Forrás: Europress

6+1 tipp, amivel sokat tehet a klímaváltozás ellen a saját kertjében

Az utóbbi időben nem telik el úgy nap, hogy ne esne szó valahol a klímaváltozásról. Nem véletlen ez, hiszen ez az egyetlen szó a világ számos különböző helyén az élet megannyi területére hatással van. Bár tudom, hogy Magyarországon élve különösnek tűnhet az, hogy mi magunk is hatással vagyunk arra, mi zajlik a tengerekben, mi történik az Antarktiszon, vagy milyen az időjárás éppen egy amerikai nagyvárosban, de higgye el, minden egyes ember mindennapi tevékenysége számít ebben a kérdésben.

Hiszen már a saját bőrünkön is érezhetjük, hogy időről-időre megjelenik a változékony, nem évszaknak megfelelő időjárás. Ez pedig mindenre hatással van. A jó hír az, hogy nagyon sokat tehet már azzal is a klíma megóvásáért, ha a kerti munkálatok során odafigyel néhány apróságra. Íme hat plusz egy tipp, amelyek segítségével nem csak a birtoka lesz gyönyörű, de a klímaváltozás visszaszorításához is hozzájárulhat!

Miért fontos hozzájárulni a klímaváltozás visszaszorításához?

Jogosan gondolhatja azt, hogy egy ember tevékenysége semmit sem számít e téren, hiszen több milliárdan élünk a Földön. A helyzet viszont az, hogy nagyon is sokat jelent, hiszen minden apró tettel, amely a klímavédelmet szolgálja, a bolygó és az élővilág fellélegezhet egy pillanatra. Ha eggyel kevesebb műanyag zacskó kerül az óceánokba, ha hasznosan használja fel a lehullott csapadékot és komposztál a saját kertjében, máris nagyon sokat tett azért, hogy egy szebb világban élhessünk.

A sok apró tett nyomán elindul a változás. Lássuk, mi mindennel tud ehhez hozzájárulni egy kertbarát!

1. Ha esővízzel öntöz, a növényeknek és az éghajlatnak is kedvezhet!

Egy modern háztartásban előfordulhat, hogy 120-150 liter vezetékes vizet is elhasználunk naponta. Ebbe természetesen beletartozik a mosogatás, a fürdés és a WC öblítés is, ami több szempontból is igen nagy mennyiség. Egyrészt megterhelheti a pénztárcát is, különösen a nyári, száraz, csapadékmentes időszakokban, amikor kénytelenek vagyunk öntözni a növényeket.

Ráadásul mivel mindezt ivóvízből fedezzük, a bolygónkért is sokat tehet, ha a kerti locsoláshoz nem a vezetékes vizet használja. Annak idején nagyanyáink is előszeretettel gyűjtötték az esővizet, abban mosták a ruhákat, sőt, esküdtek rá, hogy a lányok haja is selymesebb lett tőle.

Természetesen nem azt mondom, hogy a kertben összegyűjtött esővízben kellene fürdenünk, de a birtokon levő növények öntözéséhez különösen ajánlom az esővíz használatát. Ennek több oka is van.

Spórolhat, ha esővizet használ!

Az egyik, hogy átlagosan egy nap egy ember 10 liter vizet használ fel a kertlocsoláshoz. Persze ez nyáron sokkal több, ahogy pedig haladunk bele a télbe, folyamatosan csökken. Megdöbbentő adat azonban ezt-azt figyelembe véve, hogy a takarításhoz napi 6 liter vízfogyasztás jut egy főre, a mosogatáshoz és a főzéshez pedig szintén 10 liter.

A növényeknek is jót tesz, ha nem vezetékes vizet használ!

Mivel az esővíz sokkal lágyabb, mint a vezetékes víz, egyrészt nem marad nyoma a növények levelein, ami nem csupán esztétikai szempontból lényeges, de a „cseppmentes” levelek jobban tudják hasznosítani a napsugarak jótékony hatásait is. Sőt, léteznek kifejezetten olyan növények, amelyek csak akkor fejlődnek igazán szépen, ha kizárólag esővíz éri őket.

A csapadékos időszakban ez nem gond, de nyáron előfordulhat, hogy akár heteken keresztül egy csepp eső sem esik a hőségben. Ilyenkor pedig jól jön a már összegyűjtött tartalék.

A kertje és a környezete is hálás lesz!

Mivel a klímaváltozás hatására folyamatosan szélsőségesebbé válik az időjárás – ahogy fentebb is említettem –, előfordulhatnak különösen száraz időszakok, amikor elkerülhetetlen az öntözés. Ha ehhez esővizet használ, nem csak a növények lesznek hálásak Önnek, de máris hatalmas gesztust tett a környezetvédelem irányába is. Nem beszélve arról, hogy nem keveset tud spórolni ezzel az egyszerű dologgal, amelyet gond nélkül beépíthet a mindennapjaiba is.

2. Vásároljon vászontáskával és keressen csomagolásmentes üzleteket!

Zacskók és műanyag csomagolás nélkül is van élet, sőt, ha úgy dönt, száműzi ezeket az anyagokat az életéből, az számos pozitívummal jár majd. Egyrészt végre megszabadulhat a „zacskó rengetegtől”, amely egy-egy nagyobb bevásárlás után elárasztja a konyháját, ráadásul a bolygóért, valamint a rajta élő állatokért is nagyon sokat tehet.

Ám nem csak a bevásárlások alkalmával találkozhat műanyag zacskókkal, hiszen a legtöbb csomagolóanyag ma már bizony ebből készül, legyen szó élelmiszerekről, sport felszerelésekről, műszaki dolgokról vagy akár növényekről. Szerencsére egyre gyakrabban tapasztalom azt, hogy egyre több kis-, közép- és nagyvállalkozás száműzi a nejlonzacskókat és a műanyag csomagolásokat.

Nem véletlen, hogy én is nagy hangsúlyt fektetek erre a kertészetemben. Ugyanis Magyarországon – legjobb tudomásom szerint – legelsőkén,t és remélhetőleg minél előbb, több száz másik kertészettel együtt nem használunk többé műanyag zacskót, nejlon szatyrot termékek, növények csomagolására.

Ha azt vesszük alapul, hogy egyetlen nejlonzacskónak 500 évre van szüksége, mire lebomlik, akkor el tudja képzelni, mekkora szívességet tesz a Földnek és az élővilágnak azzal, ha ezentúl vászontáskával megy vásárolni és olyan helyről vásárol, ahol már nem használnak műanyag csomagolást!

3. A kerti hulladék tudatos elhelyezése is sokat jelent a klímaváltozás szempontjából!

Sajnos azt látom, hogy a hazai kertek jelentős részében a mai napig nincs megfelelő lehetőség a kerti hulladék elhelyezésére és adott esetben a továbbhasznosításra. Számos helyen máig megoldás az, hogy elégetik a kertben a tavaszi vagy őszi kertrendezés során felhalmozódott növényi nyesedéket, pedig ezért egyrészt nem lesz hálás a klímánk, másrészt pedig a komposztálás segítségével akár még a növényeknek is jót tehet.

Az égetés egyrészt a nagyon száraz időszakokban tilos, másrészt pedig sokkal jobb helyet is találhat ennél a kerti hulladéknak.

Pedig van nagyon egyszerű megoldás arra, hogy ne csak eltüntethesse, ha hasznosan fel is használhatja ezt a hulladékot. A komposztálás amellett, hogy segítségével megszabadulhat a kerti hulladéktól, arra is remek módszer, hogy a megfelelő tápanyagellátást biztosítsa.

A folyamat során az olyan szerves eredetű anyagokat, mint például az ágak, a gallyak, a sövénymetszésből maradt nyesedék, a lenyírt fű, a vágott virágok vagy a lehullott gyümölcsök mind tökéletesek a komposztba, ugyanis lebomlásuk során természetes tápanyagul szolgálnak majd a kertben levő növények számára. Ehhez mindössze egy megfelelő komposztálóládára lesz szüksége. Így pedig azonnal megnyílik az út az Ön számára a vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök termesztéséhez is.

4. Egy konyhakerttel ízesebbek lesznek az ételek és sokat tehet az éghajlatváltozás ellen is!

Szerencsére hazánkban is egyre nagyobb divatja van a konyhakertek létrehozásának, amellyel nem csak gyönyörűvé teheti a környezetét, de termelhet vegyszermentes, friss zöldségeket és fűszernövényeket, amelyeket később a konyhájában is felhasználhat. Erre pedig mind a kertjében, mind a balkonon egyaránt lehetősége nyílik.

Amennyiben pedig szeretne inkább egy közösség részeként tevékenykedni, egyre több helyen nyílik erre alkalmas terület városi vagy kerületi közösségi kertészkedés keretein belül. Így mindenki a saját parcelláján tevékenykedhet, életre keltve ezzel egy korábban elhanyagolt területet.

5. Ültessen fákat!

Nagyon sokan nevezik a fákat „klímamentőknek”, ami nem véletlen, hiszen nagyon fontos szerepük van a Föld éghajlatának megmentésében. Ugyanis minél több a fa valahol, annál magasabb a CO2 megkötő képesség, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

6. Ha valami elromlott, érdemes megjavítani!

Nem csak praktikus, de igen környezetbarát is, ha nem dobja azonnal a kukába az elromlott kerti szerszámot vagy gépet. Ugyanis ezeknek a nagy része javítható, ha felkeres vele egy megfelelő szakembert.

Így nem csak megkíméli a bolygót egy újabb szeméttől, de spórolhat is, hiszen nem kell újat vásárolnia, hogy pótolhassa azt, amely már nem működik.

+1. Egy madárbarát kert több szempontból fontos!

Egy madárbarát kert felüdülés a léleknek, hiszen nincs is annál szebb, mint amikor tavasszal és nyáron egyre több, különböző fajta madár jelenik meg a birtokon. Nem beszélve arról, milyen sokat tesznek azért a kis tollas barátok, hogy eltávolítsák a kártevőket a kertünkből.

További kertészeti tippekért és tanácsokért látogassatok el Megyeri Szabolcs blogjára!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.