Forrás: Getty

Energiaspórolásra fel! 5 ruhadarab, amit túl gyakran mosunk ki

Mosni vagy nem mosni? Ez itt a kérdés!

A mosógép egy remek találmány. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy minden mosással áramot használnunk, méghozzá nem keveset. Ez nem csak a pénztárcánkra van negatív hatással, de a környezetre is. Most azonban eláruljuk, hogy melyek azok a ruhadarabok, amiket egyáltalán nem szükséges minden viselés után kimosni.

Farmer

Az egyik legismertebb farmergyártó cég vezetője, Chip Bergh javaslata szerint a farmereknek semmi keresnivalójuk gyakran a mosógépben, ugyanis a kellemetlen szagoktól egyszerű szellőztetéssel is meg tudunk szabadulni. Ha ez számodra elképzelhetetlen, akkor szabd meg magadnak, hogy hány alkalom után fogod ezentúl kimosni a farmert. A szakértők egyébként azt javasolják, hogy a hetedik viselés után kell a szennyeskosárba dobni a nadrágot. Ennél sűrűbben nem ajánlott a mosógépbe tenni, mert csak elveszíti a tartását, és az anyag minősége is jelentősen romlik.

Pulóver

Általában akkor viselünk pulóvert, amikor hideg van, és arról se feledkezzünk meg, hogy a pulcsik általában nem simulnak a testünkhöz – ebből a kettőből pedig az következik, hogy kevésbé éri őket izzadság. Emellett a gyapjúból készült darabok rendkívül légáteresztők, így kisebb eséllyel is verejtékezünk alattuk. A pulóvereket azért sem ajánlott gyakran mosni, mert a centrifugálás kárt tesz az anyagban. Ideális esetben a negyedik viselés után teljesen elegendő kitisztítani.

Szoknyák és nadrágok

Ezeknél a ruhadaraboknál szintén igaz, hogy nem érintkeznek közvetlenül a bőrünkkkel, így verejtékmirigyekkel sem, így felesleges ezeket gyakran kimosni. Teljesen elegendő, ha a harmadik vagy negyedik alkalom után teszed őket a gépbe. Kivéve, ha valamilyen látható folt van rajtuk, vagy sportoláshoz hordtad.

Melltartó

A bugyikat értelemszerűen minden viselés után ki kell mosni, de ez nem igaz a melltartókra, legalábbis abban ez esetben, ha az adott darabot nem hordjuk sportoláshoz. Amennyiben ez a helyzet nem áll fenn, akkor nyugodtan viseld párszor, mielőtt bedobnád a mosógépbe.

Gyapjúzokni

Ha télen gyakran hideg a lábad, akkor valószínűleg előszeretettel hordasz gyapjúból készült zoknikat, hiszen azok rendkívül jól tartják a hőt. Egy másik plusz pontja a gyapjúzokniknak, hogy nem szükséges őket minden viselés után kimosni, ugyanis az anyag légáteresztő és antibakteriális. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig ritkán lesz kellemetlen szaga. Az sem mellékes, hogy a mosógépi mosást nagyon rosszul viseli a gyapjú. Egy szuper trükk, ha a gyapjúzoknit egy hagyományos zoknira húzod fel, akkor végképp nem kell aggódnod a mosás miatt, így akár kétszer-háromszor is viselheted egyhuzamban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.