A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt

A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt

Hallottál már a hármas szabályról, de sosem tudtad pontosan, hogy mit jelent? Ez azért lehet, mert a lakberendezés több területén is használjuk. Mutatjuk is ezeket.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A hármas szabály kifejezés nem újdonság, számos lakberendezési magazin és blog emlegeti. De mit is jelent ez, és hogyan lehet otthonunk szépítésére hasznosítani? Elöljáróban annyit: több helyen használhatók, mint hinnéd! Ráadásul nem is olyan bonyolult követni.

Mi az a hármas szabály?

A hármas szabályt minden lakberendező és több otthon tulajdonos ismeri. Segítségével ízléses, kimért végeredményt érhetünk el bármely helyiség kialakításakor. A hármas szabály egyszerűen alkalmazható, ezért megéri tisztában lenni a felhasználási területeivel.

  • Hármas szabály a színekben

A profik szerint egy szoba dizájnjához 3 színt érdemes választani. Egy főszínt, amit nagyjából a szoba 60%-ában alkalmazunk, egy másodlagos színt, ami 30%-ban van jelen a helyiségben, kiegészítésnek pedig 10%-ban ajánlott használni egy feltűnő árnyalatot, amely egy kis lendületet visz az összhatásba.

A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt
Forrás: Getty
  • Hármas szabály a textúráknál

A színekhez hasonlóan a lakberendezők a textúránál is a mágikus hármas számot követik, azaz 3 textúra kell minden szobába a jól összeállított hatás érdekében. A textúrákkal a színeket is árnyalhatjuk, így például egy teljesen fehér szoba is tud izgalmas, látványos végeredményű lenni.

  • Három rétegű világításberendezés

Nem lehet eleggé hangsúlyozni, hogy egy szobában háromféle világításnak KELL lennie. Ezzel javíthatjuk a szoba összképét, és a hangulatunkra is pozitív hatással van, ha mindig megtaláljuk az éppen megfelelő fényerőt. A három rétegű világítás általában egy csillárból, spotlámpákból/oldalfai lámpákból és asztali- vagy állólámpákból áll.

  • Dekoráció hármas csoportja

A könyvespolcokon, lebegőpolcokon vagy más felületen is érdemes tartani magunkat a hármas szabályhoz. Azaz három kategóriánál több dekortárgyat ne tegyünk ki. Ilyen felosztás lehet például: könyv-fényképek-dekorszobor vagy dekorszobor-növény-gyertyák.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin