Ünnepi hangulat a hegyoldalban

Mi mindent lehet kihozni egy régebbi ingatlanból? Szerencsére sokan gondolják úgy, hogy kár lenne hagyni veszendőbe menni egy-egy előző kor épített emlékeit, hiszen azokat általában tökéletesen a mai igényekre és a vágyott stílusra lehet alakítani. Ehhez természetesen fantáziára és szeretetre is szükség van, ezek által egy építészetileg nem annyira jelentős, de alapvetően jó tulajdonságokkal rendelkező vászonra is lehet lenyűgöző képet festeni. Így történt ebben az orbánhegyi lakásban is.

Buda egyik legszebb domboldala az Orbánhegy, a szerencsés fekvésű ablakokból az egész fővárosra rálátni. Itt találta meg leendő otthonát a fiatal ügyvédnő és férje. – Korábban egy idősebb hölgy lakott a lakásban, az övé volt már a ház megépítése, tehát a nyolcvanas évek óta. Egyértelmű volt, hogy azért is minket választott vevőnek, mert szimpatikusak voltunk neki – meséli a tulajdonos. Ahhoz, hogy valóban a sajátjuknak érezhessék, komoly munkára volt szükség, hiszen a ház építése óta nem történt itt komolyabb felújítás, modernizálás. A felszabdalt alaprajz sem volt túl szerencsés, a lakás teljes hosszán végigfutó folyosó lényegében kettévágta a belső teret. A tulajdonosok tudták, hogy ezen biztosan változtatni akarnak, és néhány kiinduló ötletük is volt. Mivel komoly munkáról és tervezésről volt szó, Hope-Bánszki Anikó és Surányi Kata segítségét kérték a helyiségek átrendezéséhez és a berendezéshez is.

Art deco modern kivitelben

– Volt néhány alapvető kiindulópontom, amit megosztottam velük, ők pedig ehhez rakták hozzá a nagyon jó ötleteiket – mondja a háziasszony. Egyértelmű volt, hogy a nappalit és a konyhát egybenyitják, megszüntetve a köztük lévő folyosót, amivel nem csak sok helyet, de fényt is nyertek. Mivel amúgy is cserélni kellett minden nyílászárót, nem jelentett gondot, hogy a lakás egyik oldalán végigfutó terasz felé is új ajtót, üvegfalat építsenek be. Az egybenyitással természetesen az is egyértelművé vált, hogy a konyhának is elegánsnak kell lennie, mivel a stílus volt a másik kiindulópont. A tulajdonosok nagyon kedvelik az art deco világát, ez és az elegancia volt a vezérfonal, de mindez úgy, hogy modern, jól használható terek jöjjenek létre. Volt néhány előre kiválasztott elem is: a nappali zöld kanapéja, a fölé került festmény, a végül a hálószobában helyet kapott, már meglévő art deco komód és a tény, hogy sok könyvnek kell helyet találni.

A tervezők nem elégedtek meg a nappali kibővítésével, arra is figyeltek, hogy átgondolt szervezéssel minél kényelmesebb és praktikusabb terek jöjjenek létre. Ezért például nem bontották el a szobát határoló fal egészét, hanem a kanapé melletti részt meghagyták, és egy látványos, a stílusba illeszkedő tapétával hangsúlyozták. Szintén egyértelműen meghatározó elem az egész lakáson végigfutó egységes tölgypadló, amit magas, elegáns parkettaszegély fog egybe. Ezen, és a lakás legtöbb felületén a fehér az uralkodó szín, ami a világos fapadlóval együtt légies, fényben úszó alapot ad a berendezés azon elemeinek, amelyek viszont intenzív színeikkel kiemelkednek a háttérből.

Egyedi megoldások

A megfelelő funkciók elhelyezésének érdekében több helyen is egyedileg tervezett, beépített bútort használtak. Ilyen a konyha, amit klasszikusan elegáns frontokkal álmodtak meg. A második fontos darab, ami a lakás kiválasztásánál is szempont volt, az előszoba gardróbszekrénye. – Itt eredetileg is beépített szekrény volt, és ez a majd hat méteren át végighúzódó tárolóhely lehetővé tette, hogy a saját igényekre szabjuk, és a hálószobába ne kelljen ruhásszekrényt tennünk – mutatja a tulajdonos. Szintén egyedileg, a többi darabhoz illően készült el a nappali könyvespolca, amin látványosan rendezték el a féltve őrzött gyűjteményt.

A kiindulást, miszerint az art deco és a modern hangulat egyszerre legyen jelen, gondos anyaghasználattal és színekkel érték el. A világos és sötét kontrasztja lenyűgöző hatást kelt a térben, ahova csak úgy árad be a fény. Mivel a nappaliba nem lehet sehonnan belátni, cserébe az egész város látszik még a kanapéról is, függönyöket nem tettek fel. A bársonnyal kárpitozott kanapé és étkezőszékek kényelmesek, mégis luxushangulatot árasztanak. A sok fény világából a hálószobába érkezve alvásra, kuckózásra csábító enteriőrbe lépünk be. – Mindenképpen azt szerettem volna, ha a háló sötétebb tónusú, kissé budoárosabb hangulatú lesz – mondja a háziasszony. Ehhez természetesen nemcsak a színeket hívták segítségül, hanem az anyagválasztást is. A falra látványos mintájú tapétát választottak, az ágy mögé pedig kárpitozott fejvég került, ami a szokásosnál magasabb, és a bútor szélességén is túlnyúlik. Ezzel a méretjátékkal még jobban körbefogja a fekvőhelyet.

Együtt élni a művészettel

A berendezésnek fontos elemei a több helyen megjelenő műtárgyak, festmények és az art deco bútorok. Ezek közül a tulajdonosok azokat szeretik beépíteni a mindennapi enteriőrbe, amelyek tényleg funkcionálisak, de a komód, a kisasztal vagy egy-egy lámpa bármikor bekerülhet, ennek csak a rendelkezésre álló hely szabhat határt.

A lakásnak leginkább a kényeztetésről szóló pontja a fürdőszoba, amelyben a padlót, a falakat és a kád előlapját márványmintás lappal burkolták, a kád mögé pedig egy térbeli síkokkal látványosan játszó burkolat került. A fózolt tükör és a kristálylámpák is a nagyvonalúság érzetét keltik, a fehér tónusok pedig nagyítják a teret.

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.