Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Ágnesék eredetileg nem ilyen lakást kerestek, amikor, még a pandémia előtt, eldöntötték, hogy nagyobb térre van szükségük korábbi panellakásuknál. – Fent éltünk a hegyoldalban, gyönyörű panorámával. Nekem fontos, hogy mit látok az ablakból, és valójában egyáltalán nem akartam a belvárosba költözni – mosolyog a gyakorló építész, egyetemi docens. – Viszont sokat dolgoztunk otthonról, és egyszerűen több hely kellett. Amikor ezt a lakást megnéztük, láttuk, hogy itt jut mindennek, és én szeretek régit felújítani. Nagyon rossz irány mindig újat akarni, a korábbi épületállományt igenis meg kell őrizni, lakni kell. Ez a fenntarthatóság szempontjai mellett azért is lényeges, hogy ne néptelenedjenek el a belvárosok.

Megfelelő alaprajz, átgondolt közlekedés

A lakás története nem sokban különbözik kortársaiétól. A nagy belmagasságú, polgári otthon egy részét leválasztották, egy-egy ajtónyílást befalaztak. – Első lépésként az alaprajzot gondoltuk újra, aminek mindig a használat a kiindulópontja. A cél egy jól használható munkatér kialakítása volt, akár úgy is, hogy egyszerre többen is tudjunk itt dolgozni, senki ne érezze feszélyezve magát. A nagy vonalak lefektetése után helyiségekre lebontva is végiggondoltuk, hogyan támogatják a mindennapokat, melyiket hogyan lehet megközelíteni. Az így létrejött élet- és a munkatér nagyon jól működik együtt, bár a dolgozószoba ajtaját este mindig becsukjuk. A lakás két párhuzamos egyenes köré szerveződik, de minden mindenhonnan átjárható, hiszen újranyitották a korábban a nappali és az étkező között befalazott ajtónyílást. Ágnes nagyon szereti, hogy az elejétől a végéig átláthatóak a terek, a látvány levegősségét és letisztultságát semmi nem zavarja. Az alaprajz is változott, az étkező-konyha rovására egy normál méretű vendégszobát is sikerült kialakítani. A hatalmas dolgozószoba, ahol egyszerre többen is elférhetnek, közvetlenül a bejárat mellett van. Igazi bravúr volt egy második fürdőszoba kialakítása a régi wc-ből, amihez hozzányitották a régi kamrát. Az így létrejött 83 cm széles, de 3 méter hosszú térben elfért a wc, középen egy zuhanyzó, és még egy kézmosó is.

Fekete-fehérben

A lakásban első látásra nem a tér átgondolt megszervezettsége, hanem a fekete és fehér színekre épített dizájn tűnik fel. – A feketével a kivitelezőt is sikerült meglepnem – nevet Ágnes. – A lakásban nagyon sok régi dolgot megőriztünk, a parkettát, a belső ajtókat is. Viszont polgári, klasszikus bútordarabunk tudatosan nincs, modern berendezést terveztünk. A fekete részben azért is került szóba, mert eleganciája visszahozza a polgári értékeket. Ezenkívül fontos szempont volt az is, hogy korábban sokkal alacsonyabb belmagasságú és kisebb terekben laktunk, ezért összébb akartuk húzni a teret, hogy lakásléptékűbb legyen. A sok fekete minden évszakban működik: jól ellensúlyozza, amikor nyáron a sok ablak miatt egyszerűen túl soknak tűnik a fény, télen pedig mélységet ad. A sötét szín a konyhában, a fürdőszobában is nagyon hangsúlyos, de a dolgozószoba nagy polcrendszere is ilyen színű, ahogy a nappali nagy kanapéja is. A fehér falak, nyílászárók és egyéb elemek miatt egyáltalán nem érződik sötétnek a hangulat, ahogy Ágnes mondja, a fekete sokszor világosabb, színesebb hatást kelt, mint a szürke.

Jól megtervezett tárolás

A lakásba belépve a másik feltűnő dolog a tárolás átgondoltsága. – Sok a tárgy, sok a könyv, de nem akartunk zsúfoltságot. A szekrények ebben a térben a belmagasság miatt is nagyon meghatározó térelemek lettek volna, ezért inkább a beépített bútorokat választottuk. A plafonig érő beépített szekrény, a konyhabútor, a fürdőszobába vezető közlekedőben kialakított háztartási helyiség is falként jelenik meg, nem törve meg az átlátást és a letisztult vonalakat. A gardrób a hálószoba és a fürdőszoba között járható, és szintén plafonig épített.

A dolgozószoba polcrendszerének fémszerkezete egyedileg ide készült. A nappali falain egyszerű fehér dobozokkal játszottak: az elemek mélysége és elhelyezése is felélénkíti a fal képét. A letisztult bútordaraboknak köszönhetően a könyvek és szakmai lapok gyűjteménye, de akár a baseballsapkák kupaca is látványelemnek tűnik. A lakás a pandémia bezártsága idején is tökéletesen bevált élet- és munkatérnek is. Ahogy Ágnes mondja: eddig az volt a trend, hogy mindenki a minimális teret kereste a lakásra, ma már inkább az optimálisat keressük az életvitelünkhöz. Ők pedig megtalálták, és meg is valósították.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/4-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin