessen ülni!

Étkezőbe

Mostanában egyre nagyobb divat a konyhán kívüli étkező kialakítása, ahol nemcsak enni lehet, hanem a családi élet jelentős része is bonyolódhat, sőt vendégvárásra is remekül alkalmas, hiszen itt nagyobb a tér, kényelmesebb a hely. Ebben az esetben nem kell külön ülőgarnitúrát, foteleket és dohányzóasztalt sem vennünk, de egy nagy asztal elengedhetetlen. Fő szempont legyen a vásárlásnál, hogy olyat válasszunk, melyet adott esetben mind a család, mind a vendégek kényelmesen körbe tudnak ülni. S persze a székek is legyenek a lehető legkényelmesebbek. Változatosabbá tudjuk tenni ezt a főhelyen lévő asztalt azzal, ha az azt körülvevő székeket a megfelelő alkalmakkor különböző huzatú, felköthetők szivacspárnákkal látjuk el. Ám csak azért, mert az évben egyszer-kétszer többeket hívunk vendégségbe, ne zsúfoljuk tele lakásunkat székekkel, hatalmas asztallal, hogymáskor ne kelljen feleslegesen kerülgetnünk semmilyen bútorunkat.

Praktikus megoldás

Praktikus megoldás

Nappaliba

Otthonunk bútorainak megvásárlásakor a legfőbb szempont a biztonság mellett saját és családtagjaink kényelmének biztosítása. Manapság igen közkedveltek a különféle, kisebb méretű, több célra is használható, könnyen mobilizálható, összecsukható, lehajtható, kihúzható asztalkák. Ezek ugyanis mindig kéznél vannak, általában több funkcióval is bírnak, és egyedivé tehetik, feldobhatják lakásunk hangulatát. Ráadásul, ha igazi társasági emberek vagyunk, egy jó kis dohányzóasztal elengedhetetlen otthonunkban. Ma már rengetegféle stílusú, méretű és hangulatú modell közül válogathatunk, és hangsúlyos szerepet adhatunk, különleges hangulatot varázsolhatunk a legátlagosabb szobába is segítségével úgy, ha a szoba közepére állítunk egy jól megválasztott darabot. A kiválasztáskor vegyük figyelembe, hogy ne csak mutatós legyen, hanem több feladatot is el tudjon látni. S ne feledjük, hogy annak ellenére, hogy a szoba közepét bitorolja, muszáj hogy harmonizáljon a szőnyeggel és a környező bútorokkal is.

Az asztal anyaga

Amennyiben étkezőasztalról beszélünk, annak a rendeltetéséből adódóan kellően stabilnak, masszívnak kell lennie, melynek a felülete kemény, lehetőleg karcálló legyen. Kellően praktikus, ha bővíthető típust választunk, ilyenkor azonban figyeljünk arra, hogy könnyen variálható és egyszerű szerkezetű legyen.

Fontos tudni, hogy amennyiben lehet, kerüljük a fóliás, laminált felületű asztalokat. Ezek ugyan kemény felületűek és jó a kopásállóságuk is, ám az éles mechanikai behatásokra könnyen sérülnek, és nehezen javíthatóak. Nem rossz választás a fafurnéros bútor. Itt a vázra kerül rá a néhány milliméternyi faréteg, mely szép fahatást kölcsönöz, ráadásul nem vetemedik, és nem reped. Nagyon drágák ugyanakkor a tömörfa asztalok, melyek rusztikus hatásúak, vastagságuknak köszönhetően. Ismertek kovácsoltvas étkezők is. Ezek szintén stabilak, ám üvegfelületük igen sérülékeny. Jól mutatnak a homokfúvott vagy egyéb eljárással készült mintás üvegfelületek is, melyek jó mechanikai tulajdonságokkal bírnak, de áruk is borsosabb.

A méret és a forma

Széles a skála méretben és formában egyaránt. Választáskor mindig gondoljuk át, hogy mire és hányan fogjuk használni asztalunkat. Ma már az ebédlőasztalok magassága is eltérő, körülbelül 70-75 centiméteresek. Ám nem csak az asztal, hanem a szabad lábmagasság is fontos. (Gondolj bele, hiába megfelelő magasságú az asztallap, ha alatta nem jut legalább 60 centiméter hely az ott ülők lábának.) Nehézkessé teheti a székek elhelyezését, ha az asztallábak a sarkokhoz közelítenek, így ugyanis kevesebb széket tudunk elhelyezni.

Nyithatóság szempontjából is többféle variáció közül választhatunk. Létezik középről – egy vagy több vendéglappal bővíthető-, kétoldalt kihúzható – vendéglappal bővített-, valamint ketté- vagy többfelé nyitható – rétegben elhelyezett lapok. Manapság egyre inkább elterjednek a kis lakásokban a falra szerelhető asztalok, melyek a konzol szerepét is betöltik. Ennek ismertek kibővíthető változataik is, belül polcokkal vagy széktartóval. Sőt, mára tért hódítottak a vendéglapokkal és kihúzható elemekkel bővíthető asztalok sokféle változatai is. Ezek amellett, hogy igen praktikusak, még megjelenésükben is az igazi ebédlőasztalokat idézik. n

Jó, ha a család körbe tudja ülni az étkezőasztalt

Jó, ha a család körbe tudja ülni az étkezőasztalt

Forrás: Pinterest

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Stílus Furoshiki – Próbáld ki az ajándékcsomagolás legtrendibb és legkörnyezetkímélőbb változatát

Valószínűleg mindenkinek a családjában van legalább egy valaki, aki mindig nagyon óvatosan bontja ki az ajándékokat, méghozzá azért, hogy jövőre is fel tudja használni a csomagolópapírt. A legtöbben ezen jót nevetünk, pedig valójában ez egy szuper környezetkímélő szokás. Ha pedig ez a szempont számodra is fontos, de egy másik módszert keresel, akkor próbáld ki a furoshikit!

Tipp “Csináld magad” szép karácsony IV. – Gyerekekkel is elkészíthető DIY karácsonyi díszek

Újabb résszel jelentkezik "Csináld magad" szép karácsony sorozatunk. Ez alkalommal olyan DIY karácsonyi dekoráció ötleteket hoztunk, melyeket gyerekekkel is könnyen (és biztonságosan) elkészíthetünk.

Tipp 6 hiba, amit szinte mindenki elkövet gyertyagyújtás közben

A téli időszak meghitt hozzávalói a gyertyák, főleg a trendi, illatos darabok. A karácsonyi illatok otthonosabbá teszi a borús délutánokat, ezért a legtöbb otthonban kötelező elemek. Talán nem is gondolnánk, de van néhány alaphiba, amit mindnyájan elkövetünk, pedig ránk és a gyertyára nézve sem tesznek jót. Íme a lista.

Tipp Ismerd meg a legszebb karácsonyi növények jelentését!

A karácsonyi növények ugyanúgy hozzátartoznak az ünnepkehez, mint a finom sütik és az ajándékok. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek pontos jelentésük is van. Cikkünkben eláruljuk, hogy mit is szimbolizálnak.

Otthon Díjnyertes ház Üllőn – Merész formák és különleges anyagok

Fiatal házaspár és egy merész megoldásokat használó építésziroda együttműködéséből épült ház már két építészeti díjat is nyert.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin