Forrás: Getty

Textilfestés természetes anyagokkal – Mutatjuk a legnépszerűbb megoldásokat

Milyen természetes anyagokkal lehet festeni?

Számos festőnövény közül válogathatunk, ha textilt szeretnénk festeni természetes festékkel. Például a kurkuma gyökere, a henna, a szeder, a hagymahéj, az indigó vagy a dióhéj erős színei tökéletesen alakíthatók természetes festékké, gyönyörűen színezik be a textilt. Ezeket ki kell főzni, így kapjuk meg a természetes festéket belőlük. A másik – napjainkban népszerűbb – alapanyag a szójafesték, amit otthon készített szójatejből lehet kikeverni. Ehhez kell hozzáadni természetes festék pigmenteket, amiket kreatív hobbiboltokban lehet kapni. Nyugodtan használhatjuk ezeket akkor is, ha teljesen természetesen szeretnénk festeni, hiszen a festékport a természetben található növényekből vonják ki.

Hogyan zajlik a textilfestés természetes anyagokkal?

  1. lépés: A festendő textileket összegyűjtjük, hogy ez alapján felmérhessük, mennyi természetes festékre és mekkora lábasra van szükségünk.
  2. lépés: Körülbelül 2-3 liter vízben kezdjük el főzni a természetes színezékeket. A lábasba ne felejtsük el beletenni a festendő textilt sem.
  3. lépés: Nagyjából 45-50 percig rotyoghat ez a keverék, így biztosan ki tud belőle oldódni annyi festékanyag, hogy a textilnek megfelelően erős színe lehessen.
  4. lépés: Főzés után érdemes hagyni szinte teljesen kihűlni a keveréket, állhat akár egy órát is magában.
  5. lépés: Amint kihűlt a mix, kivehetjük belőle a textilt. Ha lehetséges, akkor érdemes ezt a műveletet a szabadban elvégezni, mert a kifőzött színezőanyag mindent be tud fogni, így ha nem figyelünk, a konyha vagy fürdőszoba fala is elszíneződhet.

Textilfestés szójafestékkel és természetes színezékkel:

A természetes színező porok önmagukban nem festékek, hanem testes anyaggal keverve képesek beszínezni a textíliákat. Ehhez tökéletes alapot nyújt a szójatej, amit akár otthon is elkészíthetünk, de a bolti verzióval is elkeverhetjük a színező port. A szójatejet töltsük ki tálkákba, ezekbe öntsük bele a színező port. A színek tisztasága miatt ajánlott külön ecsetet használni minden árnyalatnál.

Hogyan fessünk textilt ecsettel?

Ha nem az egész textilt szeretnénk befesteni, hanem mintákkal, formákkal vagy feliratokkal díszítenénk a felületet, akkor érdemes pár dologra odafigyelni. A festést mindig tiszta és száraz anyagon végezzük, hogy egyenletes legyen a végeredmény. A textil alá vagy a rétegek közé mindig tegyünk újságpapírt vagy kartonlapot, hogy csak arra a felületre kerüljön festék, amit díszíteni szeretnénk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.