Forrás: Getty

Kertfelújítás a fenntarthatóság jegyében – Így lehetséges!

Fenntarthatóság

Az évszázad talán legfontosabb hívószava is lehetne, mivel mostanában minden területen egyre nagyobb cél, hogy minél fenntarthatóbb legyen. Ezt te is elérheted a kertedben, például, ha felállítasz egy komposztálót, hogy újra fel tudd használni az egykor már szemétnek ítélt dolgokat. Gyepszőnyeg helyett válassz valamilyen diverz fűmagot, amiben sok növény megtalálható. Sokkal könnyebben kezelhető, tartósabb, nem utolsó sorban pedig sokkal jobb az állatoknak, akik esetleg betévednek.

Természetközeliség

Ahhoz, hogy ne csak elvegyünk, hanem adjunk is valamit a környezetnek, ültethetünk például olyan virágokat, amikről tudjuk, hogy a méhek nagyon szeretik őket. Ezáltal a populációjuk nem fog csökkenni, és a növények is sokkal szebbek lesznek a kertben. Érdemes építeni madáretetőt, illetve itatót is, hogy télen és nyáron is gondoskodjunk repülő barátainkról.

Újrahasznosított anyagok

Ha új kertibútor szettre vágysz, akkor ne a műanyag darabok között nézelődj, inkább a természetes, újrahasznosított alapanyagokat keresd. Lehet ilyen például a fa vagy esetleg a fonott rattan. Az ezekre való párnák és kárpitok se szintetikus anyagból készüljenek, hiszen vannak nagyon szép, rusztikus lenből gyártott darabok, amiket mosni is sokkal könnyebb.

Kertfelújítás a fenntarthatóság jegyében – Így lehetséges!
Forrás: Getty

Hangulatos világítás

Hogy a fényszennyezést kicsit csökkenteni lehessen, a világítás ne a hagyományos értelemben vett lámpa-reflektor kombináció legyen. Húzz ki villanyfüzéreket, ahová csak lehet, tekerd be vele a fák törzsét. Ezek bőven elég fényt adnak ahhoz, hogy kellemes legyen a kint eltöltött idő, de nem túl világosak ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljanak a fényszennyezéshez. Az még jobb, ha ezek a világítások napelemes rendszerre vannak kötve, így még áramot sem használsz velük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.