Forrás: Getty

Provence-i lakberendezés – Így repítsd el otthonodat a dél-francia tengerpartra

Mi az a provence-i lakberendezés?

Provence egy dél-franciaországi régió, amely csodálatos tájairól, levendulamezőiről, illatos fűszerezésű ételeiről, hihetetlenül kék tengeréről és ragyogó napsütéséről híres. A provence-i lakberendezés pontosan ezeken az összetevőkön alapul. Élénk árnyalatokkal átszőtt színei otthonosságot és vidámságot teremtenek, ezért előszeretettel használják a világ bármely pontján. A provence-i stílus jó pár jellegzetességgel bír, amelyek alapján szinte azonnal fel lehet ismerni. Ám a szignifikáns elemek mellett is sokszor keverik a modern farmház stílussal, valójában jóval többről van szó.

A provence-i lakberendezés jellemzői

  • Vintage és antik bútorok

A provence-i bútorok nemcsak funkcionális, hanem dekoratív szerepet is betöltenek. A cél, hogy a bútorok régiek vagy rusztikusak legyen, esetleg antikolással díszítik őket. Az se baj, ha valóban több évtizedesek, esetleg a nagyszülőktől örökölt darabok. Az ikonikus provence-i bútorok világos tónusúak, és természetes tölgyből, gesztenyéből vagy diófából készülnek.

  • Pasztell színek

A színek tónusa élénk és mély, de nem túl világos: a provence-i stílushoz jobb, ha visszafogott, tompa árnyalatokat választunk. Hagyományosan fakó, pasztell színeket használnak: fehér, tejes, bézs, olíva, levendula, tengerkék, okker, napraforgó, terrakotta alkotják a tipikus színpalettát. A kék szín minden árnyalatának és tónusának használata fontos, és a különböző csecsebecsék, mint a kagylók, a tengeri madarak és a halászhálók is üdvözlendők.

  • Rusztikus elemek

A provence-i lakberendezést nem véletlenül nevezik vidám, rusztikus stílusnak is. A világos színek és virágok miatt jóval barátságosabb hangulatú, mint a klasszikus rusztikus stílus, ám itt is gyakoriak a nyers, természetes alapanyagok, mint a fa, a kő, a lenvászon vagy a rattan.

  • Jellegzetes dekoráció

Díszítsük a házat mindenféle gyógynövényekkel és virágokkal, valamint virágfestményekkel vagy rajzokkal. Provence-ban jellegzetes növénynek számít a rózsa, a lucerna és a levendula. A városokban számos utcát és teret neveztek el virágokról és füvekről, ezért ezekkel biztosan nem nyúlhatunk mellé. A provence-i lakberendezésbe belefér (sőt, szükséges is) a konyhakert, amelynek szárított fűszereit ki is tehetjük dekorációként.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.