Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

A komposztálás kényelmes módja lehet a hulladék ártalmatlanításának, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást, és értékes tápanyagokat „termelhet” a növények számára. De hogyan kell jól csinálni és mi mindent dobhatunk bele a komposztba? Elhoztuk az útmutatót.

Ötletládához ad!

Mi az a komposztálás?

A komposztálás lényege, hogy szerves hulladékot rakunk egy kupacba, és hagyjuk azt lebomlani. Ezt később felhasználhatjuk a virágok, fák, bokrok talajának gazdagítására. A kerti talaj és a szobanövények földjének is igazi kincs, hiszen nem csak tápanyagot ad, hanem a talaj szerkezetét is javítja.

Mit lehet komposztálni?

 • Zöldséghéj és maradékok
 • Körömdarabok
 • Kisállatszőr és emberi haj
 • Kávézacc
 • Gyümölcshéj és csutka
 • Kenyérmaradék
 • Levágott fű
 • Falevelek
 • Papírdarabok
 • Kartondoboz
 • Rizs, tésztamaradék
 • Tojáshéj
 • Lemetszett ágak, hajtások

Milyen tárolót válasszunk a komposztnak?

A megfelelő tároló kiválasztása függ attól, hogy kinti vagy benti komposztról van-e szó, és fontos a méretet is jól belőni. A kinti tároló fölé is kell tetőt tenni, hiszen az esővíz hatására az összegyűjtött kupac rohadni fog, nem pedig komposztálódni. A kinti komposztáló elkészítéséhez használatunk raklapot, salaktéglát vagy műanyagedényt is – a lényeg, hogy jól szellőző legyen. A lakásban tartott komposztálók esetében nem az eső, hanem a kiáradó szagok miatt kell egy jól záró fedél. Érdemes olyan tartót választani, amit kifejezetten erre a célra készítettek, de egy sima, átalakított kuka is megteszi. A belső részét mindenesetre béleljük ki műanyaggal, hogy tiszta maradjon, ezáltal könnyebb lesz takarítani és megelőzni a kellemetlen szagokat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin