Modern villa kádár-kockából

Megérkezésünkkor a ház körül épp zajlanak a földmunkák, hogy a jó idő beálltával a kert is elkészüljön. Nemrég vették birtokba különleges házukat, még szinte meg sem száradt a festék a falon, annyira frissnek és üdének hat minden. Csilla, a ház asszonya és egyben a projekt lakberendezője vezet végig bennünket a helyiségeken, miközben férje, Zsombor a kinti munkagépek hadát koordinálja. Igazán jól működik közöttük a munkamegosztás, ez azonnal látszik, később szóba is kerül, hogy szükség is volt a jó csapatmunkára, mert egy ekkora építkezésnél csak így mehet minden gördülékenyen.

A rendezvényszervezéssel foglalkozó Zsombornak a Covid miatt sokkal kevesebb lett a munkája, emiatt az építkezés körüli tennivalók levezénylését és az anyagbeszerzést magára tudta vállalni. A profilváltás olyannyira jól sikerült, hogy ma már anyagbeszerzőként másoknak is tud segíteni és hasznos tanácsokkal szolgálni.

Erős kötődések

Csilla ebben a házban gyerekeskedett, tehát a helyhez komoly érzelmi szálak kötik. Amikor először szóba került, hogy ide költözzenek a gyerekeikkel, még el sem tudták képzelni, hogyan fognak elférni a tipikus Kádár-kockában. Az idő eljárt a szülői ház beosztása felett, de az épület tájolása, a jó környék és a megannyi emlék miatt tervezgetni kezdték az átépítést. Az első kapavágást kétéves tervezői munka és engedélyeztetés előzött meg, míg kialakult a jelenlegi modern, okos beosztás és megjelenés. 

Előrelátó tervezés

„A házat csak felfelé bővítettük. A beépítési korlátok miatt a 100 négyzetméteres alapterületbe kellett beférnie az élettérnek. Ez megfelelő volt az igényeinknek, mert kihasználatlan tereket nem szerettünk volna, így a földszinti alaprajz került alapos átgondolásra. Szinte semmi nem maradt az eredeti helyén, áthelyeztük a szobákat és a konyhát is. Fontos volt, hogy az eredeti alapterületen úgy férjünk el, hogy mindenkinek legyen lehetősége az elvonulásra, de maradjon hely egy jól működő közös térnek is. Az emelet végül nem tetőtérbeépítés lett, hanem egy lapos tetős könnyűszerkezetes szint, a jobb térkihasználás érdekében. Ott kapott helyet a dolgozószobánk és a gyerekdühöngő, de meghagytuk a lehetőségét egy külön bejáratú minilakás kialakításának is, ha valamelyik gyerekünk egyszer úgy dönt, hogy felnőttként is szeretne még itt élni.”

Személyes tárgyakkal az otthonosságért 

„Hiszek abban, hogy a gyökereink nagyon fontosak, emiatt lehet egy ház bármennyire tökéletes, ha nem jelenik meg a benne élők személyisége és az emlékeik, akkor csak egy szép ház marad tartalom nélkül. Igyekeztem a nagyszüleinktől kapott kisebb bútoroknak, képkereteknek, tükröknek is helyet találni, ezekkel a tárgyakkal is személyesebbé, melegebbé tenni az otthonunkat.”  

Csilla saját készítésű kerámiái az egész házban megtalálhatóak, a gyümölcsöstálaktól a szappantartókon át a gyerekek vízfestékes tálkájáig és bútorgombokig sok funkciót betöltenek, ezzel is játékosságot és egyediséget adva a különböző helyiségeknek. 

Felmértük a lehetőségeket

„Az egész építkezés alatt azt tartottuk szem előtt, hogy az alapdolgok jó minőségűek és ár-érték arányban a lehető legjobbak legyenek. Nem akartunk abba a hibába esni, hogy beleszeretünk egy méregdrága konyhába, és  a fürdőszoba burkolatára már nem jut pénzünk. Emiatt minden témát alaposan körbejártunk, több helyről kértünk árajánlatot, és kompromisszumokat kötöttünk.

A svédpadlót a Construma kiállításon foglaltuk le, ahol jó áron jutottunk hozzá. A konyha végül az egyik áruház paneljainak és egy ügyes asztalos munkájának az ötvözeteként került beépítésre. Hiába drágább megoldás, de sokszor szükség van asztalos által gyártott pontos méretezésű bútorokra, hiszen azok illeszkednek tökéletesen az adott helyre és így a végeredmény is igényes lesz.”

„A világítás is fontos része egy épületnek, ezért szakemberekkel terveztettük meg. Mivel egy cégtől vásároltunk, így a lámpáknak az egész házban egységes lett a stílusa. Bár még nincs minden kép a helyén és szeretnénk lecserélni néhány bútordarabot, de a ház jól funkcionál és ez volt a célunk a legelejétől. Nyáron talán már a kertben szaladgálhatunk a gyerekekkel.”

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.