Forrás: Getty

Nyaralás előtti teendők a házzal – Ezeket mindenképp végezd el utazás előtt

A házat minden nyaralás előtt „fel kell készíteni” arra, hogy magára hagyjuk egy időre. Nem csak a növények életben tartása és a rend fenntartása miatt fontos ez, de néhány óvintézkedéssel a betolakodókat is megállíthatjuk. Íme, a nyaralás előtti teendők listája:

1. Biztonság

Fő a biztonság! Tehát legyen prioritás a zárak ellenőrzése és az óvintézkedések megtétele. A legjobb, ha a szomszédot – már ha megbízható – megkérjük, hogy figyeljen otthonunkra távollétünk során. Élesítsük a riasztórendszert, és ne húzzuk le teljesen a redőnyöket, hiszen az árulkodna arról, hogy nem vagyunk otthon. Indulás előtt győződjünk meg arról, hogy minden ajtót és ablakot bezártunk-e. A nyaralási képeket pedig csak azután posztoljuk a közösségi oldalakon, ha hazaértünk.

2. Hűtő rendbetétele

Nyaralás előtt szabaduljunk meg minden ételmaradéktól és romlandó dologtól, ami bebüdösödhet a hűtőbe. Érdemes a hűtőt kitakarítani és takarítás után csak a nem romlandó termékeket visszatenni.

3. Kukák kiürítése

A szemét is bebüdösödhet vagy bepenészedhet a távollétünk alatt. Indulás előtt ürítsük és takarítsuk is ki a kukát, hogy ne kellemetlen szag fogadjon bennünket hazaérkezéskor.

4. Takarítás

Semmi sem rontja el annyira az amúgy is nehéz hazatérést, mint a koszos tányérok és száraz ruhakupacok látványa. Nem kell nagytakarítást végezned indulás előtt, de az alapvető teendőket mindenképp tudd le, hogy ne lombozzon le otthonod látványa a pihentető nyaralás után.

5. Áramtalanítás

Bár napjainkban már viszonylag megbízható háztartási gépek és készülékek vannak, nem árt, ha kihúzzuk őket a konnektorból. Már csak azért is, mert nyáron sok a vihar, a villámcsapások pedig veszélyt jelenthetnek áram alatt lévő készülékeinkre.

6. Növények megöntözése

A növények gondozására megkérhetünk egy családtagot vagy egy szomszédot, de amennyiben ez nem lehetséges, indulás előtt bőségesen öntözzük meg a cserepeseket. A szakértők szerint megelőzhetjük a kiszáradásukat azzal, ha egy kupacba tesszük őket, mert így mikroklímának köszönhetően a növények földje tovább megőrzi a nedvességtartalmat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.