Milyen a jó asztal?

Milyen a jó asztal?

A lakás egyik központi kérdése az asztal. Legyen vagy ne, s ha veszünk, akkor kicsit, nagyot, kereket vagy éppen oválisat?

Ötletládához ad!

Konyhasziget

Átmenetet jelent a konyha és az étkező között, ugyanakkor jó megoldást kínál a helytakarékosság szempontjából, amikor a konyhai munkapult részévé válik az asztalnak. Így főzéskor adott a megfelelő munkafelület, és ráadásul még a megvilágításról sem kell külön gondoskodnunk. Sőt, maga a szigetpult is alkalmazható térelválasztóként. Ilyenkor a konyha felőli részt használhatjuk munkapultként, míg a másikat konyhaasztalként.

Ha szereted az asztalokat, most segítünk abban, hogy mely helyiségbe milyen szempontok szerint válassz. Nézzük először helyiségek szerint.

Konyhába

Még a legkisebb lakásban is kell egy hely, ahol ülve megebédelhetünk, pár szót válthatunk párunkkal, családtagjainkkal az együtt elköltött étkezések közben vagy után. Sokszor azonban igen nagy kihívás ez azok számára, akik lakásukban helyhiánnyal küszködnek. Az étkezőbe szánt asztal kiválasztásánál talán a legfőbb szempont, hogy végiggondoljuk, egy-egy tálaláskor hányan ülünk majd körbe, illetve az is, hogy mire szeretnénk még az evésen kívül használni. Igazán praktikus lehet például egy fiókos asztal, melyben nemcsak az evőeszközök, szalvéták férnek el, hanem minden egyéb apróság is, melyekre az asztalon történő egyéb munkálatok során szükségünk lehet.

Az amerikai konyha kialakításával az asztal is segíti a térelválasztást. Ráadásul ilyenkor még a forma és méret kiválasztása is szabadabb. De ha szögleteset, vagy lekerített sarkút választunk, legyen legalább két stabil lába. Ha viszont szabályos kör alakúra esik a választás, annak lehet egy ponton középen az alátámasztása. Magasságát is megválaszthatjuk kedvünkre. Eldönthetjük, hogy a munkapultéval azonosat (kb. 85-90 cm), vagy szabvány asztalmagasságot (kb. 70 cm) választunk. Egy biztos, ennél a megoldásnál van arra leginkább módunk, hogy viszonylag olcsón korrigálhassuk eredeti elképzelésünket, ha az nem vált volna be. Fontos azonban, hogy kinyitható asztalban csak akkor gondolkodjunk, ha biztos, hogy a kinyitott asztal körül is van annyi hely, hogy körbe lehessen ülni!

Étkezőbe

Mostanában egyre nagyobb divat a konyhán kívüli étkező kialakítása, ahol nemcsak enni lehet, hanem a családi élet jelentős része is bonyolódhat, sőt vendégvárásra is remekül alkalmas, hiszen itt nagyobb a tér, kényelmesebb a hely. Ebben az esetben nem kell külön ülőgarnitúrát, foteleket és dohányzóasztalt sem vennünk, de egy nagy asztal elengedhetetlen. Fő szempont legyen a vásárlásnál, hogy olyat válasszunk, melyet adott esetben mind a család, mind a vendégek kényelmesen körbe tudnak ülni. S persze a székek is legyenek a lehető legkényelmesebbek. Változatosabbá tudjuk tenni ezt a főhelyen lévő asztalt azzal, ha az azt körülvevő székeket a megfelelő alkalmakkor különböző huzatú, felköthetők szivacspárnákkal látjuk el. Ám csak azért, mert az évben egyszer-kétszer többeket hívunk vendégségbe, ne zsúfoljuk tele lakásunkat székekkel, hatalmas asztallal, hogymáskor ne kelljen feleslegesen kerülgetnünk semmilyen bútorunkat.

Praktikus megoldás

Praktikus megoldás

Nappaliba

Otthonunk bútorainak megvásárlásakor a legfőbb szempont a biztonság mellett saját és családtagjaink kényelmének biztosítása. Manapság igen közkedveltek a különféle, kisebb méretű, több célra is használható, könnyen mobilizálható, összecsukható, lehajtható, kihúzható asztalkák. Ezek ugyanis mindig kéznél vannak, általában több funkcióval is bírnak, és egyedivé tehetik, feldobhatják lakásunk hangulatát. Ráadásul, ha igazi társasági emberek vagyunk, egy jó kis dohányzóasztal elengedhetetlen otthonunkban. Ma már rengetegféle stílusú, méretű és hangulatú modell közül válogathatunk, és hangsúlyos szerepet adhatunk, különleges hangulatot varázsolhatunk a legátlagosabb szobába is segítségével úgy, ha a szoba közepére állítunk egy jól megválasztott darabot. A kiválasztáskor vegyük figyelembe, hogy ne csak mutatós legyen, hanem több feladatot is el tudjon látni. S ne feledjük, hogy annak ellenére, hogy a szoba közepét bitorolja, muszáj hogy harmonizáljon a szőnyeggel és a környező bútorokkal is.

Az asztal anyaga

Amennyiben étkezőasztalról beszélünk, annak a rendeltetéséből adódóan kellően stabilnak, masszívnak kell lennie, melynek a felülete kemény, lehetőleg karcálló legyen. Kellően praktikus, ha bővíthető típust választunk, ilyenkor azonban figyeljünk arra, hogy könnyen variálható és egyszerű szerkezetű legyen.

Fontos tudni, hogy amennyiben lehet, kerüljük a fóliás, laminált felületű asztalokat. Ezek ugyan kemény felületűek és jó a kopásállóságuk is, ám az éles mechanikai behatásokra könnyen sérülnek, és nehezen javíthatóak. Nem rossz választás a fafurnéros bútor. Itt a vázra kerül rá a néhány milliméternyi faréteg, mely szép fahatást kölcsönöz, ráadásul nem vetemedik, és nem reped. Nagyon drágák ugyanakkor a tömörfa asztalok, melyek rusztikus hatásúak, vastagságuknak köszönhetően. Ismertek kovácsoltvas étkezők is. Ezek szintén stabilak, ám üvegfelületük igen sérülékeny. Jól mutatnak a homokfúvott vagy egyéb eljárással készült mintás üvegfelületek is, melyek jó mechanikai tulajdonságokkal bírnak, de áruk is borsosabb.

A méret és a forma

Széles a skála méretben és formában egyaránt. Választáskor mindig gondoljuk át, hogy mire és hányan fogjuk használni asztalunkat. Ma már az ebédlőasztalok magassága is eltérő, körülbelül 70-75 centiméteresek. Ám nem csak az asztal, hanem a szabad lábmagasság is fontos. (Gondolj bele, hiába megfelelő magasságú az asztallap, ha alatta nem jut legalább 60 centiméter hely az ott ülők lábának.) Nehézkessé teheti a székek elhelyezését, ha az asztallábak a sarkokhoz közelítenek, így ugyanis kevesebb széket tudunk elhelyezni.

Nyithatóság szempontjából is többféle variáció közül választhatunk. Létezik középről – egy vagy több vendéglappal bővíthető-, kétoldalt kihúzható – vendéglappal bővített-, valamint ketté- vagy többfelé nyitható – rétegben elhelyezett lapok. Manapság egyre inkább elterjednek a kis lakásokban a falra szerelhető asztalok, melyek a konzol szerepét is betöltik. Ennek ismertek kibővíthető változataik is, belül polcokkal vagy széktartóval. Sőt, mára tért hódítottak a vendéglapokkal és kihúzható elemekkel bővíthető asztalok sokféle változatai is. Ezek amellett, hogy igen praktikusak, még megjelenésükben is az igazi ebédlőasztalokat idézik. n

Jó, ha a család körbe tudja ülni az étkezőasztalt

Jó, ha a család körbe tudja ülni az étkezőasztalt

Forrás: Pinterest

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Otthon Balázs Andi színésznő kutyabarát otthonában jártunk

Két ember plusz négy kutya az annyi, mint egy nagy boldog falka. Így él együtt Balázs Andi színésznő és párja, Gábor befogadott kedvenceivel. Náluk jártunk vendégségben.

Tipp Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Az anyósnyelv – vagy más néven szanszeveria – arról híres, hogy elnyűhetetlen. Az anyósnyelv Achilles-sarka egyedül a locsolás, mivel sajnos könnyű túlöntözni. Szerencsére azonban, ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhető a baj.

Tipp Teakfa tisztítása: ezekkel a házi szerekkel garantált a siker!

Ha eddig azt hitted, hogy a teakfa tisztítása csak drága vegyszerekkel lehetséges, akkor biztosan örülsz annak a hírnek, miszerint egyszerű házi szerekkel is könnyedén sikert érhetsz el.

Tipp A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A villany egyre drágább, ezért érthető, hogy egyre nagyobb keletje van a spórolási technikáknak. De vajon milyen trükkökkel lehet ténylegesen megfogni a rezsit, és melyek azok a praktikák, amik nem érnek semmit?

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin