Tanácsok bútorfestőknek – A bútorfestés legfontosabb tudnivalói és alapvető lépései

Tanácsok bútorfestőknek – A bútorfestés legfontosabb tudnivalói és alapvető lépései

Ezek a tanácsok bútorfestőknek szólnak, hiszen a bútorfestésbe otthon is könnyen bele lehet vágni. Ha van pár olyan darabod, ami felújításra vár, esetleg a színe miatt nem tetszik már annyira, akkor pár hozzávaló beszerzése után a saját ízlésedhez igazíthatod. Nézzük, hogyan.

Ötletládához ad!

Alapvető szabályok és tanácsok bútorfestőknek

Sok helyen elérhetőek tanácsok bútorfestőknek, de van pár alapszabály, amikről nem szabad megfeledkezni, ha a bútorok festésén gondolkodunk. Nincs olyan bútor, amit nem lehet lefesteni, maximum egy kicsit több előkészület szükséges hozzá. Ezek leginkább a fényes festésű darabok, de megfelelő csiszolás és alapozás után ezek is egyszerűen festhetővé válnak. A másik fontos tanács a festék megfelelő megválasztására vonatkozik: mindenképp olyat kell találnunk, ami az adott fa felületekhez passzol, hiszen csak ezzel tudjuk elérni a megfelelő fedést, valamint ez nem fog pár hónap után lepattogni.

A megfelelő alap elkészítése

Akármennyire új vagy régi a festeni kívánt bútor, az előkészítés elengedhetetlen lépés a kielégítő végeredmény érdekében. A bútorok általában koszosak, így mindenképp alaposan le kell őket mosni, mielőtt érdemi munkához látunk. Ehhez egyszerű szappanos víz is elég, majd a tiszta felületet egy nem túl érdes csiszolópapírral dolgozzuk át. A csiszolás után portalanítsuk a felületet. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a festés izgalmasabb része.

Milyen festéket használhatunk?

Ha tökéletes eredményt szeretnénk, akkor első lépésben használjunk fa alapozót. Nem muszáj kifejezetten bútorfestéket venni, a fa felületekhez kapható anyagok tökéletesen működnek a bútorok lapjain is. Az egyszerű fafestéken kívül népszerű választás még a tejfesték, amivel nagyon kellemes, antik hatást lehet elérni. Ha több rétegben festünk, akkor az alsót érdemes nagyon óvatosan megcsiszolni száradás után, így sokkal jobban fog fedni a következő réteg.

Tanácsok bútorfestőknek – A bútorfestés legfontosabb tudnivalói és alapvető lépései
Forrás: Getty

Lakk használata

A festés tartósságához a festéket még egy plusz réteggel el kell fedni, így hosszú éveken át tartós marad majd. A felhasznált festékek csomagolásán általában megtalálható, hogy milyen jellegű fedőréteget ajánlanak hozzá, ezt az ajánlást mindig tartsuk be. Ha a lakk is megszáradt, elkészült a saját kezünk által felújított vagy kicsinosított bútor, ami sokáig éke lesz a lakásnak.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin