Modern villa kádár-kockából

Modern villa kádár-kockából

Rendhagyó módját választotta a felújításnak az a fiatal pár, akik megmutatták nemrég
elkészült budai otthonukat és beavattak bennünket az építkezés, majd a berendezés folyamatába. Merészet álmodtak, hogy kényelmesen élhessenek a családjukkal a feleség gyerekkorának helyszínén.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Megérkezésünkkor a ház körül épp zajlanak a földmunkák, hogy a jó idő beálltával a kert is elkészüljön. Nemrég vették birtokba különleges házukat, még szinte meg sem száradt a festék a falon, annyira frissnek és üdének hat minden. Csilla, a ház asszonya és egyben a projekt lakberendezője vezet végig bennünket a helyiségeken, miközben férje, Zsombor a kinti munkagépek hadát koordinálja. Igazán jól működik közöttük a munkamegosztás, ez azonnal látszik, később szóba is kerül, hogy szükség is volt a jó csapatmunkára, mert egy ekkora építkezésnél csak így mehet minden gördülékenyen.

A rendezvényszervezéssel foglalkozó Zsombornak a Covid miatt sokkal kevesebb lett a munkája, emiatt az építkezés körüli tennivalók levezénylését és az anyagbeszerzést magára tudta vállalni. A profilváltás olyannyira jól sikerült, hogy ma már anyagbeszerzőként másoknak is tud segíteni és hasznos tanácsokkal szolgálni.

Erős kötődések

Csilla ebben a házban gyerekeskedett, tehát a helyhez komoly érzelmi szálak kötik. Amikor először szóba került, hogy ide költözzenek a gyerekeikkel, még el sem tudták képzelni, hogyan fognak elférni a tipikus Kádár-kockában. Az idő eljárt a szülői ház beosztása felett, de az épület tájolása, a jó környék és a megannyi emlék miatt tervezgetni kezdték az átépítést. Az első kapavágást kétéves tervezői munka és engedélyeztetés előzött meg, míg kialakult a jelenlegi modern, okos beosztás és megjelenés. 

Előrelátó tervezés

„A házat csak felfelé bővítettük. A beépítési korlátok miatt a 100 négyzetméteres alapterületbe kellett beférnie az élettérnek. Ez megfelelő volt az igényeinknek, mert kihasználatlan tereket nem szerettünk volna, így a földszinti alaprajz került alapos átgondolásra. Szinte semmi nem maradt az eredeti helyén, áthelyeztük a szobákat és a konyhát is. Fontos volt, hogy az eredeti alapterületen úgy férjünk el, hogy mindenkinek legyen lehetősége az elvonulásra, de maradjon hely egy jól működő közös térnek is. Az emelet végül nem tetőtérbeépítés lett, hanem egy lapos tetős könnyűszerkezetes szint, a jobb térkihasználás érdekében. Ott kapott helyet a dolgozószobánk és a gyerekdühöngő, de meghagytuk a lehetőségét egy külön bejáratú minilakás kialakításának is, ha valamelyik gyerekünk egyszer úgy dönt, hogy felnőttként is szeretne még itt élni.”

Személyes tárgyakkal az otthonosságért 

„Hiszek abban, hogy a gyökereink nagyon fontosak, emiatt lehet egy ház bármennyire tökéletes, ha nem jelenik meg a benne élők személyisége és az emlékeik, akkor csak egy szép ház marad tartalom nélkül. Igyekeztem a nagyszüleinktől kapott kisebb bútoroknak, képkereteknek, tükröknek is helyet találni, ezekkel a tárgyakkal is személyesebbé, melegebbé tenni az otthonunkat.”  

Csilla saját készítésű kerámiái az egész házban megtalálhatóak, a gyümölcsöstálaktól a szappantartókon át a gyerekek vízfestékes tálkájáig és bútorgombokig sok funkciót betöltenek, ezzel is játékosságot és egyediséget adva a különböző helyiségeknek. 

Felmértük a lehetőségeket

„Az egész építkezés alatt azt tartottuk szem előtt, hogy az alapdolgok jó minőségűek és ár-érték arányban a lehető legjobbak legyenek. Nem akartunk abba a hibába esni, hogy beleszeretünk egy méregdrága konyhába, és  a fürdőszoba burkolatára már nem jut pénzünk. Emiatt minden témát alaposan körbejártunk, több helyről kértünk árajánlatot, és kompromisszumokat kötöttünk.

A svédpadlót a Construma kiállításon foglaltuk le, ahol jó áron jutottunk hozzá. A konyha végül az egyik áruház paneljainak és egy ügyes asztalos munkájának az ötvözeteként került beépítésre. Hiába drágább megoldás, de sokszor szükség van asztalos által gyártott pontos méretezésű bútorokra, hiszen azok illeszkednek tökéletesen az adott helyre és így a végeredmény is igényes lesz.”

„A világítás is fontos része egy épületnek, ezért szakemberekkel terveztettük meg. Mivel egy cégtől vásároltunk, így a lámpáknak az egész házban egységes lett a stílusa. Bár még nincs minden kép a helyén és szeretnénk lecserélni néhány bútordarabot, de a ház jól funkcionál és ez volt a célunk a legelejétől. Nyáron talán már a kertben szaladgálhatunk a gyerekekkel.”

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/2-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin