Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Csakúgy, mint az otthonunknak, a kertnek is szüksége van tavaszi nagytakarításra. A tél nyomainak eltüntetése nélkül nehéz lesz (szó szerint) kivirágoztatni a kertet, ehhez pedig számos kerti munkát kell elvégeznünk a kora tavaszi napsütésben. Elhoztuk a listát a legfontosabb teendőkről.

Ötletládához ad!

1. Virágágyás rendbetétele

Távolítsuk el a földre hullott elszáradt leveleket és a téli viharok okozta egyéb törmeléket a talajról, ahová egynyári virágokat és zöldségeket tervezzük ültetni. Távolítsuk el a téli mulcsot az évelők és díszfüvek környékéről, majd vágjuk le róluk az elhalt ágakat, szárakat.

2. Évelők szaporítása

A kora tavasz tökéletes alkalom arra, hogy a túl nagyra nőtt évelőinket szaporítsuk. Természetesen ez nem csak a méretes növényekre igaz, hiszen ez költséghatékony módja annak, hogy több növénnyel dobjuk fel a kertet. Ráadásul a virágoknak is jót tesz, ha „megritkítjuk” őket, hiszen így könnyebben és gyorsabban növekszenek.

3. Friss mulcs szórása

A friss mulcsréteg leterítése a kert kipofozásának legegyszerűbb módja. Pillanatok alatt rendezetté tehetjük vele a virágágyást vagy kiskerteket. Ráadásul szuper hasznos is, a mulcs ugyanis segít a talajnak megtartani a nedvességet, és képes a gyomokat is visszatartani.

4. Fák és bokrok metszése

Kora tavasszal van az ideje a gyümölcsfák metszésének, ha télen elfelejtettük megejteni ezt. A rügyek virágzása előtt kell megmetszeni a fákat, különben a termés kevés lesz (vagy esetleg nem is lesz).

5. Kerti szerszámok ellenőrzése

A kerti szezon előtt mindenképp ellenőrizzük az összes szerszámot és kerti eszközt. Ilyenkor még van időnk javítani, pótolni, lecserélni vagy letisztítani mindent.

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron
Forrás: Getty

6. Madáretetők tisztítása

A tél elmúltával se feledkezzünk meg a kertünkbe költözött madarakról, ám a havas hónapok után érdemes kitakarítani vagy megjavítani az etetőjüket. Mivel tavasszal már vannak magvak és más élelem, ilyenkor ezek az állatok kibírnak egy-két napot, míg renoválunk. A madárodúkat is érdemes kipucolni, persze csak ha éppen nincs lakójuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin