Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Ágnesék eredetileg nem ilyen lakást kerestek, amikor, még a pandémia előtt, eldöntötték, hogy nagyobb térre van szükségük korábbi panellakásuknál. – Fent éltünk a hegyoldalban, gyönyörű panorámával. Nekem fontos, hogy mit látok az ablakból, és valójában egyáltalán nem akartam a belvárosba költözni – mosolyog a gyakorló építész, egyetemi docens. – Viszont sokat dolgoztunk otthonról, és egyszerűen több hely kellett. Amikor ezt a lakást megnéztük, láttuk, hogy itt jut mindennek, és én szeretek régit felújítani. Nagyon rossz irány mindig újat akarni, a korábbi épületállományt igenis meg kell őrizni, lakni kell. Ez a fenntarthatóság szempontjai mellett azért is lényeges, hogy ne néptelenedjenek el a belvárosok.

Megfelelő alaprajz, átgondolt közlekedés

A lakás története nem sokban különbözik kortársaiétól. A nagy belmagasságú, polgári otthon egy részét leválasztották, egy-egy ajtónyílást befalaztak. – Első lépésként az alaprajzot gondoltuk újra, aminek mindig a használat a kiindulópontja. A cél egy jól használható munkatér kialakítása volt, akár úgy is, hogy egyszerre többen is tudjunk itt dolgozni, senki ne érezze feszélyezve magát. A nagy vonalak lefektetése után helyiségekre lebontva is végiggondoltuk, hogyan támogatják a mindennapokat, melyiket hogyan lehet megközelíteni. Az így létrejött élet- és a munkatér nagyon jól működik együtt, bár a dolgozószoba ajtaját este mindig becsukjuk. A lakás két párhuzamos egyenes köré szerveződik, de minden mindenhonnan átjárható, hiszen újranyitották a korábban a nappali és az étkező között befalazott ajtónyílást. Ágnes nagyon szereti, hogy az elejétől a végéig átláthatóak a terek, a látvány levegősségét és letisztultságát semmi nem zavarja. Az alaprajz is változott, az étkező-konyha rovására egy normál méretű vendégszobát is sikerült kialakítani. A hatalmas dolgozószoba, ahol egyszerre többen is elférhetnek, közvetlenül a bejárat mellett van. Igazi bravúr volt egy második fürdőszoba kialakítása a régi wc-ből, amihez hozzányitották a régi kamrát. Az így létrejött 83 cm széles, de 3 méter hosszú térben elfért a wc, középen egy zuhanyzó, és még egy kézmosó is.

Fekete-fehérben

A lakásban első látásra nem a tér átgondolt megszervezettsége, hanem a fekete és fehér színekre épített dizájn tűnik fel. – A feketével a kivitelezőt is sikerült meglepnem – nevet Ágnes. – A lakásban nagyon sok régi dolgot megőriztünk, a parkettát, a belső ajtókat is. Viszont polgári, klasszikus bútordarabunk tudatosan nincs, modern berendezést terveztünk. A fekete részben azért is került szóba, mert eleganciája visszahozza a polgári értékeket. Ezenkívül fontos szempont volt az is, hogy korábban sokkal alacsonyabb belmagasságú és kisebb terekben laktunk, ezért összébb akartuk húzni a teret, hogy lakásléptékűbb legyen. A sok fekete minden évszakban működik: jól ellensúlyozza, amikor nyáron a sok ablak miatt egyszerűen túl soknak tűnik a fény, télen pedig mélységet ad. A sötét szín a konyhában, a fürdőszobában is nagyon hangsúlyos, de a dolgozószoba nagy polcrendszere is ilyen színű, ahogy a nappali nagy kanapéja is. A fehér falak, nyílászárók és egyéb elemek miatt egyáltalán nem érződik sötétnek a hangulat, ahogy Ágnes mondja, a fekete sokszor világosabb, színesebb hatást kelt, mint a szürke.

Jól megtervezett tárolás

A lakásba belépve a másik feltűnő dolog a tárolás átgondoltsága. – Sok a tárgy, sok a könyv, de nem akartunk zsúfoltságot. A szekrények ebben a térben a belmagasság miatt is nagyon meghatározó térelemek lettek volna, ezért inkább a beépített bútorokat választottuk. A plafonig érő beépített szekrény, a konyhabútor, a fürdőszobába vezető közlekedőben kialakított háztartási helyiség is falként jelenik meg, nem törve meg az átlátást és a letisztult vonalakat. A gardrób a hálószoba és a fürdőszoba között járható, és szintén plafonig épített.

A dolgozószoba polcrendszerének fémszerkezete egyedileg ide készült. A nappali falain egyszerű fehér dobozokkal játszottak: az elemek mélysége és elhelyezése is felélénkíti a fal képét. A letisztult bútordaraboknak köszönhetően a könyvek és szakmai lapok gyűjteménye, de akár a baseballsapkák kupaca is látványelemnek tűnik. A lakás a pandémia bezártsága idején is tökéletesen bevált élet- és munkatérnek is. Ahogy Ágnes mondja: eddig az volt a trend, hogy mindenki a minimális teret kereste a lakásra, ma már inkább az optimálisat keressük az életvitelünkhöz. Ők pedig megtalálták, és meg is valósították.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/4-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stílus Nyári asztali dekoráció – Varázsolj nyári hangulatot az étkezőbe

A nyárban az a legjobb, hogy sokat lehetünk kint a szabadban. De ha valamiért mégis a lakásban kellene maradnod, oda is be tudod vinni magaddal a nyár hangulatát. Erre tökéletes lehet egy nyári asztali dekoráció.

Tipp 3 egyszerű trükk, amivel gyorsan megszárad a mosott ruha

Akinek van otthon szárítója, minden bizonnyal előszeretettel használja, hiszen a ruhák nemcsak gyorsan szárazak lesznek, hanem kellemesen puhák is. Mi tudsz azonban tenni, ha nem szeretnél egy ilyen háztartási gépet beszerezni, viszont Te is arra vágysz, hogy rövid időn belül megszáradjanak a mosott ruhák? Ebben az esetben próbáld ki az alábbi trükköket.

Tipp Légkondi a hálószobában – Így használd jól a klímát

Nyáron, amikor nappal tombol a hőség, az éjszakák is fullasztóan melegek. Ezért is gondolják sokan úgy, hogy a hálószobába szereltetik fel a klímát. Nem mindegy viszont, hogy hogy használjuk a légkondicionálót alvás közben, ugyanis akár meg is fázhatunk tőle. Mutatjuk, hogyan érdemes hűteni a hálót.

Kert A profi fűnyírás 5 aranyszabálya

Minden fűnyírás után megviselt a gyep? Esetleg túl sokszor romlik el a fűnyíró? Lehetséges, hogy nem megfelelően vágod a füvet a kertben, ami sem a gyepnek, sem a fűnyírónak nem tesz jót. Összegyűjtöttük az 5 aranyszabályt, ami segít abban, hogy a fűnyírás sikeres legyen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin