Forrás: Getty

Dolgozószoba berendezése a hatékony otthoni munkavégzés érdekében

Tippek, hogy a dolgozószoba berendezése segítse az otthoni munkavégzésünket:

  • Íróasztal: A dolgozószoba berendezése egyértelműen az íróasztallal kezdődik, ugyanis ez a legfontosabb eleme a kényelmes és hatékony munkavégzésnek. Olyan íróasztalt válasszunk, aminek a magassága passzol hozzánk, kényelmes lábhellyel rendelkezik, és tárolási lehetőség is van benne.
  • Tárolók: Sajnos az íróasztalfiók nem elegendő tároló, ha hosszútávon, dolgozunk otthonról. Előbb-utóbb felszaporodnak a papírok, számlák, borítékok és minden egyéb, amit fontos rendszerezetten tárolni.
  • Kényelmes szék: Csakúgy, mint az asztal esetében, a szék kiválasztásánál figyelembe kell venni a saját adottságainkat. A tökéletes szék nem csak a derekat, hanem az egész hátat támasztja, a lábunk pedig kényelmesen, térdnél hajlítva ér le a földre.
  • Monitorállvány: Ha órákat töltünk a gép előtt, egészségügyi és kényelmi okokból is ajánlott a monitorállvány használata. Sokkal kíméletesebb a nyaknak, hiszen nem kell lefelé nézni tartósan, hanem felegyenesedve ülhetünk. Akkor is ajánlott a használata, ha laptopunk van, ebben az esetben a laptopot tegyük az állványra, és csatlakoztassunk hozzá egeret és a billentyűzetet, amiket tegyünk az asztalra „kézmagasságban”.
  • Minimális dekoráció: Bár elsőre az hangzik logikusan jó megoldásnak, hogy sok dekorációval otthonosabbá tesszük a dolgozószobát a jobb környezetért, ez nagy hiba. A sok dekoráció bizonyítottan elvonja a figyelmünket a munkáról. Ezért inkább csak néhány motiváló képpel, növényekkel vagy faldekorációval díszítsünk.
Dolgozószoba berendezése a hatékony otthoni munkavégzés érdekében
Forrás: Getty
  • Fali tervező: Fényévekkel egyszerűbb lesz minden határidőt betartani, ha beszerzünk egy fali tervezőt. Ennek segítségével átláthatóbbak a feladatok és könnyebben megtervezhetők a teendők, így jóval hatékonyabb lesz a munkavégzés.
  • Megfelelő világítás: Hosszútávú munkavégzéshez elengedhetetlen a jó világítás, hiszen a félhomályban csak elálmosodunk, és csökken a produktivitásunk. A borúsabb napokon muszáj lámpákat használni. Lehetőleg több opció is álljon a rendelkezésünkre: legyen csillár, állólámpa és asztalilámpa is kéznél.
  • Dolgozószoba elrendezése: A dolgozószoba elrendezése is nagyban befolyásolja a munkavégzésünk hatékonyságát. Például, ha pont az ablakkal szemben ülünk, gyakran kaphatjuk magunkat azon, hogy csak nézelődünk munka helyett. A túl sötét sarkok sem alkalmasak az íróasztal helyének, ezért lehetőleg az ablakhoz közel, de ne pont az ablakkal szemben üljünk. Ugyancsak nem ajánlott úgy rendezni a dolgozószobát, hogy az ajtónak teljesen háttal üljünk, hiszen ez sok emberben feszengést okoz.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.