Dejavu Ház – Szerelemmel újraálmodva

Dejavu Ház – Szerelemmel újraálmodva

A Csicsói-medencében található Szentantalfán jártunk, ahol a kaput magunk mögött bezárva egy elvarázsolt pihenőhely fogadott bennünket.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Anna, a ház „asszonya” már a reggeli érkezésünkkor is ultramagas fordulatszámon pörög, közvetlensége pillanatok alatt levesz bennünket a lábunkról. Ahogy végigkalauzolja kis stábunkat a birtokán, és mesél a megvalósult terveiről, abból egyértelműen érződik a helyhez való erős kötődése és a házhoz fűződő érzelmei.

„Amikor három évvel ezelőtt rátaláltam a házra és a telken lévő romos istállókra, azt gondoltam, majd szépen felújítom, és idővel eladom, továbblépek. Evidens volt, hogy befektetést láttam benne. Aztán a felújításba szinte az adásvétel lebonyolítását követő napon belevágtam, és onnan már menthetetlenül megpecsételődött a viszonyunk, szerelem lett belőle. Nem is tudom elképzelni, hogy más legyen a tulajdonosa, és én ne jöhessek ide többé, emiatt inkább a kiadás mellett döntöttem”– meséli házigazdánk.

Anna a filmes szakmában díszleteket rendez be, ezt a szaktudását és szépérzékét kamatoztatta a ház újraépítésénél, a helyiségek funkcióinak kitalálásánál, majd a teljes berendezés megalkotásánál is. „Mivel eredetileg befektetésnek vásároltam a házat, ezért a kulcs kézhezvételének másnapján nekiestem a felújításnak, hogy mihamarabb kész legyek vele. Utólag úgy gondolom, ha tudtam volna, hogy magamnak építem, nem estem volna neki első nap. Sokkal több időt hagytam volna a tervezésre, hogy megtapasztaljam, melyik térbe mikor süt be a nap, a különböző napszakokban hol szeretek a legjobban lenni, melyik térnek milyen funkciót tudok leginkább elképzelni. A végeredménnyel így is maximálisan elégedett vagyok, és a vendégeink részéről is csupa pozitiv visszajelzést kapunk.”

Családi segítség

Amióta Anna a házat megvette, szinte minden idejét lent töltötte. Saját maga végezte a betonfelületek műgyantázását, a festést, burkolást és a bútorok felújítását. Rengeteget segítettek testvérei, családtagjai és barátai, hogy kalákában épülhessen meg a ház. Ez a rengeteg szeretet energia érezhető a ház minden szegletében. Az első Covid-hullám alatt Anna nagyfia és a barátai is sokat segítettek. Ide vonultak önkéntes karanténba, és közben szépítették a házikót. Az istállók kőfalait helyi mesterember rakta újra, aki emlékezett arra, amikor még lovak voltak ide bekötve, hiszen gyerekként sokat játszott ezen az udvaron. Az ilyen történeteket hallgatva még inkább meglepő a változás és az istállók újraértelmezése. Ami egykor lovak pihenésére szolgált, most kényelmes hálószobának és egy hatalmas közösségi térnek ad helyet. A majdnem kétszáz éves rakott kőfalak között az élet folytatódik.

Tárgyak bűvöletében

„A berendezési tárgyak gyűjtését már a felújítás első pillanatától megkezdtem. Szerencsére egy kedves barátom a közeli házában tárolta nekem addig, amíg itt el nem készült a helyük. Szeretek a tárgyaknak új funkciókat adni, imádom az újrahasznosításra alkalmas holmikat. Így került a hálószobámba egy ócska gramofon tölcsére, amiből csillárt készítettem. De szintén új feladatot kaptak a vörösréz csövek, amiket egy budai lakás felújításánál konténerbe szántak. Nem engedtem kidobni ezeket a klassz alapanyagokat, ezekből épült a lábas fürdőkád fölé a függönytartó, és ezen lóg a fürdőt a hálótól elválasztó függöny is.”

Anna az egész építkezés alatt igyekezett környezettudatosan és költséghatékonyan dönteni, emiatt szinte minden bútor régi darab, a textilek is természetes alapanyagúak, hiszen a hely miliőjéhez is ezek illenek leginkább. Minden helyiség annyira részletgazdag, hogy úgy tűnik, mintha évtizedek alatt gondosan összegyűjtött tárgyak nagy odafigyeléssel megkomponált elegye lenne.

Fénnyel írt terek

A régi istállókból kialakított nyári rezidenciák egyik legnagyobb luxusa a nagy belmagasság és a tetősíkon elhelyezett kisebb-nagyobb üvegek, amelyeken a nap minden szakában bejut a fény a szobákba. Az egyik háló tető-
üvegeit zöldre festette Anna, emiatt is különleges a megvilágítás, a közösségi térben egy szép nagy üvegfelületen bámulhatjuk a felhők vonulását vagy éjjel a csillagos eget. Anna saját hálójában egyelőre még nincs színe az üvegeknek, ottjártunkkor épp a rózsaszín volt a favorit.

Fedett terasz

A pihenőterasz bútorzata régi almásládákból épült, akár kényelmes ággyá is alakítható, forró nyári napokon szuper kültéri alvóhelyet biztosít. A talaj finomra szitált homokkal van beszórva, amire mezítláb kellemes rálépni, és igazi nyaralós hangulatot teremt. A terasz feletti tető félig üveges megoldású, így esténként innen is lehet csodálni az égboltot. A függőágyak és a hintaszék is pihenésre invitálnak, Anna pazar dekorációit elnézve ezt nem is nehéz elképzelni.

Dézsa

A házigazda kedvenc helye a fával fűthető, egész évben működő dézsa, ami az első befektetéseinek egyike volt. Kétszáz kiló parajdi sóval töltötték fel, és a megvétele a legjobb ötletnek bizonyult, mert amikor csak tehetik, használják. A felújítás alatti hosszú munkanapok után a dézsás fürdő volt a jutalom a nap végén, rálátással a falu két templomának tornyaira. A vendégek kedvence is, csakúgy, mint a kültéri kis „fürdőszoba”, ami nyáron biztosítja a felfrissülést.

A tetőbe épített nagy üvegfe­lületeknek köszönhetően az ágyban fekve is figyelhetjük a csillagokat, mintha a szabad ég alatt aludnánk.

Mesélő ajtók

Lengőajtó, pajtaajtó, bejárati ajtó, mind-mind különleges, mentett darabok. A színeket is Anna találta ki, az eredeti ház nyílászáróinak és a nappali-étkező pajtaajtajának kékjét, a háló ajtajának zöldes árnyalatát. Az idő hagyta nyomokkal, a fa csodás érésével és textúrájával sokkal többet ad a hely értékéhez, mintha újonnan készítették volna. Ezektől a részletektől válik egységessé az egész terv.

Déjàvu ház

Az egy éve elkészült ház találó nevet kapott. Talán a tárgyaktól, a textúráktól, a vendégszeretettől, vagy a Balaton-felvidék varázsától, vagy mindezek szerencsés találkozásától, de az ide betérő vendég valóban azt érezheti, hogy ismerős a hely, itt a lelassult idő segít megidézni a gyerekkort, amikor még volt idő bámulni a csillagos eget.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/2-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Nem virágzik a rózsád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Bárhogy is próbálkozol, nem borul virágba a rózsabokrod? Akkor lehet, hogy te is belefutottál a rózsagondozás 5 tipikus hibájának egyikébe.

Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin