Forrás: Getty

Érdemes-e szőnyeget tenned az ágy alá?

Nagyon jól mutathat

Az esztétikai előny az egyik legfőbb érv amellett, hogy szőnyeget tegyél az ágy alá. Az ágykereten túllógó szőnyeg ugyanis optikailag nem más, mint az ágy kiterjesztése. Olyan, mintha műalkotásként keretbe foglalná az ágyat. Persze, ehhez elengedhetetlen a szín- és dizájnbeli harmónia.

Hangszigetelés

Ugyancsak fajsúlyos érv lehet – különösen akkor, ha egyébként recseg a padló, vagy egyszerűen csak túlzottan zavaró lehet a lépések zaja. Természetesen ma már választhatsz eleve lépéshang-elnyelő burkolatot, ám a jó öreg parketta szinte elképzelhetetlen szőnyeg nélkül a hálószobában.

Csak a megfelelő méretben

Minél nagyobb, annál jobb – hangzik a végítélet hálószobai szőnyegügyben. Olyan darabot válassz, ami legalább 50-60 cm-rel túllóg az ágy mindegyik nem fallal határos oldalán. A túl kicsi szőnyeg „összenyomja”, kisebbnek láttatja a teret, ráadásul kevésbé igényes hatást kelt.

Érdemes-e szőnyeget tenned az ágy alá?
Forrás: Getty

Puha anyagok

A hálószobában különösen érdemes puha anyagú szőnyeggel kényeztetni a talpad. Ha megteheted, engedj meg magadnak egy kis luxust. Ez persze nem kizárólag ár kérdése, hiszen olcsón is hozzájuthatsz igazán minőségi darabokhoz. A takaríthatóság sem utolsó szempont, de lássuk be, hogy a porszívózás sok gondot megold.

Padlószőnyegre szőnyeg?

Jöhet! Itt is az összhang a kulcs, hiszen az ágyból felkelve jóleshet, ha valami extra puhán landol a talpad – máris sokkal jobban indul a nap. Az enteriőrhöz színben és anyagban harmonizáló szőnyeg gyakorlatilag bármilyen burkolatra jöhet.

Mikor nem javasolt szőnyeg a hálószobába?

Allergia esetén alapos mérlegelést igényel a döntés, hogy legyen-e szőnyeg a lakásban, és ha igen, akkor mennyi és milyen anyagból. Abszolút érthető, ha például egy háziporatka-allergiával élő ember úgy dönt, hogy alvás közben minél kevesebb potenciális allergénnek szeretné kitenni magát, ezért lemond a hálószobai szőnyegről. A másik eset a nagyon pici hálószoba, ahol az ágyon kívül szinte semmi más nem fér el; a szőnyeg ebben az esetben optikailag csökkentené a teret.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.