Forrás: Getty

Hőségriadó! Így készítsd fel a kerted a forróságra

Tippek szárazságra és hőségre

A nyarak évről évre melegebbek lesznek, amihez nemcsak neked kell hozzászoknod, hanem a természetnek is, vagyis a fűnek, a virágoknak, a zöldségeknek, a gyümölcsöknek, a fáknak és a bokroknak. Ebben pedig te is segítheted őket. Az alábbiakban megosztunk pár hasznos tippet, melyeknek hála kerted könnyebben vészeli át a forró nyarakat.

A gyep megfelelő gondozása

Ahhoz, hogy megerősítsd a fűszálakat, és visszaszorítsd a lóhere és a kerek repkény elszaporodását, forró napokon rendszeresen meg kell locsolnod a gyepet. Egy négyzetméter fűnek kb. 10 liter vízre van szüksége. Ha például egy négyszögesőztetőt használsz, akkor egy szuper trükkel könnyedén kiderítheted, hogy elegendő vizet kapott-e a gyep. Ehhez tegyél egy vödröt a fűre, és ha abban öt-tíz centiméter magasan áll a víz, akkor már abbahagyhatod a locsolást.

Amennyiben épp nincs szárazság, akkor márciustól augusztusig trágyázd a gyepet szaruforgáccsal.

Szintén rendkívül fontos, hogy ne nyírd túl rövidre a füvet! Ellenkező esetben nagyon meggyengülnek a fűszálak, így könnyebben elszaporodik a gaz.

Talajgondozás szárazság utáni esőzéseket követően

A nyári hőség kihívás elé állítja a gyepet: a sokáig elhúzódó szárazság következtében könnyen teljesen kiszárad a talaj. Ha aztán egyszer sok eső esik, akkor a föld már nem tudja rendesen magába szívni a vizet. Erre egy remek megoldást jelent a mulcs. Ez megakadályozza az eróziót, így a növények a forróbb napokon sem mennek tönkre. A mulcs alatt azok a mikroorganizmusok, melyek fellazítják a földet, és azért felelnek, hogy be tudja szívni a vizet, könnyebben el tudnak szaporodni. Ehhez három-öt centiméter vastagon szórd szét a mulcsot.

Ágyások helyes öntözése

Forróság idején aranyszabály: hetente kétszer vagy háromszor négyzetméterenként két-három kanna vizet locsolj szét. Így biztosan átvészelik a virágok a hőséget.

Gaz visszaszorítása

A forró nyári napokon rendkívül gyorsan nő a gaz, főleg a tarack és a podagrafű. Előbbi esetén gyorsan kell cselekedned, ugyanis ha a gyökerei jól megerősödnek a földben, akkor már nehéz dolgod lesz. Egy kicsi kapával vagy ásóval lazítsd fel a földet a tövénél, majd húzd ki a gazt. A podagrafű is egy nehezen kiirtható gaznövény, amit állandó kapálással tudsz csak eltüntetni, ugyanis azáltal, hogy levágod a leveleit, egy idő után elszárad.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.