Az utolsó pillanatban megmentett panellakás története – Ebből mind sokat tanulhatunk

“A lakást nagyszüleinktől örököltük a testvéremmel. Szinte minden az eredeti állapotban volt benne – a beépített szekrények, a konyha, a fürdőszoba, a WC és a linóleum, a padló a szobában és a nyílászárók is. A nagymamám még nekilátott újíttatni ezt-azt, a konyhába és a közlekedőbe került például új járólap (ennek végül mennie kellett), illetve a falra új tapéta került” – kezd bele történetükbe Csilla.

Miután aztán az övék lett az ingatlan, kiadták albérletbe. Viszont éppen azért, mivel ilyen “öreg” volt a belső tér, a bérlők sem nagyon vigyáztak rá, és egy év alatt kritikán aluli állapotba került. Ekkor jött az ötlet, hogy egy gyors felújítással gatyába rázzák, majd újra kiadják. “Mivel Angliában élek, mindössze 2 hetem volt az egész projektre, de nagyon pozitívan álltam hozzá. Aztán jött a hideg zuhany: bármihez nyúltam a lakásban, atomjaira hullott szét – és ezt minden túlzás nélkül állítom.”

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

Ekkor jött a családi kupaktanács: Csilla és testvére úgy döntött, az egész lakást teljeskörűen felújítják. Elkezdtek tervezni: a testvér kapta a költségvetést, Csilla pedig megálmodta a belső teret. “Egy fiatalos, szellős enteriőrt szerettünk volna a leendő bérlők számára. Fontos volt, hogy a natúr színek legyenek benne a meghatározók, és ne legyen “túldekorálva”, hogy a leendő bérlők a saját ízlésükre tudják alakítani. Célunkká vált, hogy olyan lakást alakítsunk ki, amibe akár mi magunk is szívesen beköltöznénk, és melynek a hangulata nem annyira “panelos”, mégis beleillik egy panel tömbházba.” Persze itt már tudták, hogy nem 2 hétről van szó… “A történethez hozzátartozik, hogy a testvérem a szomszéd városból igyekezett kézben tartani mindent, ráadásul úgy, hogy közben egyetemre járt, dolgozott, és saját otthonát is újította.”

A következő nehézség az volt, hogy megtalálják a megfelelő szakembereket. Nagyon nehezen állt csak össze, hogy ki mit fog csinálni, ráadásul mindenkire várni kellett, mert minden mesterember hónapokra előre be volt táblázva. Eredetileg szép sorba jöttek volna egymás után, de ebből nem lett semmi. A burkolással például hatalmas gondjaik akadtak Csilláéknak: a fürdőszoba csempézésének háromszor kellett nekifutni, az erkélynek pedig kétszer.

“Mivel a lakás kettőnké, mindenben egyet akartunk érteni a húgommal. Fontos volt, hogy neki is tetsszen, amit én kitaláltam. A fürdőszoba csempe szerelem volt első látásra, ebből nem akartunk engedni, újra kellett rendelni, ami viszont rengeteg időt vett el. A várakozás közben a szakemberek bevállaltak más munkát, aztán mire jöhettek volna dolgozni, vagy az foglalta le őket, vagy a COVID tett keresztbe. Rémalom volt az egész felújítás. “

Lassan haladtak, de csak eljutottak oda, hogy már csak a beépített szekrények hiányoztak. Csilla megálmodott maguknak egy gyönyörű előszoba falat sok-sok tárolóhellyel, egy faltól falig tartó hálószoba bútort és egy konyhát – ezt mind asztalossal szerették volna elkészíttettetni. Az asztalosuk azonban sajnos lesérült, de mivel lojálisak voltak hozzá, vártak. A szakember aztán később közölte velük, hogy nem vállalja a megbízást. “Itt az idő már nagyon sürgetett minket, mert már két és fél éve voltunk benne a felújításban. Találtunk ugyan végül asztalost, de mivel anyagilag és lelkileg is kicsit el-, illetve kifogytunk, az előszobai és a hálószobai beépített szekrényről lemondtunk. Így csak a konyhát rendeltük meg – azt is számtalan kompromisszummal.” Lemondtak például a beépített sütőről és főzőlapról, és más lett a konyhai asztal is, mint ahogy megálmodták. “Ez utóbbit a jövőben mindenképp befejezzük majd. A laminált padlót édesapánk rakta le, így az legalább időben elkészült.”

Amit kicseréltek a lakásban

 • Beltéri ajtók
 • Nyílászárók
 • A teljes konyha – a gépekkel és a bútorokkal együtt
 • Vizesblokk
 • Villanyvezetékek
 • Konnektorok és kapcsolók
 • Padlóburkolat
 • A terasz burkolata
 • Radiátorok

Amit szeretnek a lakásban:

 • A konyhaszekrények kerámia fogantyúit, nincs közöttük két egyforma. Nagyon jó áron találta Csilla egy internetes portálon 3 évvel ezelőtt
 • Az ablakokat redőnnyel és szúnyoghálóval ellátva, illetve a beltéri ajtókat
 • A fürdőszobát, különösen a csempét és a zuhanytálcát az üvegfallal – nem egy tipikus panel fürdő
 • Azt, hogy a bojlert “elrejtették” a WC-ben
 • Azt, hogy a két szoba között megszüntették az ajtót
 • Azt, hogy az előszobaszekrényen és a gardróbszekrényen lecserélték a fogantyúkat, és pusztán ennyi változtatással sokkal elegánsabb bútorokat kaptak

És amit a legjobban szeretnek a lakásban:

 • Az étkezőasztalt, ami Csilláék apai nagymamájának asztala volt. Lecsiszolták a lábait, újra lakkozták, és kapott egy új asztallapot.
 • A kis íróasztalkát, ami az anyai nagyszülőké volt – ezt is lecsiszolták és lefestették.
 • A kis szék az íróasztal előtt, mely Csilláék szüleinek első konyhabútor garnitúrájához tartozott. Ezt is csiszolták, lakkozták és festették.

Galéria / 15 kép

Megnézem a galériát

A legfőbb tanulságok

 • A szakembereknek “fogni kell a kezét”, még akkor is, ha jó szakember, hiszen sok munkát vállalnak, és nem mindig emlékeznek mindenre úgy, ahogy az ember elmondta nekik. Egy lakásfelújítás felügyelete teljes embert igényel, nem lehet egyedül hagyni senkit sem
 • Ha a burkolód rossz, zavard el azonnal – itt nincs második esély
 • A régi, több 10 éves bútorok is tudnak jól mutatni egy fiatalos modern otthonban, ha megfelelő új ruhát kapnak

 “Nem volt egyszerű a felújítás, rengeteget tanultunk belőle. A következő hasonló vállalkozásnál már biztosan okosabbak leszünk.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.