Forrás: Getty

Fehér penész a virágágyásban – Így tüntesd el

A kertben számos meglepő dologgal találkozhatsz: furcsa kinézetű gombákkal, különös bogarakkal, különleges formájú virágokkal vagy akár fehér foltokkal. Utóbbi esetén ne ess rögtön pánikba, hiszen azokat akár lisztharmat vagy különféle lerakódott ásványi anyagok is eredményezhetik. Épp ezért a legelső teendő: bizonyosodj meg arról, hogy mi okozza ezeket a foltokat. Lisztharmat esetén a föld olyan, mintha tényleg liszt lenne rászórva, míg a fehér penész enyhén bársonyos vagy szőrös hatású.

Ha meg szeretnéd tudni, hogy mi ez pontosan, miért alakul ki, illetve hogyan lehet eltüntetni, akkor görgess lejjebb.

Mi a fehér penész?

A legtöbb esetben hosszabb esős időszakokat követően, vagy túl intenzív locsolás miatt jelenik meg a fehér penész a földön. Míg a szobanövényekre komoly veszélyt jelent, addig a kertben szerencsére nem tud igazán kárt tenni. Ennek ellenére nem árt vele foglalkozni.

Ha ki szeretnéd deríteni, hogy a te kertedben is jelen van-e ez a probléma, akkor első körben a talajtakarók és más alacsony növények alatt érdemes megvizsgálnod a talajt. A penész először mindig ott üti fel a fejét, ahol nem tud megfelelően keringeni a levegő, és nedves a közeg.

Hogy tüntetheted el?

Mivel a penészspórák a mélyebb földrétegekben is megtalálhatók, előbb a fertőzött talaj nagy részét el kell távolítani, és csak ezután teríthetsz el friss földet. A penész eltávolítására egy olyan napot válassz, amikor biztosan nem fog esni az eső, hiszen a száraz földdel könnyebb dolgozni, mint a nedvessel.

Megelőzés

A fehér penész megelőzése érdekében figyelned kell arra, hogy elegendő napfény érje a talajt, illetve a virágágyást, továbbá minél előbb össze kell szedned róla a lehullott leveleket, a gazt és a túl sűrű talajtakarót pedig meg kell ritkítanod. Ezeken kívül rendszeresen lazítsd fel a virágágyás földjét, így a víz nem áll meg rajta, hanem rendesen el tud folyni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.