Mutatjuk, hova ültesd és hogyan gondozd a gyümölcsfákat

Mutatjuk, hova ültesd és hogyan gondozd a gyümölcsfákat

A gyümölcsfák más típusú gondozást igényelnek, más a fényigényük, máshogy kell őket metszeni, és több permetezésre is van szükségük. A sok munka viszont megéri, hiszen ha jól csináljuk ízletes, friss és bőséges termést szüretelhetünk nyáron és ősszel. Hoztunk egy gyorstalpalót, ami segíthet a gyümölcsfanevelésben.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!
  • Ültetés

Az első és legfontosabb lépés, hogy jó helyet találjunk a facsemetének. Az ültetést a tavasz elejére vagy az ősz végére kell időzíteni, kivéve, ha dézsába ültetjük a gyümölcsfát. Utóbbi esetben egész évben ültethető a gyümölcsfa, hiszen a dézsát a hidegebb idő beköszöntével védett helyre tudjuk tenni. A talajba ültetett gyümölcsfa számára pedig napos, védett helyet keressünk. És arra ügyeljünk, hogy nem szabad őket túl közel ültetni egymáshoz, hiszen akkor nem tudnak bőséges termést hozni. Az ideális távolság 3-5 méter.

  • Talaj

A bőséges termés érdekében a gyümölcsfáknak rengeteg tápanyagra van szükségük. Ha bio termést szeretnénk szüretelni, akkor a fát házi komposzttal tudjuk „etetni”, de ha nem ragaszkodunk a vegyszermentes terméshez, használhatunk műtrágyát vagy más tápanyagot is. A túlságosan homokos talaj nem jó a gyümölcsfáknak, de ezt tudjuk ellensúlyozni a sok komposzttal.

  • Öntözés

A fiatal gyümölcsfákat minden nap locsolni kell, még akkor is, ha dézsában állnak. A talajba ültetett fáknak pedig kötelező minden nap vizet biztosítani. Tavasszal és nyáron, különösen a virágzás ideje alatt extrán fontos az elegendő vízmennyiség. Ősszel ritkulhat, télen pedig teljesen abbamaradhat az öntözés.

  • Metszés

A gyümölcsfák metszésénél az időzítés a legfontosabb. Az ideális időpont erre az a pár hét, amikor már nincsenek fagyok, de még nem indult meg a rügyezés. A tavaszi metszés során a gyümölcsfa formáját alakítjuk, visszavágjuk a feleslegesen felfelé vagy kifelé növő ágakat, hogy a fa a termésre koncentráljon a növekedés helyett. Ősszel pedig az elszáradt vagy megbetegedett ágaktól szabadulunk meg. Megfelelő metszés mellett ültetés után 3-4 évvel már bőséges termést szüretelhetünk.

  • Permetezés

A gyümölcsfákat tavasszal és ősszel is érdemes permetezni, ha biztosra szeretnénk menni a betegségek megelőzésében. A profik azt tanácsolják, hogy az őszi permetezés során a lehullott leveleket se hagyjuk ki, hiszen ezekben is rengeteg betegség és kártevő lapulhat, ami átterjedhet a fára.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin