Forrás: Getty

Mutatjuk, hova ültesd és hogyan gondozd a gyümölcsfákat
  • Ültetés

Az első és legfontosabb lépés, hogy jó helyet találjunk a facsemetének. Az ültetést a tavasz elejére vagy az ősz végére kell időzíteni, kivéve, ha dézsába ültetjük a gyümölcsfát. Utóbbi esetben egész évben ültethető a gyümölcsfa, hiszen a dézsát a hidegebb idő beköszöntével védett helyre tudjuk tenni. A talajba ültetett gyümölcsfa számára pedig napos, védett helyet keressünk. És arra ügyeljünk, hogy nem szabad őket túl közel ültetni egymáshoz, hiszen akkor nem tudnak bőséges termést hozni. Az ideális távolság 3-5 méter.

  • Talaj

A bőséges termés érdekében a gyümölcsfáknak rengeteg tápanyagra van szükségük. Ha bio termést szeretnénk szüretelni, akkor a fát házi komposzttal tudjuk „etetni”, de ha nem ragaszkodunk a vegyszermentes terméshez, használhatunk műtrágyát vagy más tápanyagot is. A túlságosan homokos talaj nem jó a gyümölcsfáknak, de ezt tudjuk ellensúlyozni a sok komposzttal.

  • Öntözés

A fiatal gyümölcsfákat minden nap locsolni kell, még akkor is, ha dézsában állnak. A talajba ültetett fáknak pedig kötelező minden nap vizet biztosítani. Tavasszal és nyáron, különösen a virágzás ideje alatt extrán fontos az elegendő vízmennyiség. Ősszel ritkulhat, télen pedig teljesen abbamaradhat az öntözés.

  • Metszés

A gyümölcsfák metszésénél az időzítés a legfontosabb. Az ideális időpont erre az a pár hét, amikor már nincsenek fagyok, de még nem indult meg a rügyezés. A tavaszi metszés során a gyümölcsfa formáját alakítjuk, visszavágjuk a feleslegesen felfelé vagy kifelé növő ágakat, hogy a fa a termésre koncentráljon a növekedés helyett. Ősszel pedig az elszáradt vagy megbetegedett ágaktól szabadulunk meg. Megfelelő metszés mellett ültetés után 3-4 évvel már bőséges termést szüretelhetünk.

  • Permetezés

A gyümölcsfákat tavasszal és ősszel is érdemes permetezni, ha biztosra szeretnénk menni a betegségek megelőzésében. A profik azt tanácsolják, hogy az őszi permetezés során a lehullott leveleket se hagyjuk ki, hiszen ezekben is rengeteg betegség és kártevő lapulhat, ami átterjedhet a fára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.