A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt

A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt

Hallottál már a hármas szabályról, de sosem tudtad pontosan, hogy mit jelent? Ez azért lehet, mert a lakberendezés több területén is használjuk. Mutatjuk is ezeket.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A hármas szabály kifejezés nem újdonság, számos lakberendezési magazin és blog emlegeti. De mit is jelent ez, és hogyan lehet otthonunk szépítésére hasznosítani? Elöljáróban annyit: több helyen használhatók, mint hinnéd! Ráadásul nem is olyan bonyolult követni.

Mi az a hármas szabály?

A hármas szabályt minden lakberendező és több otthon tulajdonos ismeri. Segítségével ízléses, kimért végeredményt érhetünk el bármely helyiség kialakításakor. A hármas szabály egyszerűen alkalmazható, ezért megéri tisztában lenni a felhasználási területeivel.

  • Hármas szabály a színekben

A profik szerint egy szoba dizájnjához 3 színt érdemes választani. Egy főszínt, amit nagyjából a szoba 60%-ában alkalmazunk, egy másodlagos színt, ami 30%-ban van jelen a helyiségben, kiegészítésnek pedig 10%-ban ajánlott használni egy feltűnő árnyalatot, amely egy kis lendületet visz az összhatásba.

A lakberendezési varázsszám – Területek, ahol alkalmazhatjuk a hármas szabályt
Forrás: Getty
  • Hármas szabály a textúráknál

A színekhez hasonlóan a lakberendezők a textúránál is a mágikus hármas számot követik, azaz 3 textúra kell minden szobába a jól összeállított hatás érdekében. A textúrákkal a színeket is árnyalhatjuk, így például egy teljesen fehér szoba is tud izgalmas, látványos végeredményű lenni.

  • Három rétegű világításberendezés

Nem lehet eleggé hangsúlyozni, hogy egy szobában háromféle világításnak KELL lennie. Ezzel javíthatjuk a szoba összképét, és a hangulatunkra is pozitív hatással van, ha mindig megtaláljuk az éppen megfelelő fényerőt. A három rétegű világítás általában egy csillárból, spotlámpákból/oldalfai lámpákból és asztali- vagy állólámpákból áll.

  • Dekoráció hármas csoportja

A könyvespolcokon, lebegőpolcokon vagy más felületen is érdemes tartani magunkat a hármas szabályhoz. Azaz három kategóriánál több dekortárgyat ne tegyünk ki. Ilyen felosztás lehet például: könyv-fényképek-dekorszobor vagy dekorszobor-növény-gyertyák.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin