Forrás: Getty

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

Másfél hete még havazott az országban, így joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy végtére is mikor érdemes virágokkal teleültetni a tágabb környezetünket, azaz mikor álljunk neki a munkálatoknak a balkonon. Ehhez hoztunk most szakértői tippeket.

1. Sokszor riogatnak bennünket a májusi fagyos szentekkel, és valljuk be, valóban vigyázni is kell, hiszen a meleget hozó Sándor, József, Benedek után a következő hármas, Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., május 13. és május 14.) már sokkal inkább hideget hoz, amit nem szabadna elfelejtenünk – akkor sem, amikor egy szál pólóban flangálunk áprilisban.

2. Az igazság, hogy a legtöbb nyári balkonnövény érzékeny a fagyokra! A legjobb, ha ilyenkor még zárt térben dédelgetjük a palántáinkat, vagy a tavalyról átteleltetett növényeinket csak épphogy elkezdjük szoktatni a fényhez, leszedjük a száraz növényi részeket és elkezdjük őket tápoldattal élesztgetni.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Forrás: Getty

3. A nagy beszerző túrát tehát érdemes inkább májusra halasztani, vagy ha sehogy nem bírjuk ki addig, nagyon kell figyelni az időjárás előrejelzést. Ha meglepően alacsony értékeket jósolnak, inkább tegyünk óvintézkedéseket – azaz vigyük be vagy takarjuk a növényeket, hiszen egy balkonládában még a szabadföldi geotermikus védelem sem biztosított, azaz sokkal könnyebben átfagy a növény földje és gyökérzete.

4. Létezik egy tökéletes áthidaló megoldás, ez nem más, mint az árvácska! Méltatlanul szorul sokszor háttérbe a hagymások és a muskátlik közötti időszakban, pedig pompás formában van a tavaszi időszakban. Ízlésünk szabhat csak határt a tövek változatosságának: valaki a klasszikusnak mondható teljesen vegyes kompozíciók híve, de választhatunk sötét színeket is. Az én kedvenceim például a barna árnyalatok, de a kis fejű változatokkal a méretek és habitusok váltakozásában is gyönyörködhetünk.

KertészKEDDj! III. – Tavaszi balkon, avagy mikor kezdhetjük a nyári kiültetéseket?
Forrás: Getty

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.