Orchidea kisokos – Hogyan ápold, hogy mindig virágozzon?

Orchidea kisokos – Hogyan ápold, hogy mindig virágozzon?

Orchideát sokan szeretnek ajándékba adni, ám csak kevesek tudnak felhőtlenül örülni neki. Gondozása ugyanis nem egyszerű, és nem könnyű elérni, hogy virágot hozzon. A következő orchidea kisokos azonban segít, hogy könnyebben kitaláld, a te virágodnak mire van szüksége.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Milyen növény az orchidea?

Az orchideák a szélsőségesen meleg vagy hideg tájakon kívül mindenhol megélnek, ám elsősorban a trópusi éghajlaton jellemző növények. Bár nem élősködők, mégis élősködő módon többnyire fákon élnek, csak pár fajtája képes megmaradni a talajban. Ebből is fakad gondozásuk nehézsége, ugyanis a hagyományos cserép és virágföld hamar megfojtja gyökereit. Az orchideák a rózsaszíntől a pirosan át a fehérig számtalan színben hoznak virágot, de a kertészetekben különleges, foltos virágú orchideákkal is találkozhatunk. A virágzáshoz elengedhetetlen a számukra tökéletes körülmények biztosítása, ami nehéz feladatnak tűnhet, ám ha tudjuk, mire kell figyelni, akkor közel sem lehetetlen. A következő orchidea kisokos minden kulcspontra kitér:

Orchidea kisokos a gondozásához:

  • Fényigény: Az orchidea gondozása fényévekkel egyszerűbb lesz, ha megtaláljuk számára a tökéletes helyet a lakásban. A fényigényét a legnehezebb kielégíteni, hiszen a túl erős napsugarak és a sötét is azonnal kárt tesz benne. Olyan helyre – például egy keletre néző ablak párkányára – tegyük, ahol sok fényt kap, de nem éri közvetlen napsugár.
  • Öntözés: Az öntözés a második legnehezebb része az orchidea gondozásának, azaz nem egyszerű eltalálni a tökéletes vízmennyiséget. Átlátszó cserébe érdemes ültetni, hogy tudjuk ellenőrizni a gyökerek színét: a szürke gyökerek vízhiányról árulkodnak, míg a zöld gyökerek azt jelzik, még nem szükséges az öntözés. A víz minőségére is oda kell figyelnünk: szobahőmérsékletű, nem kemény vízzel érdemes locsolni. A legjobb az esőíz!
  • Talaj: Az orchidea gyökerei megfulladnak a hagyományos virágföldben, ezért ún. ültető közegbe kell helyezni a növényt. Ez egy speciális keverék, ami kellően jól szellőzik az orchidea igényeinek megfelelően.
  • Pára: Mivel egy, trópusi körülményeket kedvelő növényről van szó, biztosítanunk kell számára az állandó párát. Permetezzünk esővizet a leveleire és virágaira minden nap, és az sem baj, ha egy kis tálban teszünk vizet a kaspója mellé, ami folyamatosan párolog.
  • Metszés: Az elszáradt virágokat a tövüknél kell levágni ahhoz, hogy újra virágba borulhasson a növény. Az elszáradt, besárgult, beteg gyökerektől is meg kell szabadítani az orchideát: vegyük ki a növényt a cserépből, távolítsuk el az ültetőközeget, vágjuk le a beteg részeket, majd hagyjuk egy órán át vízben állni, mielőtt visszatennénk a helyére.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin