Forrás: Getty

Orchidea kisokos – Hogyan ápold, hogy mindig virágozzon?

Milyen növény az orchidea?

Az orchideák a szélsőségesen meleg vagy hideg tájakon kívül mindenhol megélnek, ám elsősorban a trópusi éghajlaton jellemző növények. Bár nem élősködők, mégis élősködő módon többnyire fákon élnek, csak pár fajtája képes megmaradni a talajban. Ebből is fakad gondozásuk nehézsége, ugyanis a hagyományos cserép és virágföld hamar megfojtja gyökereit. Az orchideák a rózsaszíntől a pirosan át a fehérig számtalan színben hoznak virágot, de a kertészetekben különleges, foltos virágú orchideákkal is találkozhatunk. A virágzáshoz elengedhetetlen a számukra tökéletes körülmények biztosítása, ami nehéz feladatnak tűnhet, ám ha tudjuk, mire kell figyelni, akkor közel sem lehetetlen. A következő orchidea kisokos minden kulcspontra kitér:

Orchidea kisokos a gondozásához:

  • Fényigény: Az orchidea gondozása fényévekkel egyszerűbb lesz, ha megtaláljuk számára a tökéletes helyet a lakásban. A fényigényét a legnehezebb kielégíteni, hiszen a túl erős napsugarak és a sötét is azonnal kárt tesz benne. Olyan helyre – például egy keletre néző ablak párkányára – tegyük, ahol sok fényt kap, de nem éri közvetlen napsugár.
  • Öntözés: Az öntözés a második legnehezebb része az orchidea gondozásának, azaz nem egyszerű eltalálni a tökéletes vízmennyiséget. Átlátszó cserébe érdemes ültetni, hogy tudjuk ellenőrizni a gyökerek színét: a szürke gyökerek vízhiányról árulkodnak, míg a zöld gyökerek azt jelzik, még nem szükséges az öntözés. A víz minőségére is oda kell figyelnünk: szobahőmérsékletű, nem kemény vízzel érdemes locsolni. A legjobb az esőíz!
  • Talaj: Az orchidea gyökerei megfulladnak a hagyományos virágföldben, ezért ún. ültető közegbe kell helyezni a növényt. Ez egy speciális keverék, ami kellően jól szellőzik az orchidea igényeinek megfelelően.
  • Pára: Mivel egy, trópusi körülményeket kedvelő növényről van szó, biztosítanunk kell számára az állandó párát. Permetezzünk esővizet a leveleire és virágaira minden nap, és az sem baj, ha egy kis tálban teszünk vizet a kaspója mellé, ami folyamatosan párolog.
  • Metszés: Az elszáradt virágokat a tövüknél kell levágni ahhoz, hogy újra virágba borulhasson a növény. Az elszáradt, besárgult, beteg gyökerektől is meg kell szabadítani az orchideát: vegyük ki a növényt a cserépből, távolítsuk el az ültetőközeget, vágjuk le a beteg részeket, majd hagyjuk egy órán át vízben állni, mielőtt visszatennénk a helyére.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.