Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Egy 25-30 éves épületben találta meg a következő évekre szánt otthonát Niki. A hatlakásos társasház legfelső emeletén lévő teraszos lakás kétszintes, a fenti szint ferde tetősíkja alatt egy kis kuckó is elfért. Maga a hely megfelelő volt, azonban fellépett egy komoly műszaki probléma és a nagyjából húsz évvel ezelőtti ízlés szerinti burkolatok, beépített bútorok sem passzoltak a leendő lakó stílusához. A fiatal nő éppen ezért szakembert hívott, akinek egy keretet és egy határidőt adott, és némi támpontot a stílus kiválasztásához. – Nikitől lényegében szabad kezet kaptam a kereten belül, az pedig érthető volt, hogy nem akart vagyonokat költeni a felújításra és berendezésre – meséli Bíró Andrea, az Atelierhome.hu alapítója. – Megfigyeltem az ízlését, az öltözködését, az életmódját, és ennek alapján vágtunk bele a közös munkába, amibe tényleg csak néha szólt bele.

Bontás nélkül megoldani

A munkára nem sok idő volt, nagyjából másfél hónap alatt kellett elkészülnie a lakásnak. A legnagyobb gondot, ami végül a költségvetést is megnövelte, a penészesedés jelentette. – A főként betonból épített házban az áthidalóknál hőhidak keletkeztek, és egészségügyi szempontból nagyon rossz állapotba kerültek a helyiségek. Ez rengeteg pluszmunkát adott, komoly erőfeszítés és költség volt, hogy megtisztítsuk a falakat. Az újraképződés elkerülése érdekében automata szellőzőrendszert szereltünk be, így végleg sikerült megszabadulni a gondtól – idézi fel a szakember.

– A pénz- és időkeret tartása érdekében egyaránt fontos volt, hogy bontással járó munkákba ne vágjunk bele. Bár a lakásban lévő burkolatok jó állapotban voltak, elavult a stílusuk, és nem is illeszkedtek Niki elképzeléseihez. Ugyanez volt igaz a cseresznyeszínű beépített bútorokra is. Szerencsére valóban sikerült elkerülni a rombolást. A szekrények fehér bútorfesték által keltek új életre. A tökéletes állapotú burkolatok jó alapot adtak arra, hogy egy újabb réteg kerüljön rájuk, és természetesen az alaprajz sem változott.

Fehér-arany-rattan

Az első lépés a leendő hangulat kitalálása volt. Tervező és leendő lakó gyorsan megállapodott, hogy a fehér legyen az alapszín, amihez sok-sok rattant terveztek társítani, és adta magát az arany használata is. Nikit vonzotta a glamúr stílus, de egyértelmű volt, hogy a tervezett keretbe az nem fog beleférni. Így alakult ki ez a boho, kissé glamúr irányú összeállítás, ami a napos lakást még világosabbá varázsolja. Külön előnye, hogy könnyen módosítható, akár néhány kiegészítővel egészen újjá, mássá lehet varázsolni.

– A munka természetesen a felületekkel kezdődött – emlékszik vissza Bíró Andrea. – A nappali-konyha padlójára különleges, csempehatású, 30×60-as hófehér lapokból álló laminált padlót választottunk, a fürdőszoba padlója vinylburkolatot kapott.

Komoly munka volt a fürdőszobában a sok csempe eltüntetése is. A cél a szobaszerű hangulat létrehozása volt, ehhez pedig egy speciális termékcsaládot használtak fel. A csempeglettel, hálóval és simítóglettel tükörsima felület jött létre, amit a hozzá tartozó festék és lakk teljesen vízlepergetővé tesz. A kádat sem cserélték, a kopott akrilt egy autópolírozó újította fel. A szobák falaira fehér és taupe árnyalatú, mosható festéket választottak, ami ár-érték arányban is kedvező, és tovább marad jó állapotú.

Költségkímélő, mégis hangulatos

A különféle költségkímélő megoldások ellenére a keret gyorsan apadt, így a berendezésnél már mindenre extra figyelmet kellett fordítani. – Nehezítette a dolgunkat az is, hogy mindez a járvány idején zajlott, ezért sok mindent interneten kellett megvennünk, és sok mindent vissza is küldtünk, mert a képek nem azt mutatták, ami végül érkezett. A legnagyobb beruházás és terven felüli változtatás a konyha volt. Eredetileg meg akartuk tartani a meglévő magasfényű szekrényeket, de mivel beterveztünk egy konyhaszigetet, nagyon elütött volna a két rész. Így az egész megújult. A felső elemek helyére nyitott, szellős polc került, a gépeket is fehérre cseréltük. A sziget egyik oldalához oda lehet ülni, belső felének különlegessége a világítást is kapott nyitott polcrész. Az egész tér szellősebb lett az új elrendezéssel – mondja a lakberendező.

A fehér mellett az arany is fontos szerepet játszik a berendezésben, a csaptelepek, képkeretek, tükrök színe is ez. A tervezett rengeteg rattan viszont kissé visszafogottabban jelenik meg, mint eredetileg gondolták. Az étkezőszékek és egyes lámpák ugyan ilyenek, de a dekorációban már valóban minden forint számított. – A makramé ötlete azonnal megtetszett Nikinek, így azt vittük végig a lakáson. De más trükköket is bevetettünk: a képek egy részét én rajzoltam – mosolyog Andrea.

A lakás a színek és a stílus által is összefogva jól összeállt, az új lakó azóta már beköltözött, és napról napra jobban szereti nyugodt, nőies, letisztult otthonát. Nem is csoda, hiszen bár bérelt ingatlan, de mégis az ő életmódjára, szokásaira, stílusára szabva készült el.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.