Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

A komposztálás kényelmes módja lehet a hulladék ártalmatlanításának, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást, és értékes tápanyagokat „termelhet” a növények számára. De hogyan kell jól csinálni és mi mindent dobhatunk bele a komposztba? Elhoztuk az útmutatót.

Ötletládához ad!

Mi az a komposztálás?

A komposztálás lényege, hogy szerves hulladékot rakunk egy kupacba, és hagyjuk azt lebomlani. Ezt később felhasználhatjuk a virágok, fák, bokrok talajának gazdagítására. A kerti talaj és a szobanövények földjének is igazi kincs, hiszen nem csak tápanyagot ad, hanem a talaj szerkezetét is javítja.

Mit lehet komposztálni?

 • Zöldséghéj és maradékok
 • Körömdarabok
 • Kisállatszőr és emberi haj
 • Kávézacc
 • Gyümölcshéj és csutka
 • Kenyérmaradék
 • Levágott fű
 • Falevelek
 • Papírdarabok
 • Kartondoboz
 • Rizs, tésztamaradék
 • Tojáshéj
 • Lemetszett ágak, hajtások

Milyen tárolót válasszunk a komposztnak?

A megfelelő tároló kiválasztása függ attól, hogy kinti vagy benti komposztról van-e szó, és fontos a méretet is jól belőni. A kinti tároló fölé is kell tetőt tenni, hiszen az esővíz hatására az összegyűjtött kupac rohadni fog, nem pedig komposztálódni. A kinti komposztáló elkészítéséhez használatunk raklapot, salaktéglát vagy műanyagedényt is – a lényeg, hogy jól szellőző legyen. A lakásban tartott komposztálók esetében nem az eső, hanem a kiáradó szagok miatt kell egy jól záró fedél. Érdemes olyan tartót választani, amit kifejezetten erre a célra készítettek, de egy sima, átalakított kuka is megteszi. A belső részét mindenesetre béleljük ki műanyaggal, hogy tiszta maradjon, ezáltal könnyebb lesz takarítani és megelőzni a kellemetlen szagokat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Tipp A 7 leggyakoribb lakberendezési hiba – Így kerüld el őket

Az emberek többsége azért nem vállalkozik szívesen lakása dekorálására, mert attól fél, hogy legnagyobb igyekezete ellenére és sok pénzt beleölve is nagyon mellélő. Csokorba szedtük a hét legnagyobb lakásdíszítési bakit, amit odahaza elkövethetsz, hogy ezek ismeretében nagyobb önbizalommal és jó irányból közelítve láthass neki az átalakításnak.

Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin