Mit kell tudni a fóliasátorról?

Mit kell tudni a fóliasátorról?

A zöldség-gyümölcs saját célra történő termesztése egyre divatosabb téma. Aki nem csak álmodozik róla, abban egy idő után felmerül a fóliasátor felállításának gondolata.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Az 50-es évektől gyorsan fejlődő műanyagipar eredményeként a zöldséghajtatásban lehetőség nyílt műanyagból készült termesztőlétesítmények építésére. Ezeket összehasonlítva a melegágyakkal és az üvegházakkal a javukra írható a viszonylagosan kis létesítési és üzemeltetési költség. Idővel a fóliasátor tehát az üvegház költséghatékony alternatívája, ezért is látni egyre több kertben. Szaporodásuk érthető, nincs is annál jobb, amikor olyan termést eszük, amelynek nyomon követhetjük a cseperedését, amelyről pontosan tudjuk, milyen szerekkel kezeltük.

Kezdjük kicsiben!

Zsuzsa házi költségvetése

Egy hobbisátrat műanyag ívekkel (2500 Ft/db) is fel lehet állítani, pláne, ha a sátor nem több 30 nm-nél. A műanyag ívből 5 m széles sátrat lehet csinálni, kell belőle 6-8 db, ebből lesz egy 10 m hosszú sátrunk (ez már 50 nm). 10fm, 8,5 m szélességű fólia nem több 20 000 Ft-nál. Erre jön egy kis vázszerkezet, ami lehet fából, ennek ára pedig maximum 10 000 Ft.

Hobbiszinten érdemes egy kis fóliasátorral kezdeni, majd, ha a vállalkozást siker koronázza, kibővíteni a meglévőt vagy újat építeni mellé, ahogy alanyunk, Balla Zsuzsi is tette. Ő egy olyan földben mutat fel sikereket, ahol az anyagos talaj miatt abba nem is nagyon próbálkoznak zöldséget, gyümölcsöt termeszteni a helyiek. Vállalkozását kicsiben kezdte az Őrségben lévő Kondorfán, amikor Budapestet megunva hátat fordított egyébként sikeres nagyvárosi életének, illetve a reklámszakmának. Vásárolt egy darab földet és megpróbálkozott a termesztéssel, ma pedig több divatos étteremnek szállít be rukkolát, bazsalikomot, madársalátát és megannyi konyhakerti fűszernövényt. Terményeihez a magot külföldről, főleg Olaszországból rendeli. Első lépésben azt ajánlja azoknak, akik hasonlóban gondolkodnak, hogy teszteljék magunkat, kitartásukat és ha kicsiben megy a termesztés, jöhet a fóliasátor. S hogy mi a kicsi? A mikroszint. Mossunk ki egy tejfölösdobozt, szúrjuk ki az alját és vessük el benne a kívánt magot, teremtsünk számára fóliasátras körülményeket, vagyis húzzunk rá nejlonzacskót és tegyük ki az ablakpárkányra. Próbálkozásainkat könnyű siker koronázhatja petrezselyem és bazsalikom ültetése estén, ezek a növények azok, amelyeket gyakorlatilag semmi sem támad meg. Ha  első lépéseinknél nem remegett meg a térdünk, jöhet az úgynevezett fűtetlen fóliasátor felállítása!

1. ALAKTAN

Először is kigondoljuk, mit termesztenénk, ahhoz választjuk ugyanis a sátrat és annak formáját. A szélcsatornás mérések és a gyakorlati tapasztalatok egyaránt a félköríves forma megépítése mellett szólnak. A félkörív alakú létesítmények fényviszonyai a szöget bezáró tetőzetű üvegházakéhoz viszonyítva 10–15%-kal jobbak. Ez a tény a téli, kora tavaszi időszakban kedvezőbb megvilágítás mellett jobb hőviszonyokat is jelent, télen pedig könnyebben lecsúszik a ráhullott hótömeg. Háromféle vázszerkezet létezik: a fóliaalagút, a fóliás hajtatóágy és a nagyméretű fóliasátor. A fóliaalagút olyan kisméretű fóliasátor, ahol a sátor szélessége 50 és 150 cm között van, magassága 40-60 cm.
 A fóliaalagút 50–150 cm széles, 40–60 cm magas és tetszőleges hosszúságú fóliával takart létesítmény, amely elsősorban a korai burgonya- és a dinnyeféléket termesztők körében használatos napjainkban is. A bordák egyszerű vesszőből, vastagabb drótból, esetleg erősebb műanyagból készülhetnek. A fóliás hajtatóágy 2-3 méter széles, 70-80 centiméter magas fóliasátor, míg „valódi” fóliasátorról 1,8 méteres magasság felett beszélhetünk. Vázszerkezete ez utóbbinak nyilván erősebb is, mint a hajtatóágy vagy a fóliaalagút szerkezete, szokás hozzá alapot is készíteni.

Tipp: A fóliasátrak építésiengedély-kötelesek is lehetnek. Mindenképpen tájékozódjunk a településünkön érvényes helyi szabályozásról!

2. SZERKEZETTAN

A fóliaváz lehet műanyag, acél és alumínium. Fából is készülhet a váz, ott az íveket viszont szögletes vonalak jellemzik, ami nem tesz jót a ráhúzott fólia élettartamának. A műanyag vázszerkezetek könnyűek, olcsók, viszont az instabilitás érzését adják, de nem rongálják olyan mértékben a fóliát, mint a fémvázasok. A vázra szorított fólia alapproblematikája, hogy a szél hatására meg-megcsúszik a vázon. A mozgás miatti kopás kisebb a műanyag vázak esetén, mint fémvázaknál. A fémeket betekerhetjük fóliával, így kevésbé koptatják a sátor borításául szolgáló fóliát. Az alumínium vázas fóliasátrak szerkezete könnyű, nem oxidálódik, lehet belőle akár kész vázrendszert kapni, amit egyszerűen fel lehet építeni. A harmadik a vasvázasok csoportja. A vasváz nehéz, oxidálódik, megéghet a fólia felette, de ha kiküszöböljük a problémákat stabil és örök életű építményt kaphatunk.

Tipp: Minél sűrűbben rakjuk le a fólia vázelemeket, főleg a műanyag esetén, annál stabilabb lesz a szerkezet.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Mit kell tudni a fóliasátorról?
Zsuzsi vigyáz a növényeire
Mit kell tudni a fóliasátorról?
Érdemes kicsiben kezdeni a kísérletet
Mit kell tudni a fóliasátorról?
A fóliát meleg időben húzzuk fel, mert akkor jobban ráfeszül a vázra
Mit kell tudni a fóliasátorról?
Így primőr árut kapunk

3. A MÉRET A LÉNYEG

A kereskedelemben a sátor vázaként felhasználható PVC csövek 6 és 7 m-es méretben kaphatók. Vegyünk kezdetnek egy hobbi méretű fóliasátrat, hozzá 7 db hatméteres csövet bordaként elhelyezve (borda: a fóliasátor ívesen hajlított eleme; a bordák tartják a fóliapalástot) és 5 db hatméteres csövet a bordák rögzítéséhez felhasználva. A fóliasátor mérete így 6 m hosszú, 3,00-3,20 m széles és a középvonalnál kb. 2,00 m magas lesz. Minél nagyobb a fóliasátor belső légterének és alapterületének aránya (ez gyakorlatilag az átlagmagasság) annál kisebb a szabályozandó paraméterek ingadozása. Az úgynevezett nagylégterű fóliasátrakban ugyanis lassan hevül fel nappal és hűl le este a levegő, tovább tart az éjszaka folyamán felhalmozódott szén-dioxid, mint a kislégterű fóliasátrakban.

Tipp: A fóliasátor belső kialakításánál vegyük figyelembe, hogy egy középen elhelyezett úttal a felületet két olyan széles ágyást kapunk, amelyet teljes szélességben rendszeresen gondozni csak nagyon nehezen tudunk. Érdemes papíron megtervezni az ágyások kiosztását!

4. RÖVIDEN A FÓLIÁRÓL

A fóliák előnye, hogy jobban áteresztik a fényt, mint az üveg, pontosabban a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a természetes fényhez, mint az üveg alatt. Az átengedett hosszúhullámok miatt a levegő és a talaj erősebben felmelegszik, aminek következtében erős páraképződés indul meg a sátron belül. Ez a pára éjszaka a fólia belső felületén kicsapódik, gátolva a hőveszteséget. Kertészeti fóliákból számos fajta kapható, ezek vastagságban, minőségben, UV állóságban is eltérnek. Vannak 6 hónapos, 1, 2 és 3 éves fóliák. Az idő itt azt jelöli, hogy mennyi ideig bírja ki a fólia a vázon. A 6 hónapos és a 3 éves között dupla árkülönbség is lehet. Egy standard méretű 8,5×60 méteres 6 hónapos fólia tekercse nagykereskedelmi áron 80-90 ezer forint körül van, ugyanez a méret a 3 évesből 150 ezer forint. Az, hogy milyen időtartamút teszünk fel, attól függ, milyen növénykultúrára használjuk. A 3 éves például 3 évet kibír, de a fényáteresztő képessége évről évre csökken, ami csökkenti a növények hozamát is.

Tipp: Probléma, hogy a legtöbb kereskedő egészben akarja eladni a tekercset. Ha méterbe szeretnénk vásárolni majdnem kétszeres árat számolnak fel.

5. ELHELYEZÉS

A terület előkészítése során legfontosabb feladatunk, hogy teljesen vízszintes területet alakítsunk ki a leendő fóliasátor és környezetének helyén. A fóliasátrak leggyakoribb meghibásodási oka a szél okozta kár, érdemes felmérni, hogy ilyen szempontból hol a legideálisabb felállítani. Ha módunk van választani, és ha csak egy fóliaházat akarunk építeni, akkor kelet – nyugati tájolás a megfelelő, ha több sátrat párhuzamosan egymás mellé telepítünk, elkerülendő a sátrak egymást árnyékoló hatását, az észak – déli tengely javasolható. Lényeges, hogy elhelyezése olyan területen történjen, ahol a sátrat akadálytalanul éri a napfény és gyorsan átszellőztethető.

Tipp: a vízszintes felület az öntözés miatt is fontos, illetve a művelés is kevésbé fáradtságos, mint lejtős terepen.

6. A FÓLIA FELHÚZÁSA

A majdnem teljesen letaposott földet nem árt kapálógéppel újra fellazítani. Ne felejtsük el a talajt fertőtleníteni. Amennyiben fémvázzal dolgozunk, be kell vonni olyan anyaggal ami rossz hővezető. Nyáron a nagy melegben a vas átmelegszik és hősugárzóként megégeti a fóliát ami akár szakadáshoz is vezethet. A fólia, vázra való ráhúzásához legalább 2 emberre szükség van. Ez egy igen nagy figyelmet igénylő munka, amit csak szélcsendben lehet végezni, hiszen ha nem sikerül elég feszesre a borítás, akkor a szél állandóan mozgatja majd a fóliát a vázon, így a kopás miatt nem lesz hosszú életű. A fólia felerősítéséhez a  két végébe hegeszteni kell egy erős zsinórt, azt a sátor mindkét végénél megfeszíteni, leerősíteni a talajba, és amikor az feszes, akkor mehet a két oldala is. És ami még fontos, érdemes leásni 40-40 cm-et a fóliából a hosszanti oldalakon.

Tipp: Kezdő fóliasátrazók szakemberrel végeztessék a feladatot, kár lenne, ha odaveszne a drága fólia.

7. SZELLŐZÉS

A sátor elejére és végére is zárható nyílásokat kell építeni. Nem elegendő kis nyílásokat képezni oldalanként, hanem lehetőleg minél nagyobb felületet tudjunk nyitni-zárni, szellőztetésre használni. A szellőztetőket célszerű minél magasabbra helyezni, hogy a fölfelé szálló forró levegőt a legkönnyebben ki tudjuk engedni a fóliasátorból. A szakirodalom szerint a szellőztetők összfelületének el kell érnie az alapterület 20-25%-át. Ennyi szükséges, hogy ventilátorok nélkül is biztosítani lehessen az optimális szintű légcserét a fóliasátrakban.

Tipp: Ha elfelejtünk szellőztetni, netán egy fagyos éjszakán lezárni a szellőztetést, oda az egész termés. Itt is fontos a körültekintés! n

IMG_0140

Ha ügyesek vagyunk, még értékesíteni is tudjuk a termést

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Tipp Ismerd meg a legszebb karácsonyi növények jelentését!

A karácsonyi növények ugyanúgy hozzátartoznak az ünnepkehez, mint a finom sütik és az ajándékok. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeknek pontos jelentésük is van. Cikkünkben eláruljuk, hogy mit is szimbolizálnak.

Otthon Díjnyertes ház Üllőn – Merész formák és különleges anyagok

Fiatal házaspár és egy merész megoldásokat használó építésziroda együttműködéséből épült ház már két építészeti díjat is nyert.

Tipp Kicsi konyha berendezése – 7 zseniális trükk, hogy nagyobbnak tűnjön főzőtered

Egy kicsi konyha berendezésénél számos trükköt be kell vetnünk annak érdekében, hogy kényelmesen elférjünk benne.

Tipp Így kell szakszerűen kialakítani a világítást a pincében

A pince remek lehetőség plusz élettérre vagy tárolási célokra, ezért nagyon is megéri jóra kialakítanunk ahhoz, hogy hosszútávon is hasznos legyen. A megfelelő hőszigetelés és vízállóság mellett a szakszerű világítás a kritikus pontja. Utóbbi azonban nagymértékben függ attól, hogy mire is használjuk a pincét. Az alábbi gyorstalpalóban összefoglaltuk, melyik típushoz milyen világítást érdemes használni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin