Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron

Csakúgy, mint az otthonunknak, a kertnek is szüksége van tavaszi nagytakarításra. A tél nyomainak eltüntetése nélkül nehéz lesz (szó szerint) kivirágoztatni a kertet, ehhez pedig számos kerti munkát kell elvégeznünk a kora tavaszi napsütésben. Elhoztuk a listát a legfontosabb teendőkről.

Ötletládához ad!

1. Virágágyás rendbetétele

Távolítsuk el a földre hullott elszáradt leveleket és a téli viharok okozta egyéb törmeléket a talajról, ahová egynyári virágokat és zöldségeket tervezzük ültetni. Távolítsuk el a téli mulcsot az évelők és díszfüvek környékéről, majd vágjuk le róluk az elhalt ágakat, szárakat.

2. Évelők szaporítása

A kora tavasz tökéletes alkalom arra, hogy a túl nagyra nőtt évelőinket szaporítsuk. Természetesen ez nem csak a méretes növényekre igaz, hiszen ez költséghatékony módja annak, hogy több növénnyel dobjuk fel a kertet. Ráadásul a virágoknak is jót tesz, ha „megritkítjuk” őket, hiszen így könnyebben és gyorsabban növekszenek.

3. Friss mulcs szórása

A friss mulcsréteg leterítése a kert kipofozásának legegyszerűbb módja. Pillanatok alatt rendezetté tehetjük vele a virágágyást vagy kiskerteket. Ráadásul szuper hasznos is, a mulcs ugyanis segít a talajnak megtartani a nedvességet, és képes a gyomokat is visszatartani.

4. Fák és bokrok metszése

Kora tavasszal van az ideje a gyümölcsfák metszésének, ha télen elfelejtettük megejteni ezt. A rügyek virágzása előtt kell megmetszeni a fákat, különben a termés kevés lesz (vagy esetleg nem is lesz).

5. Kerti szerszámok ellenőrzése

A kerti szezon előtt mindenképp ellenőrizzük az összes szerszámot és kerti eszközt. Ilyenkor még van időnk javítani, pótolni, lecserélni vagy letisztítani mindent.

Tavasz eleji kerti teendők: ezekkel a munkákkal nyisd meg a szezont az udvaron
Forrás: Getty

6. Madáretetők tisztítása

A tél elmúltával se feledkezzünk meg a kertünkbe költözött madarakról, ám a havas hónapok után érdemes kitakarítani vagy megjavítani az etetőjüket. Mivel tavasszal már vannak magvak és más élelem, ilyenkor ezek az állatok kibírnak egy-két napot, míg renoválunk. A madárodúkat is érdemes kipucolni, persze csak ha éppen nincs lakójuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin