Forrás: Getty

Tanácsok bútorfestőknek – A bútorfestés legfontosabb tudnivalói és alapvető lépései

Alapvető szabályok és tanácsok bútorfestőknek

Sok helyen elérhetőek tanácsok bútorfestőknek, de van pár alapszabály, amikről nem szabad megfeledkezni, ha a bútorok festésén gondolkodunk. Nincs olyan bútor, amit nem lehet lefesteni, maximum egy kicsit több előkészület szükséges hozzá. Ezek leginkább a fényes festésű darabok, de megfelelő csiszolás és alapozás után ezek is egyszerűen festhetővé válnak. A másik fontos tanács a festék megfelelő megválasztására vonatkozik: mindenképp olyat kell találnunk, ami az adott fa felületekhez passzol, hiszen csak ezzel tudjuk elérni a megfelelő fedést, valamint ez nem fog pár hónap után lepattogni.

A megfelelő alap elkészítése

Akármennyire új vagy régi a festeni kívánt bútor, az előkészítés elengedhetetlen lépés a kielégítő végeredmény érdekében. A bútorok általában koszosak, így mindenképp alaposan le kell őket mosni, mielőtt érdemi munkához látunk. Ehhez egyszerű szappanos víz is elég, majd a tiszta felületet egy nem túl érdes csiszolópapírral dolgozzuk át. A csiszolás után portalanítsuk a felületet. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a festés izgalmasabb része.

Milyen festéket használhatunk?

Ha tökéletes eredményt szeretnénk, akkor első lépésben használjunk fa alapozót. Nem muszáj kifejezetten bútorfestéket venni, a fa felületekhez kapható anyagok tökéletesen működnek a bútorok lapjain is. Az egyszerű fafestéken kívül népszerű választás még a tejfesték, amivel nagyon kellemes, antik hatást lehet elérni. Ha több rétegben festünk, akkor az alsót érdemes nagyon óvatosan megcsiszolni száradás után, így sokkal jobban fog fedni a következő réteg.

Tanácsok bútorfestőknek – A bútorfestés legfontosabb tudnivalói és alapvető lépései
Forrás: Getty

Lakk használata

A festés tartósságához a festéket még egy plusz réteggel el kell fedni, így hosszú éveken át tartós marad majd. A felhasznált festékek csomagolásán általában megtalálható, hogy milyen jellegű fedőréteget ajánlanak hozzá, ezt az ajánlást mindig tartsuk be. Ha a lakk is megszáradt, elkészült a saját kezünk által felújított vagy kicsinosított bútor, ami sokáig éke lesz a lakásnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.