Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Csakúgy, mint az otthonunknak, a kertnek is szüksége van tavaszi nagytakarításra. A tél nyomainak eltüntetése nélkül nehéz lesz (szó szerint) kivirágoztatni a kertet, ehhez pedig számos kerti munkát kell elvégeznünk a kora tavaszi napsütésben. Elhoztuk a listát a legfontosabb teendőkről.

Ötletládához ad!

1. Virágágyás rendbetétele

Távolítsuk el a földre hullott elszáradt leveleket és a téli viharok okozta egyéb törmeléket a talajról, ahová egynyári virágokat és zöldségeket tervezzük ültetni. Távolítsuk el a téli mulcsot az évelők és díszfüvek környékéről, majd vágjuk le róluk az elhalt ágakat, szárakat.

2. Évelők szaporítása

A kora tavasz tökéletes alkalom arra, hogy a túl nagyra nőtt évelőinket szaporítsuk. Természetesen ez nem csak a méretes növényekre igaz, hiszen ez költséghatékony módja annak, hogy több növénnyel dobjuk fel a kertet. Ráadásul a virágoknak is jót tesz, ha „megritkítjuk” őket, hiszen így könnyebben és gyorsabban növekszenek.

3. Friss mulcs szórása

A friss mulcsréteg leterítése a kert kipofozásának legegyszerűbb módja. Pillanatok alatt rendezetté tehetjük vele a virágágyást vagy kiskerteket. Ráadásul szuper hasznos is, a mulcs ugyanis segít a talajnak megtartani a nedvességet, és képes a gyomokat is visszatartani.

4. Fák és bokrok metszése

Kora tavasszal van az ideje a gyümölcsfák metszésének, ha télen elfelejtettük megejteni ezt. A rügyek virágzása előtt kell megmetszeni a fákat, különben a termés kevés lesz (vagy esetleg nem is lesz).

5. Kerti szerszámok ellenőrzése

A kerti szezon előtt mindenképp ellenőrizzük az összes szerszámot és kerti eszközt. Ilyenkor még van időnk javítani, pótolni, lecserélni vagy letisztítani mindent.

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron
Forrás: Getty

6. Madáretetők tisztítása

A tél elmúltával se feledkezzünk meg a kertünkbe költözött madarakról, ám a havas hónapok után érdemes kitakarítani vagy megjavítani az etetőjüket. Mivel tavasszal már vannak magvak és más élelem, ilyenkor ezek az állatok kibírnak egy-két napot, míg renoválunk. A madárodúkat is érdemes kipucolni, persze csak ha éppen nincs lakójuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stílus Nyári asztali dekoráció – Varázsolj nyári hangulatot az étkezőbe

A nyárban az a legjobb, hogy sokat lehetünk kint a szabadban. De ha valamiért mégis a lakásban kellene maradnod, oda is be tudod vinni magaddal a nyár hangulatát. Erre tökéletes lehet egy nyári asztali dekoráció.

Tipp 3 egyszerű trükk, amivel gyorsan megszárad a mosott ruha

Akinek van otthon szárítója, minden bizonnyal előszeretettel használja, hiszen a ruhák nemcsak gyorsan szárazak lesznek, hanem kellemesen puhák is. Mi tudsz azonban tenni, ha nem szeretnél egy ilyen háztartási gépet beszerezni, viszont Te is arra vágysz, hogy rövid időn belül megszáradjanak a mosott ruhák? Ebben az esetben próbáld ki az alábbi trükköket.

Tipp Légkondi a hálószobában – Így használd jól a klímát

Nyáron, amikor nappal tombol a hőség, az éjszakák is fullasztóan melegek. Ezért is gondolják sokan úgy, hogy a hálószobába szereltetik fel a klímát. Nem mindegy viszont, hogy hogy használjuk a légkondicionálót alvás közben, ugyanis akár meg is fázhatunk tőle. Mutatjuk, hogyan érdemes hűteni a hálót.

Kert A profi fűnyírás 5 aranyszabálya

Minden fűnyírás után megviselt a gyep? Esetleg túl sokszor romlik el a fűnyíró? Lehetséges, hogy nem megfelelően vágod a füvet a kertben, ami sem a gyepnek, sem a fűnyírónak nem tesz jót. Összegyűjtöttük az 5 aranyszabályt, ami segít abban, hogy a fűnyírás sikeres legyen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin