Forrás: Getty

Így juthat be még több természetes fény a hálószobába

Sötétítés okosan

A hálószoba sötétítése kulcsfontosságú a nyugodt alvás és a magánszféra szempontjából. Gyakori hiba, hogy akkor is redőny van, ha a bejutó fény mennyisége egyébként sem lenne túl nagy – ebben az esetben roló vagy sötétítőfüggöny is tökéletesen elegendő. A puha anyagból és/vagy függőleges szelvényekből álló megoldások tökéletesek, különösen könnyedebb színekben, de sűrűbb szövéssel.

Megfelelő falszín

A lágy semleges és pasztell színek – különösen matt finissel – anélkül segítenek visszaverni a fényt, hogy túláradóak lennének. Ezek ráadásul nemcsak világosítják, hanem tágítják is teret, így két legyet üthetsz velük egy csapásra. (Mindez természetesen az egyszerű fehér falra is igaz!)

Fémes kiegészítők

Akár fali dekorációról, akár bútordíszítésről, akár ágytakaróról vagy díszpárnákról van szó, a fémes felületek mértékkel bevetett csillogása nemcsak az otthonos és részletgazdag összhatáshoz járul hozzá, hanem a fénymennyiség növeléséhez is.

Tükrök

Az ablakkal szemben elhelyezett tükör okosan és esztétikusan kettőzi meg a szobába jutó fényt, ráadásul ugyancsak tágítja a teret. Minél nagyobb tükröt választasz, annál több fényt ver vissza, de figyelj arra, hogy más szempontokat is figyelembe véve mit érzel komfortosnak. Sokan nem szeretik például, ha éjszaka felébredve rögtön megpillantják magukat a tükörben, ami csökkent fényviszonyok között kicsit ijesztő lehet.

Így juthat be még több természetes fény a hálószobába
Forrás: Getty

Beugró polcok

A bútorok sajnos képesek lehetnek „megfogni”, vagyis elnyelni a fényt. Gyakori bűnös a közvetlenül ablak mellé vagy alá helyezett polc vagy szekrény. Beugró vagy beépített megoldásokkal szerencsére kiküszöbölhető a probléma, így nemcsak fényből lesz több a hálószobában, hanem remélhetőleg helyből is.

Világos fahatású padló

A természetes hatású, világos fa vagy fahatású padló minden más burkolatnál kellemesebb fényviszonyok teremtéséhez járul hozzá. Természetesen a fehér kő is tökéletes lenne a célra, de a hálószobában mégiscsak melegebb érzet a cél.

Mesterséges ablak

Minden idők egyik leghatékonyabb fénygyarapító megoldása a mesterséges ablak, ami tulajdonképpen egy építészetileg kialakított ablakkeretbe helyezett, természetes hatású fényforrást jelent. Nem a legolcsóbb, viszont hosszú távon az egyik legjobb megoldás, ami különösen megfontolandó például alagsori ingatlan esetén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.