Természetes nyugalom Budapest VIII. kerületéből

Természetes nyugalom Budapest VIII. kerületéből

Rengeteg fafelület, szabadon áramló fény, száraz virágok és kosarak: Majoros Zita otthonában a természetesség dominál. Nem is csoda: vendéglátónk, a Printa designüzlet alapítója folyamatosan keresi a fenntartható városi élet lehetőségeit, és mind otthonában, mind munkájában a természetvédelem és a hulladékminimalizálás élharcosa.

Ötletládához ad!

Majoros Zita a képzőművészeti egyetem elvégzése után, 2008-ban nyitotta meg Printa nevű designüzletét a budapesti VII. kerületben. Akkoriban még alig lehetett hallani hazánkban az eco-friendly divatról, így a Printa igazi pionír volt ezen a téren. Környezettudatos textíliákkal dolgozva divatos és az urbánus életmódhoz illeszkedő pólókat gyártottak, és az upcycling szellemiség jegyében mások által kidobásra ítélt hulladékanyagokból készítettek táskákat és más apróságokat. A Printa időközben fiatal designerek munkáival és különböző kézműves workshopokkal, például szitanyomó eseményekkel is bővült, sőt: egy időben kávézó is kapcsolódott hozzá, tevékenységeik fő szempontja azonban változatlanul
a fenntartható életmód népszerűsítése maradt.

FENNTARTHATÓ OTTHON

Nem meglepő, hogy Zita otthonában is hasonló szellemiséggel találkozunk. Vendéglátónk lakása a budapesti VIII. kerület Palotanegyed városrészében, egy az 1920-as években épült bérház első emeletén található. A ház még őrzi valamikori pompáját: a lépcsőházban az eredeti csempék fogadják a látogatót, az udvart százéves keramitkövek burkolják, és eredeti szépségében megmaradt minden korlát és felirat is. A lakás arányai is a régi polgári miliőt tükrözik: a 170 m2 alapterülethez nagy belmagasság, széles ajtók és csodás, hatalmas ablakok társulnak. „Eredetileg egy tetőteret szerettünk volna megvásárolni a VI. kerületben, amelyhez a közeli padlástér átalakításával egy tetőteraszt szerettünk volna kapcsolni.

Mivel azonban másfél év alatt sem kaptuk meg a mindehhez szükséges engedélyeket, ezt az álmot elengedtük, és csak arra vágytunk, hogy ne építkezéssel töltsük a következő hónapokat. Így amikor megláttuk ennek a lakásnak a fotóit, az sem zavart bennünket igazán, hogy nincs terasza – mert bár korábban ezt alapfeltételnek tartottuk, rájöttünk, hogy egy tágas belső udvar, kert, széles folyosó is el tudja látni a terasz funkcióját. Az első látogatásnál aztán kiderült, hogy rengeteg munkára lesz szükség – egy barátnőm, Snezana Gikovski lakberendező segítségével teljesen átszerveztük a funkciókat, az igényeinkhez szabtuk az alaprajzot, kialakítottuk a szükséges gépészetet és világítási tervet. Az ő szaktudása adta az alapot a lakás teljes átalakításához, de a végső berendezés, a stílus meghatározása, az egyes elemek kiválasztása már a mi elképzeléseink szerint történt” – meséli Zita.

Nem meglepő, hogy Zita otthonában is hasonló szellemiséggel találkozunk. Vendéglátónk lakása a budapesti VIII. kerület Palotanegyed városrészében, egy az 1920-as években épült bérház első emeletén található. A ház még őrzi valamikori pompáját: a lépcsőházban az eredeti csempék fogadják a látogatót, az udvart százéves keramitkövek burkolják, és eredeti szépségében megmaradt minden korlát és felirat is. A lakás arányai is a régi polgári miliőt tükrözik: a 170 m2 alapterülethez nagy belmagasság, széles ajtók és csodás, hatalmas ablakok társulnak. „Eredetileg egy tetőteret szerettünk volna megvásárolni a VI. kerületben, amelyhez a közeli padlástér átalakításával egy tetőteraszt szerettünk volna kapcsolni. Mivel azonban másfél év alatt sem kaptuk meg a mindehhez szükséges engedélyeket, ezt az álmot elengedtük, és csak arra vágytunk, hogy ne építkezéssel töltsük a következő hónapokat. Így amikor megláttuk ennek a lakásnak a fotóit, az sem zavart bennünket igazán, hogy nincs terasza – mert bár korábban ezt alapfeltételnek tartottuk, rájöttünk, hogy egy tágas belső udvar, kert, széles folyosó is el tudja látni a terasz funkcióját. Az első látogatásnál aztán kiderült, hogy rengeteg munkára lesz szükség – egy barátnőm, Snezana Gikovski lakberendező segítségével teljesen átszerveztük a funkciókat, az igényeinkhez szabtuk az alaprajzot, kialakítottuk a szükséges gépészetet és világítási tervet. Az ő szaktudása adta az alapot a lakás teljes átalakításához, de a végső berendezés, a stílus meghatározása, az egyes elemek kiválasztása már a mi elképzeléseink szerint történt” – meséli Zita.

A lakás jelenleg egy hatalmas, tágas előtér-konyha-étkező tér köré koncentrálódik. Innen nyílik a nappali, melyből fémkeretes üvegfal segítségével került leválasztásra egy kis dolgozósarok. A közös térből nyílnak a privát szférák is: a nappali melletti két tinédzserszoba és a csendes, belső udvarra néző szülői hálószoba a hozzá kapcsolódó gardróbbal és fürdőszobával. Mindenütt egységes hófehér adja az alapot, ugyanakkor, ahogy Zita nevetve megjegyzi, mégsem maradt egy üres fehér fal, amely előtt lefotózhatná az éppen itthon elkészített alkotásait. „Képzőművészeti egyetemre jártam, de sosem akartam képzőművész lenni, mindig vonzott, hogy valamilyen háromdimenziós felületen jelenjenek meg az alkotásaim. A Printa sokáig kielégítette ezt a vágyamat, de mostanában egyre többet kísérletezem kerámiával is, és ezt az új hobbimat itthon is művelem. Előfordul, hogy egy-egy tárgyat itthon szeretnék megörökíteni, de erre sajnos már nincs lehetőség, annyira belaktuk a teret a négy év alatt, amióta ideköltöztünk” – meséli.

TERMÉSZETES STÍLUS

A fenntarthatóság témaköre nemcsak a munkájában kulcsszó: Zita életének minden területén fontos szerepet játszik. „Nagyon sokat kísérletezem a legkülönbözőbb megoldásokkal. Néhány éve elhatároztam, hogy teljes hulladékmentes életmódot fogok megvalósítani, amelynek voltak bizony buktatói. A gyerekeim például teljes joggal borultak ki, amikor az egyik ilyen kísérletem – egy konyhai komposztáló – nem úgy működött, ahogyan terveztük, és a lakás padlóját reggelre az abból kiszabadult giliszták borították… Ma már hozok kompromisszumokat, de ahol lehet, a fenntarthatóságra törekszem. Van például egy kis házunk a Balatonnál, oda autóval járok, de igyekszünk a közelben nyaralni, mindent újrahasznosítunk, és mindenből tartós vagy újrahasznosított darabokat keresünk.”

A lakás jelenleg egy hatalmas, tágas előtér-konyha-étkező tér köré koncentrálódik. Innen nyílik a nappali, melyből fémkeretes üvegfal segítségével került leválasztásra egy kis dolgozósarok.

Ebben a szellemiségben került sor a lakás berendezési tárgyainak kiválasztására is. „Szeretem a régi tárgyakat, amelyeknek történetük van. Számos bútorunk, főleg a székek és a tárolók olyan vintage üzletekből kerültek hozzánk, mint az Artkraft. Másokat a Zsana és az én terveim alapján ügyes kezű mesterek készítettek el, és remélem, hogy még sok évig velünk maradnak. A tartósság és a környezetkímélő gyártás kiemelkedően fontos szempont számomra, így például egy kosárfonóval, »Gyékényes« Kovács Tibi bácsival készíttettem el az étkező méhkasra emlékeztető lámpáit, a konyha fölött pedig egy tehetséges magyar designer, Koralevics Rita cement-papír világítótestei lógnak.”

Számos kiegészítő is díszíti a lakást. „Az élő növényekkel valahogy nincs szerencsém, pedig a közelmúltban már egy növénygondozó workshopon is részt vettem. Szerencsére csodálatosak a száraz virágok is, a kerámiák pedig örök szerelmeim, ahogyan a képzőművészet is. Rendszeresen kerülnek be hozzánk új kiegészítők, de arra mindig figyelünk, hogy a régieket ne dobjuk csak úgy el – egyben vagy szétszedve, de gondoskodunk róla, hogy biztosan tovább élhessenek vagy a megfelelő módon újrahasznosításra kerüljenek” – teszi hozzá Zita.

Jelenlegi terve – talán nem véletlenül – a Printa kínálatának szélesítése a lakberendezési kiegészítők irányába. „Textilekben jók vagyunk, remek varrónőink vannak, az újrahasznosítás talán épp a textilek terén a legkönnyebben megvalósítható – így már most is aktívan dolgozunk néhány lakberendezési apróságon. Hamarosan bemutatjuk őket a közönségnek is!”

Galéria / 11 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin