Az utolsó pillanatban megmentett panellakás története – Ebből mind sokat tanulhatunk

Az utolsó pillanatban megmentett panellakás története – Ebből mind sokat tanulhatunk

Egy lakásfelújítás soha nem sétagalopp – sokszor halljuk. De hogy igazán mit is jelent ez, azt csak a saját bőrén, általában a munkálatok kellős közepén tapasztalja meg igazán az ember. Épp így voltak ezzel Csilláék is. Az ő történetük és annak minden tanulsága következik most.

Ötletládához ad!

“A lakást nagyszüleinktől örököltük a testvéremmel. Szinte minden az eredeti állapotban volt benne – a beépített szekrények, a konyha, a fürdőszoba, a WC és a linóleum, a padló a szobában és a nyílászárók is. A nagymamám még nekilátott újíttatni ezt-azt, a konyhába és a közlekedőbe került például új járólap (ennek végül mennie kellett), illetve a falra új tapéta került” – kezd bele történetükbe Csilla.

Miután aztán az övék lett az ingatlan, kiadták albérletbe. Viszont éppen azért, mivel ilyen “öreg” volt a belső tér, a bérlők sem nagyon vigyáztak rá, és egy év alatt kritikán aluli állapotba került. Ekkor jött az ötlet, hogy egy gyors felújítással gatyába rázzák, majd újra kiadják. “Mivel Angliában élek, mindössze 2 hetem volt az egész projektre, de nagyon pozitívan álltam hozzá. Aztán jött a hideg zuhany: bármihez nyúltam a lakásban, atomjaira hullott szét – és ezt minden túlzás nélkül állítom.”

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

Ekkor jött a családi kupaktanács: Csilla és testvére úgy döntött, az egész lakást teljeskörűen felújítják. Elkezdtek tervezni: a testvér kapta a költségvetést, Csilla pedig megálmodta a belső teret. “Egy fiatalos, szellős enteriőrt szerettünk volna a leendő bérlők számára. Fontos volt, hogy a natúr színek legyenek benne a meghatározók, és ne legyen “túldekorálva”, hogy a leendő bérlők a saját ízlésükre tudják alakítani. Célunkká vált, hogy olyan lakást alakítsunk ki, amibe akár mi magunk is szívesen beköltöznénk, és melynek a hangulata nem annyira “panelos”, mégis beleillik egy panel tömbházba.” Persze itt már tudták, hogy nem 2 hétről van szó… “A történethez hozzátartozik, hogy a testvérem a szomszéd városból igyekezett kézben tartani mindent, ráadásul úgy, hogy közben egyetemre járt, dolgozott, és saját otthonát is újította.”

A következő nehézség az volt, hogy megtalálják a megfelelő szakembereket. Nagyon nehezen állt csak össze, hogy ki mit fog csinálni, ráadásul mindenkire várni kellett, mert minden mesterember hónapokra előre be volt táblázva. Eredetileg szép sorba jöttek volna egymás után, de ebből nem lett semmi. A burkolással például hatalmas gondjaik akadtak Csilláéknak: a fürdőszoba csempézésének háromszor kellett nekifutni, az erkélynek pedig kétszer.

“Mivel a lakás kettőnké, mindenben egyet akartunk érteni a húgommal. Fontos volt, hogy neki is tetsszen, amit én kitaláltam. A fürdőszoba csempe szerelem volt első látásra, ebből nem akartunk engedni, újra kellett rendelni, ami viszont rengeteg időt vett el. A várakozás közben a szakemberek bevállaltak más munkát, aztán mire jöhettek volna dolgozni, vagy az foglalta le őket, vagy a COVID tett keresztbe. Rémalom volt az egész felújítás. “

Lassan haladtak, de csak eljutottak oda, hogy már csak a beépített szekrények hiányoztak. Csilla megálmodott maguknak egy gyönyörű előszoba falat sok-sok tárolóhellyel, egy faltól falig tartó hálószoba bútort és egy konyhát – ezt mind asztalossal szerették volna elkészíttettetni. Az asztalosuk azonban sajnos lesérült, de mivel lojálisak voltak hozzá, vártak. A szakember aztán később közölte velük, hogy nem vállalja a megbízást. “Itt az idő már nagyon sürgetett minket, mert már két és fél éve voltunk benne a felújításban. Találtunk ugyan végül asztalost, de mivel anyagilag és lelkileg is kicsit el-, illetve kifogytunk, az előszobai és a hálószobai beépített szekrényről lemondtunk. Így csak a konyhát rendeltük meg – azt is számtalan kompromisszummal.” Lemondtak például a beépített sütőről és főzőlapról, és más lett a konyhai asztal is, mint ahogy megálmodták. “Ez utóbbit a jövőben mindenképp befejezzük majd. A laminált padlót édesapánk rakta le, így az legalább időben elkészült.”

Amit kicseréltek a lakásban

 • Beltéri ajtók
 • Nyílászárók
 • A teljes konyha – a gépekkel és a bútorokkal együtt
 • Vizesblokk
 • Villanyvezetékek
 • Konnektorok és kapcsolók
 • Padlóburkolat
 • A terasz burkolata
 • Radiátorok

Amit szeretnek a lakásban:

 • A konyhaszekrények kerámia fogantyúit, nincs közöttük két egyforma. Nagyon jó áron találta Csilla egy internetes portálon 3 évvel ezelőtt
 • Az ablakokat redőnnyel és szúnyoghálóval ellátva, illetve a beltéri ajtókat
 • A fürdőszobát, különösen a csempét és a zuhanytálcát az üvegfallal – nem egy tipikus panel fürdő
 • Azt, hogy a bojlert “elrejtették” a WC-ben
 • Azt, hogy a két szoba között megszüntették az ajtót
 • Azt, hogy az előszobaszekrényen és a gardróbszekrényen lecserélték a fogantyúkat, és pusztán ennyi változtatással sokkal elegánsabb bútorokat kaptak

És amit a legjobban szeretnek a lakásban:

 • Az étkezőasztalt, ami Csilláék apai nagymamájának asztala volt. Lecsiszolták a lábait, újra lakkozták, és kapott egy új asztallapot.
 • A kis íróasztalkát, ami az anyai nagyszülőké volt – ezt is lecsiszolták és lefestették.
 • A kis szék az íróasztal előtt, mely Csilláék szüleinek első konyhabútor garnitúrájához tartozott. Ezt is csiszolták, lakkozták és festették.

Galéria / 15 kép

Megnézem a galériát

A legfőbb tanulságok

 • A szakembereknek “fogni kell a kezét”, még akkor is, ha jó szakember, hiszen sok munkát vállalnak, és nem mindig emlékeznek mindenre úgy, ahogy az ember elmondta nekik. Egy lakásfelújítás felügyelete teljes embert igényel, nem lehet egyedül hagyni senkit sem
 • Ha a burkolód rossz, zavard el azonnal – itt nincs második esély
 • A régi, több 10 éves bútorok is tudnak jól mutatni egy fiatalos modern otthonban, ha megfelelő új ruhát kapnak

 “Nem volt egyszerű a felújítás, rengeteget tanultunk belőle. A következő hasonló vállalkozásnál már biztosan okosabbak leszünk.”

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Otthon Vízparti hangulatot idéző panellakás a Balaton fővárosában

Ezúttal Keszthely egy lakótelepére utazunk. Egy panelházba, azon belül is egy panellakásba, ami nem sokkal ezelőtt még a 80-as évek klasszikus hangulatát viselte magán. Mára azonban egy letisztult, modern lakásbelső – Olaszországból származó izgalmas részletekkel. Krisztina, a büszke tulajdonos vezet minket körbe.

Otthon Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Tipp Mosókonyha kialakításán gondolkozol? 6 eset, amikor NEM éri meg rászánnod a helyet és a pénzt

Egyre többen döntenek a mosókonyha kialakítása mellett, mert számos előnye van. Például a mosó- és szárítógép nem foglalja a helyet a fürdőszobában, vagy egy helyen tárolhatjuk az összes takarítóeszközt és tisztítószert. Néhány esetben azonban kifejezetten nem éri meg a kialakítása. Mutatjuk is, mikor érdemes elengedni a mosókonyha gondolatát:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin