Újratervezés! – Gondold újra az udvart, hogy még pihentetőbb legyen a kint eltöltött idő

Újratervezés! – Gondold újra az udvart, hogy még pihentetőbb legyen a kint eltöltött idő

Most van lehetőséged felújítani új otthonod kertjét? Esetleg nem passzol a jelenlegi udvar az életmódodhoz? Segítünk!

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A kert felújítása ritkán használatos fogalom, pedig csakúgy, mint otthonunk belsejét, az udvart is érdemes néha alávetni némi újításnak. Mit kell egyáltalán újítani, és azt hogyan kell kivitelezni? Hogyan álljunk neki a terveknek? Cikkünk célja, hogy ezekre a kérdésekre választ kapj.

1. Cél és adottságok

Első lépésben döntsd el, hogy mi a kerted legfontosabb funkciója. Csak néha ülsz ki oda pihenni? Vagy a melegebb hónapokban a kert a második nappalitok? Rendszeresen tartasz sütögető partikat? Esetleg a kisgyerekek/unokák szoktak kint játszani? Ezeket mind át kell gondolni, hozzávenni a kert adottságait, majd ez alapján meghatározni a kertfelújítás célját.

2. Vizualizáció

Számos applikáció és program segíthet neked, hogy álmaid kertje a szemed elé kerüljön. Ilyen például ez is, ami ráadásul magyar nyelven is elérhető. Hagyományos módszereket követve készíthetünk vázlatokat egy darab papírra is, vagy gyűjthetünk inspirációs képeket az internetről.

3. Zöld és betonos részek

Találjuk ki, hol lesznek térkövezett részek, hol lesz a gyep, a virágoskert, a sütögető stb. Ezeknek a mérete a céljainktól függ, tehát a gyerekek játékához például a sok zöld terület a jó, míg a kinti főzőcskéhez inkább a térkő passzol. Azonban a nyári hőség miatt ajánlott minél több zöld területet tervezni, és ezzel javítani otthonunk mikroklímáját.

4. Növények és növénytársítás

A kertészetekben segítséget kérhetsz, hogy melyik növények passzolnak egymáshoz. Nem csak színek és formák alapján, hanem együttélés szempontjából is. Míg egyes növények jó hatással vannak egymásra, addig páran kifejezetten mérgezik a „szomszédjukat”. Az interneten is rákereshetsz népszerű növénytársításokra.

5. Hétköznapi fontos teendők

Végül olyan szempontokra is ki kell térned, amik a hétköznapok valóságához kapcsolódnak. Például a kukák tárolási helyét, a kerti szerszámok rendszerezését, az öntözőrendszer kialakítását, esetleg az autó parkolóhelyét is érdemes megtervezned.


Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Itt a csere ideje! Íme 4 jel, hogy fel kell frissítened az étkészleted

Már jó ideje fontolgatod egy új étkészlet beszerzését, de eddig nem szántad rá magad? Összeszedtük azokat a jeleket, amikor már nem érdemes tovább halogatnod.

Tipp Tolóajtó kisokos – Ezekből az anyagokból és típusokból választhatunk

A tolóajtók népszerűsége még mindig jócskán elmarad a hagyományos ajtóktól, pedig legalább olyan jók, ha nem jobbak. A cikkünkben található tolóajtó kisokos segítségével megismerheted a leggyakoribb típusokat és anyagokat.

Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin