Forrás: Getty

Ennek a trükknek hála pontosan tudod, meddig kell szellőztetned

A helyes szellőztetés minden évszakban és időjárási periódusban fontos. A friss levegőnek hála nem csak a páratartalmat tudod szabályozni, de ritkábban leszel beteg is. Felmerül azonban a kérdés, hogy meddig ajánlott nyitva hagyni a nyílászárókat.

Ez a trükk elárulja, hogy meddig kell szellőztetned

Főleg télen tud kellemetlen lenni a szellőztetés, hiszen senki sem akarja, hogy a meleg kiszökjön a szobából. Ennek ellenére muszáj ekkor is szellőztetned, hogy az elhasznált levegőt frissre cseréld. Ha nincs olyan speciális eszközöd ami megmondja, hogy milyen a benti levegő páratartalma, akkor egy trükknek hála ki tudod kideríteni, hogy meddig érdemes szellőztetned.

Íme, a trükk

Ez a praktika főleg hűvösebb időben működik. Ekkor ugyanis az üveg párás lesz, amikor kinyitod az ablakot, mivel a kinti és benti hőmérséklet között nagy a különbség. A nyílászárókat akkor csukd be, ha a pára teljesen eltűnt az üvegről.

A szakemberek javaslata szerint télen naponta kétszer-háromszor érdemes szellőztetni, méghozzá három-öt percig. Ha azonban többször párásodnak be az ablakok, akkor érdemes többször kinyitnod azokat. A párás üveg ugyanis arra utal, hogy túl nedves a benti levegő, ami súlyos esetben penészedéshez vezethet.

Nyáron kevesebbszer kell szellőztetned: ilyenkor elegendő naponta kétszer, egyszer reggel, egyszer este. Ha azonban napközben, például egy zápor miatt lehül a levegő, akkor többször is keríthetsz erre időt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.