Zöld otthon tippek – A környezetbarát kert és kertészkedés alapjai

Zöld otthon tippek – A környezetbarát kert és kertészkedés alapjai

Kertészkedni zölden – ez az igazán környezettudatos hozzáállás. Mutatjuk is, mit tehetsz érte.

Ötletládához ad!

Helyi magvak és palánták beszerzése

Ha ültetés előtt állsz, akkor irány a helyi piac. A környéken lévő őstermelőktől könnyen tudsz magvakat és palántákat vásárolni, amivel nem csak a pénztárcád kíméled, de a környezetet is. Mivel közelebbről szerzed be a kertbe valókat, annál kevesebb kilométerbe „kerül” azok szállítása, ezzel együtt kisebb a károsanyag-kibocsátás is. Ráadásul így a környékbeli gazdákat támogatod, amivel tovább erősíted a helyiek esélyét arra, hogy szezonális és helyi termékeket vásároljanak.

Zöld otthon tippek – A környezetbarát kert és kertészkedés alapjai
Forrás: Getty

Öntözés esővízzel

Ahhoz, hogy ne használj el sok vizet, érdemes összegyűjteni a lehető legtöbb esővizet. Helyezz az eresz alá nagyméretű hordókat lehetőleg zárható tetővel. Lehet kapni olyan darabokat is, amiken van csap, ami alá csak alá kell tartani a kannát, mikor öntözni készülsz. A növényeknek és a vízszámlának is jót fog tenni a természetes esővíz.

Napelemes és mozgásérzékelővel felszerelt világítás

Érdemes világítást is helyezni a kertbe, akár esti munkákhoz, akár biztonsági szempontból. Ahhoz, hogy ezen is tudj spórolni, szerelj fel napelemmel töltődő lámpákat. A lehető legtakarékosabb működés érdekében lásd el mozgásérzékelővel is őket, így csak akkor fognak világítani, ha valóban történik valami a kertben.

Komposztálj

A lehető legjobb termés, valamint a szép virágok érdekében fontos, hogy növényeid minden tavasszal megkapják a megfelelő tápanyagot. Építs egy komposztálót a kert végében, ahová a kerti zöld hulladék mellett akár a konyhai maradékok is kerülhetnek, így következő tavasszal bőven lesz komposzt, amit fel tudsz használni a kertben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin