Forrás: Getty

Tippek szárazság idejére – Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

1. Megfelelő időben locsoljunk

A nyári melegben nagyon könnyen elpárolog a víz, ezért érdemes jól megválasztani, hogy mikor locsolunk. A legjobb időszak korán reggel, illetve késő este van, hiszen ilyenkor nincsen akkora meleg, így a víz sokkal kevésbé párolog el, helyette a növények fel tudják azt venni a gyökerükkel vagy a leveleiken keresztül.

2. Mulcs használata

Még most sem késő mulcsot szórni a növények földjére, ez ugyanis nagyon sokat segíthet nyáron. Annak köszönhetően, hogy elzárja a talajt a meleg levegőtől, sokkal kisebb lesz a párolgás mértéke, ezáltal nem száradnak ki olyan könnyen a növények. Ráadásul a mulcs megköti a nedvességet. Ezért kevesebbet is kell locsolni, nehogy elkezdjen rohadni a növény gyökere.

3. Figyeljük az időjárást

Ha azt látjuk, hogy eső közeleg, inkább ne locsoljunk. A túl sok víz éppolyan káros tud lenni, mint a túl kevés.

4. Árnyékos hely

Vannak olyan növények, amelyek levelei, ha túl sok közvetlen napfényt kapnak, elkezdenek kiégni. Ha van egy egzotikusabb fajtánk, amit minden áron óvni szeretnénk, akkor próbáljuk meg árnyékkal védeni. Ha mozgatható, akkor vigyük egy épület mellé vagy fa tövébe, ha földbe van ültetve, akkor pedig használjunk felette napernyőt vagy napvitorlát. Ezekkel akár még fel is dobhatjuk kicsit a kertet.

5. Elutazáskor se hagyjuk magára a kertet

Hosszabb utazás esetén nem elegendő, ha indulás előtt jól eláztatjuk a kertet, mert hacsak nem jövünk vissza 2 nap múlva, már szárazság lesz. Kérjünk meg egy családtagot vagy megbízható szomszédot, hogy kétnaponta itassa meg a növényeket vízzel. Így biztosan olyan kertre érünk haza, mint amit ott hagytunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.