Orchidea kisokos – Hogyan ápold, hogy mindig virágozzon?

Orchidea kisokos – Hogyan ápold, hogy mindig virágozzon?

Orchideát sokan szeretnek ajándékba adni, ám csak kevesek tudnak felhőtlenül örülni neki. Gondozása ugyanis nem egyszerű, és nem könnyű elérni, hogy virágot hozzon. A következő orchidea kisokos azonban segít, hogy könnyebben kitaláld, a te virágodnak mire van szüksége.

Ötletládához ad!

Milyen növény az orchidea?

Az orchideák a szélsőségesen meleg vagy hideg tájakon kívül mindenhol megélnek, ám elsősorban a trópusi éghajlaton jellemző növények. Bár nem élősködők, mégis élősködő módon többnyire fákon élnek, csak pár fajtája képes megmaradni a talajban. Ebből is fakad gondozásuk nehézsége, ugyanis a hagyományos cserép és virágföld hamar megfojtja gyökereit. Az orchideák a rózsaszíntől a pirosan át a fehérig számtalan színben hoznak virágot, de a kertészetekben különleges, foltos virágú orchideákkal is találkozhatunk. A virágzáshoz elengedhetetlen a számukra tökéletes körülmények biztosítása, ami nehéz feladatnak tűnhet, ám ha tudjuk, mire kell figyelni, akkor közel sem lehetetlen. A következő orchidea kisokos minden kulcspontra kitér:

Orchidea kisokos a gondozásához:

  • Fényigény: Az orchidea gondozása fényévekkel egyszerűbb lesz, ha megtaláljuk számára a tökéletes helyet a lakásban. A fényigényét a legnehezebb kielégíteni, hiszen a túl erős napsugarak és a sötét is azonnal kárt tesz benne. Olyan helyre – például egy keletre néző ablak párkányára – tegyük, ahol sok fényt kap, de nem éri közvetlen napsugár.
  • Öntözés: Az öntözés a második legnehezebb része az orchidea gondozásának, azaz nem egyszerű eltalálni a tökéletes vízmennyiséget. Átlátszó cserébe érdemes ültetni, hogy tudjuk ellenőrizni a gyökerek színét: a szürke gyökerek vízhiányról árulkodnak, míg a zöld gyökerek azt jelzik, még nem szükséges az öntözés. A víz minőségére is oda kell figyelnünk: szobahőmérsékletű, nem kemény vízzel érdemes locsolni. A legjobb az esőíz!
  • Talaj: Az orchidea gyökerei megfulladnak a hagyományos virágföldben, ezért ún. ültető közegbe kell helyezni a növényt. Ez egy speciális keverék, ami kellően jól szellőzik az orchidea igényeinek megfelelően.
  • Pára: Mivel egy, trópusi körülményeket kedvelő növényről van szó, biztosítanunk kell számára az állandó párát. Permetezzünk esővizet a leveleire és virágaira minden nap, és az sem baj, ha egy kis tálban teszünk vizet a kaspója mellé, ami folyamatosan párolog.
  • Metszés: Az elszáradt virágokat a tövüknél kell levágni ahhoz, hogy újra virágba borulhasson a növény. Az elszáradt, besárgult, beteg gyökerektől is meg kell szabadítani az orchideát: vegyük ki a növényt a cserépből, távolítsuk el az ültetőközeget, vágjuk le a beteg részeket, majd hagyjuk egy órán át vízben állni, mielőtt visszatennénk a helyére.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin