Örökség új formák között – Gulyás Zsuzsi lakberendező otthona

Örökség új formák között – Gulyás Zsuzsi lakberendező otthona

Amikor egy lakberendező a saját lakásán dolgozik, kompromisszumok nélkül mutathatja meg ízlését. Gulyás Zsuzsi és férje első igazi otthonában minden tetten érhető, amit a fiatal szakember a megfelelő berendezésről gondol.

Ötletládához ad!

Újlipótváros egy kis utcájában járunk, éppen a legnagyobb nyüzsgésen túl. A divatos pesti környék ezen része csendesebb, mégis minden kényelmes sétatávolságra esik. Itt találta meg közös otthonát Zsuzsi és férje, Zoli, miután két évet töltöttek Japánban. – Amikor hazajöttünk, az első igazi közös otthonunkat szerettük volna létrehozni. Mivel mindketten errefelé nőttünk fel, visszahúzott a szívünk, és bár az egész városban keresgéltünk, gyorsan megtaláltuk ezt a lakást, amiről tudtuk, ez lesz az igazi. Közrejátszott az is, hogy bár kezdetben bérelni akartunk, de az akkori, négy évvel ezelőtti kondíciók alapján a bérlet és a törlesztőrészlet nagyjából ugyanannyi lett volna, így végül a vásárlás mellett döntöttünk – meséli Zsuzsi.

Világosabb, mint az átlag

A sűrűn beépített városi környezetben sok lakás nem kap túl sok fényt, ez azonban kivétel. Mivel az utcai oldalon kívül egy több ház által körbefogott, fákkal benőtt udvarra is nyílnak ablakok, sőt egy kis erkély is, így lényegében minden irányból jut fény a második emeleti otthonba. A barátságos hangulatot az alaprajz megváltoztatásával is erősítették.
– Az első és legfontosabb döntés az volt, hogy áthelyeztük a konyhát – mutatja a szakember. – Korábban a lakás egy eldugottabb részében volt, mi viszont már tudtuk, hogy szeretjük, ha a konyha tényleg a középpontban van. Minden összejövetelen itt van a legnagyobb élet, és nem akartam volna egyedül, mindentől elzárva főzni. A lakás közepén lévő sötét hallt megszüntettük, lebontottuk a nappalitól elválasztó falát, és ennek a helyére került a konyha, ami kifejezetten tágas lett.

Az áthelyezéssel ráadásul egy plusz használható szobát is nyertek, a korábbi konyha helyére a hálószoba került, a korábbi háló pedig most az étkező és dolgozó funkciókon osztozik. A falbontás másik pozitívuma az lett, hogy a lakás tengelyén végig lehet látni, a két erkélyajtó között pedig szabadon áramlik a fény.

Újrahasznált régi

A lakás megvásárlásakor fontos volt az új tulajdonosok számára a benne talált sok megmenthető érték. Mivel korábban irodának használták, nem volt éppen jó állapotban, de a parketta szinte mindenhol maradhatott a felújítás után, ahogy a nyílászárók is. A belső ajtók üvegezését kellett csak cserélni, a választás a korábbi időket idéző különleges darabra esett. Gulyás Zsuzsi munkáinak ismerői tudják, hogy fontos számára a régi dolgok megmentése, és különösen közel állnak hozzá a 20. század második felének darabjai. A lakás berendezése is főként ezekből áll össze, míg a tárolást ötletes és mutatós beépített bútorokkal oldották meg.

– Korábban mindig bútorozatlan lakásokat béreltem ki, hogy a saját tárgyaimnak legyen hely, és magam válogathassam ki, milyen darabok között élek – mondja. – Zolinak is voltak saját, nagyon jó minőségű, időtálló darabjai, így a berendezés fő elemei lényegében megvoltak a költözés előtt is. Egy kanapét kellett vennünk, és egy-két kisebb darabot, amik éppen ideillettek. A jó állapotú és felújított, hatvanas évekből származó bútorokkal egységes, levegős, fiatalos stílus jött létre, amit élővé és személyessé tesznek a dísztárgyak, kiegészítők, színek. És természetesen a rengeteg növény.

Zsuzsinak fontos, hogy mindennek tudja a történetét, bármire nézünk, emlékszik, honnan szerezte be, helyenként egészen kalandos módon.

20. századi darabokból 21. századi élettér

A lakásba lépve a kis előszoba két beépített szekrénye máris megadja az alaphangulatot. A fából készült, zsákvászonnal bevont bútorok remek tárolók, és nemcsak a cipőket és a porszívót, de a melegvízbojlert is elrejtik. A kis alapterület miatt a kabátoknak itt viszont nem maradt már hely, ezek az étkező-dolgozóban kaptak helyet. – Ez a szoba sok funkciót visz. Az ajtó mögé került fogas alá sikerült egy éppen ideillő kis komódot találni tárolónak. A középpontban az étkezőasztal áll, ami nagy kedvencem, a Tatra asztal felújítva még ötven évig bútor lesz, és külön előnye, hogy nagyobbra is nyitható. A dolgozósarkot is itt alakítottuk ki, mivel nem akartam, hogy a hálószobába kerüljön. Mégsem jó, ha az ember reggel rögtön a munkahelyét látja meg. Ha mégis az lett volna az egyedüli megoldás, legalább egy paravánnal elkerítettem volna – mosolyog a tulajdonos.

A nappaliba a konyhán keresztül juthatunk el, aminek megtervezése szintén a funkciók gondos számbavételével történt. Zsuzsi először rózsaszínes árnyalatban gondolkodott, de mivel férjét nem tudta elképzelni abban a környezetben, az időtálló galambszürke tónus mellett döntött. A bútort még férfiasabbá teszi a fogantyúk bőr, és a pult és nyitott polcok fa alapanyaga. A konyhát optikailag a kibontott fal helyére került félsziget zárja, aminek látványos és praktikus eleme a rézkeretes ipari elszívó, amit a tulajdonos Csepelen mentett meg a kidobástól.

A fényben úszó nappalit számtalan tárgy teszi személyessé. Az ide választott komód helyet ad a régi lemezjátszónak, a kanapé üldögélésre, beszélgetésre csábít. A franciaerkély hatalmas üvegfelületét rengeteg növény lágyítja. Ebben a lakásban minden kisebb tárgynak jelentősége van, hiszen tényleg minden történettel rendelkezik. A szakember az új tárgyakból is csak olyat választ, ami kortalan, időtálló, hiszen filozófiájának alapja az, hogy a dolgok mindig új életet kapjanak, ha kell, újraértelmezve. Az eredmény pedig egy olyan otthon, ahol valóban mindennek megvan a helye és módja, amivel a fiatal házaspár az idejét tölti. A nem is olyan távoli múlt század darabjaival és környezetében egy modern életteret sikerült létrehozni.

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/2-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin