Forrás: Getty

Így készítsd fel az erkélyedet a tavaszra

Északra néző erkély

Ha az erkélyed északi fekvésű, akkor sajnos nem igazán éri közvetlen napfény. Épp ezért olyan növényekkel díszítsd, melyek jól érzik magukat a fél- vagy teljes árnyékban. Ilyen például a fukszia, a páfrány és a tűzgyöngyvirág.

Természetes fény hiányában lámpákkal kell hangulatos világítást teremtened. A legjobb választás egy szép fényfüzér, különleges lámpások vagy gyertyák.

Amire szintén szükség van egy északi fekvésű erkély esetén: szín! Válassz színes textileket, vázákat és dekorációkat. A széljátékok vagy egy festett fal sokkal barátságosabbá varázsolják a külső életteret.

Így készítsd fel az erkélyedet a tavaszra
Forrás: Getty

Keletre néző erkély

Keleten kel fel a Nap – egy ilyen fekvésű erkélyen épp emiatt a legjobb reggelizni. Ehhez szükség van egy kényelmes ülősarokra, tehát ezen ne spórolj! A nap folyamán aztán elbúcsúzik a napfény, ami miatt egy keleti erkélyen is szükséged van némi színre, például sárgára vagy narancsra. A színes lámpások jó hangulatot teremtenek, továbbá fényt is adnak.

Ebben az esetben is olyan növényeket kell választanod, melyek szeretik a félárnyékot. Ilyen például a tulipán és a nárcisz.

Délre néző erkély

A déli fekvésű erkélyeket rengeteg napfény éri, ezért elengedhetetlen egy kényelmes napozóágy. Azonban arra is figyelned kell, hogy néha el tudj bújni a napsütés elől, ehhez pedig szükséged lesz árnyékolókra. Egy nagy napvitorla vagy egy napernyő teljesen megfelel erre a célra. A napsütés miatt továbbá mellőzd a fémből készült bútorokat és dekorációkat, hiszen ezek nagyon gyorsan felforrósodnak.

A növényeket tekintve a levendula, a hibiszkusz, az olajfa és a sétányrózsa bizonyulnak a legjobb választásnak.

Nyugatra néző erkély

Egy ilyen fekvésű erkélyt délután és estefelé éri a napfény, ezért ideális az aznapi fáradalmak kipihenésére. Válassz kényelmes bútorokat, amikre leülve teljes nyugalomban tudod elfogyasztani a vacsorát. A napsütés miatt ide se vegyél fémből készült bútorokat.

Az olyan virágok bizonyulnak remek választásnak, amelyek színe még éjszaka is ragyog és emellett kellemesen is illatoznak. A hesperis, a nagy csodatölcsér, az angyaltrombita, a liliom vagy a petúnia tökéletesen megfelelnek. Még arra érdemes figyelned, hogy nehéz cserépbe ültesd a növényeket, ugyanis egy nyugati fekvésű erkély igencsak szeles tud lenni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.