Parasztház újragondolva – Egy csipetnyi Skandinávia Üllőn

Parasztház újragondolva – Egy csipetnyi Skandinávia Üllőn

Kíváncsi tekintetektől és szomszédoktól távol, diófák árnyékában épült Babett és Bálint családi háza, amely a beköltözésük óta már két építészeti díjat is nyert.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Fotós kollégámmal telefonos segítséget kell kérnünk a házigazdáktól, amikor megérkezünk a címre. Kicsit elbizonytalanodunk az utcaképet látva abban, hogy biztosan jó helyen járunk-e. Pár perc múlva már nyílik is a kapu, és egy szolgalmi úton haladva először a vörösfenyő borítású teraszt pillantjuk meg, csak utána tudatosul bennünk a ház fekete színe. Amit látunk, szokatlan, de egyáltalán nem idegen, a ház szinte belesimul a környezetébe.

Biztosan fekete házat akartatok?

Családi körben némi értetlenkedést váltott ki a ház burkolatának a gondolata – meséli a háziasszony –, de az építészünk, Sónicz Péter meggyőzött bennünket a hullámpala használatáról. Nyilván mindenki számára ez a házunk legmeghökkentőbb része, hiszen eléggé rendhagyó, hogy a vakolt falak helyett egy viszonylag kemény karakterű antracit hullámpala legyen a borítás. Ez az anyag már teljesen biztonságos, azbeszt nélküli burkolóanyag, viszonylag egyszerű vele dolgozni, nagy táblákban kapható és költséghatékony. Hőtechnikailag az egyik legjobb választás, hiszen úgy működik, mint egy természetes ventilátor, az épületnek szellőzést biztosít a légrések miatt, és a vízelvezetése is kiváló.

Újragondolt parasztház

Amikor megkerestük a Konkrét Stúdiót, akkor még egy modern igényeknek megfelelő parasztházszerű épületben gondolkodtunk. Adott volt a nagy méretű telkünk, ide szerettünk volna építkezni, de az első elképzelésünk szerint nem a telek végében kapott volna helyet a ház, hanem valahol a közepén. A tájolás miatt azonban észszerűbb döntés volt hátratolni az egész épületet. Ez az anyagválasztásában merésznek számító ház egyébként is jobban „él” a fák között megbújva, mint az utcafronton. Az egész tervezés és a kivitelezés is egyetértésben zajlott, az anyagválasztás és a szobák elhelyezése is racionálisan végiggondolt, pontos egyeztetések végeredménye.

Egyszerű térszervezés

Az előteret falba simuló, tölgyfa borítású tárolók teszik használhatóvá és nagyvonalúvá. A padló sem mindennapi, az aljzatbetont csiszolták fel, ez az anyag fut végig a bejárattól a nappali-étkezőn keresztül a konyháig. Bár szürke beton, mégsem rideg, köszönhetően a padlófűtésnek és a finom stílusérzékkel kiválasztott berendezési tárgyaknak, textileknek. „Látványkonyhát nem szerettünk volna, így a konyhát egy kicsit eldugtuk, de mégis kapcsolódik a nappalihoz. Arra vágytunk, hogy a közösen használt tér egyetlen egységet alkosson, és tágas legyen. A hálóknak nem szántunk nagy alapterületet, kuckózósra terveztük mindhármat. Egyedül a szülői háló nyílik a nappaliból, a gyerekek szobáit egy pici közlekedővel szeparáltuk. Ott egy kürtőszerű bevilágító tetőablak biztosítja a természetes fényt. Egyelőre Kornél és Márton egy szobában alszanak, a másik szoba most játékszobaként funkcionál. Az ablakukból a ház mögött elterülő mezőt lehet látni, így egészen közelről figyelhetik az ott reggeliző őzeket és vadnyulakat.”

110 négyzetméternyi Skandinávia

Az építőmérnök és virágkötő házaspár jó arány- és stílusérzéke csak hozzátett a barátságos belső tér megteremtéséhez. Pár családi örökségből származó bútordarab adott volt a tervezés előtt is, így azok is helyet kaptak a berendezés kialakításakor. Bálint üknagypapájának a katonaládája egy helyi mesterember által kelt új életre, dohányzóasztal és tároló vált belőle. A Babett szüleitől kapott étkezőasztal is megszépült, a régi kredencet mustársárgára festették, fontos kincsek bújnak meg benne. Mivel Babett virágkötőként dolgozik, a növények szeretete a házon belül és kívül is tetten érhető, a hosszú, keskeny konyhaablak párkánya roskadozik a csodás futónövényektől, mosogatás közben pedig szemmel tarthatja a konyhakertet is, ahol késő őszig folyamatosan érett a paradicsom és a paprika.Sehol nincsenek felesleges holmik, így gyorsan és könnyen lehet rendet tartani. A természetes kiegészítőktől, a nagy belmagasságtól és a fehér falaktól tágas a belső tér, ezek mind hozzájárulnak a ház nagyvonalúságához. A nappali hatalmas üvegfelülete miatt a kert szerves része a háznak, megnyugtató látványt nyújt a kilátás a régi diófákra. Ahogy belépünk az ajtón, egy sajátságos szemlélettel találkozunk, és teljesen elfeledkezünk a kapun kívüli hatásokról. Talán a legnagyobb siker egy ház tervezésénél, ha az ott élők és az odalátogatók sem vágyódnak el, és teljesen ki tudják zárni a külvilágot.

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/4-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin