Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

Minden, amit a komposztálásról tudni érdemes

A komposztálás kényelmes módja lehet a hulladék ártalmatlanításának, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást, és értékes tápanyagokat „termelhet” a növények számára. De hogyan kell jól csinálni és mi mindent dobhatunk bele a komposztba? Elhoztuk az útmutatót.

Ötletládához ad!

Mi az a komposztálás?

A komposztálás lényege, hogy szerves hulladékot rakunk egy kupacba, és hagyjuk azt lebomlani. Ezt később felhasználhatjuk a virágok, fák, bokrok talajának gazdagítására. A kerti talaj és a szobanövények földjének is igazi kincs, hiszen nem csak tápanyagot ad, hanem a talaj szerkezetét is javítja.

Mit lehet komposztálni?

 • Zöldséghéj és maradékok
 • Körömdarabok
 • Kisállatszőr és emberi haj
 • Kávézacc
 • Gyümölcshéj és csutka
 • Kenyérmaradék
 • Levágott fű
 • Falevelek
 • Papírdarabok
 • Kartondoboz
 • Rizs, tésztamaradék
 • Tojáshéj
 • Lemetszett ágak, hajtások

Milyen tárolót válasszunk a komposztnak?

A megfelelő tároló kiválasztása függ attól, hogy kinti vagy benti komposztról van-e szó, és fontos a méretet is jól belőni. A kinti tároló fölé is kell tetőt tenni, hiszen az esővíz hatására az összegyűjtött kupac rohadni fog, nem pedig komposztálódni. A kinti komposztáló elkészítéséhez használatunk raklapot, salaktéglát vagy műanyagedényt is – a lényeg, hogy jól szellőző legyen. A lakásban tartott komposztálók esetében nem az eső, hanem a kiáradó szagok miatt kell egy jól záró fedél. Érdemes olyan tartót választani, amit kifejezetten erre a célra készítettek, de egy sima, átalakított kuka is megteszi. A belső részét mindenesetre béleljük ki műanyaggal, hogy tiszta maradjon, ezáltal könnyebb lesz takarítani és megelőzni a kellemetlen szagokat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin