KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?

KertészKEDDj! sorozatunk újabb résszel jelentkezik, ezúttal szakértőnk a tavaszi fagyok kivédésére ad tippeket.

Ötletládához ad!

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

Másfél hete még havazott az országban, így joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy végtére is mikor érdemes virágokkal teleültetni a tágabb környezetünket, azaz mikor álljunk neki a munkálatoknak a balkonon. Ehhez hoztunk most szakértői tippeket.

1. Sokszor riogatnak bennünket a májusi fagyos szentekkel, és valljuk be, valóban vigyázni is kell, hiszen a meleget hozó Sándor, József, Benedek után a következő hármas, Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., május 13. és május 14.) már sokkal inkább hideget hoz, amit nem szabadna elfelejtenünk – akkor sem, amikor egy szál pólóban flangálunk áprilisban.

2. Az igazság, hogy a legtöbb nyári balkonnövény érzékeny a fagyokra! A legjobb, ha ilyenkor még zárt térben dédelgetjük a palántáinkat, vagy a tavalyról átteleltetett növényeinket csak épphogy elkezdjük szoktatni a fényhez, leszedjük a száraz növényi részeket és elkezdjük őket tápoldattal élesztgetni.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Forrás: Getty

3. A nagy beszerző túrát tehát érdemes inkább májusra halasztani, vagy ha sehogy nem bírjuk ki addig, nagyon kell figyelni az időjárás előrejelzést. Ha meglepően alacsony értékeket jósolnak, inkább tegyünk óvintézkedéseket – azaz vigyük be vagy takarjuk a növényeket, hiszen egy balkonládában még a szabadföldi geotermikus védelem sem biztosított, azaz sokkal könnyebben átfagy a növény földje és gyökérzete.

4. Létezik egy tökéletes áthidaló megoldás, ez nem más, mint az árvácska! Méltatlanul szorul sokszor háttérbe a hagymások és a muskátlik közötti időszakban, pedig pompás formában van a tavaszi időszakban. Ízlésünk szabhat csak határt a tövek változatosságának: valaki a klasszikusnak mondható teljesen vegyes kompozíciók híve, de választhatunk sötét színeket is. Az én kedvenceim például a barna árnyalatok, de a kis fejű változatokkal a méretek és habitusok váltakozásában is gyönyörködhetünk.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Forrás: Getty

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin