Forrás: Getty

Zöld otthon tippek – A környezetbarát kert és kertészkedés alapjai

Helyi magvak és palánták beszerzése

Ha ültetés előtt állsz, akkor irány a helyi piac. A környéken lévő őstermelőktől könnyen tudsz magvakat és palántákat vásárolni, amivel nem csak a pénztárcád kíméled, de a környezetet is. Mivel közelebbről szerzed be a kertbe valókat, annál kevesebb kilométerbe „kerül” azok szállítása, ezzel együtt kisebb a károsanyag-kibocsátás is. Ráadásul így a környékbeli gazdákat támogatod, amivel tovább erősíted a helyiek esélyét arra, hogy szezonális és helyi termékeket vásároljanak.

Zöld otthon tippek – A környezetbarát kert és kertészkedés alapjai
Forrás: Getty

Öntözés esővízzel

Ahhoz, hogy ne használj el sok vizet, érdemes összegyűjteni a lehető legtöbb esővizet. Helyezz az eresz alá nagyméretű hordókat lehetőleg zárható tetővel. Lehet kapni olyan darabokat is, amiken van csap, ami alá csak alá kell tartani a kannát, mikor öntözni készülsz. A növényeknek és a vízszámlának is jót fog tenni a természetes esővíz.

Napelemes és mozgásérzékelővel felszerelt világítás

Érdemes világítást is helyezni a kertbe, akár esti munkákhoz, akár biztonsági szempontból. Ahhoz, hogy ezen is tudj spórolni, szerelj fel napelemmel töltődő lámpákat. A lehető legtakarékosabb működés érdekében lásd el mozgásérzékelővel is őket, így csak akkor fognak világítani, ha valóban történik valami a kertben.

Komposztálj

A lehető legjobb termés, valamint a szép virágok érdekében fontos, hogy növényeid minden tavasszal megkapják a megfelelő tápanyagot. Építs egy komposztálót a kert végében, ahová a kerti zöld hulladék mellett akár a konyhai maradékok is kerülhetnek, így következő tavasszal bőven lesz komposzt, amit fel tudsz használni a kertben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.