Forrás: Getty

Ezzel a trükkel sokkal tovább marad szép és friss a rózsacsokor

Ez a titok nyitja

A kertészetekben kapható speciális tápok, amiket vágott növényekhez árulnak, nagyrészben dextrózt tartalmaznak, ami nem más, mint cukor. Azaz ha hagyományos kristálycukrot keversz a virág vízéhez, akkor hasonló hatást érhetsz el, és sokkal tovább állnak el és maradnak szépek rózsáid. Mindössze arra kell figyelned, hogy a cukrot előbb oldd fel meleg vagy forró vízben, és csak ezután add hozzá a langyos vízhez, hiszen utóbbiban köztudottan sokkal nehezebben oldódik fel.

Tipp: teljesen elegendő, ha a víz a vázában mindössze 5 centiméterrel van feljebb, mint a virág szárának a vége, hiszen több vizet úgysem tud felvenni a rózsa. Ezenkívül azért sem ajánlott több vízbe tenni a csokrot, mert attól csak előbb rohad el a csokor.

Vágott rózsák gondozása

Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a cukor tartja tovább frissen a rózsákat, hanem a megfelelő gondozás is. Ez azt jelenti, hogy vásárlás után vágd rövidebbre a szárukat, méghozzá 45 fokos szögben. Ehhez egy éles és tiszta kést használj. Ezt követően távolíts el minden olyan levelet a szárakról, ami beleér a vízbe. A vizet pedig naponta cseréld, így nem fognak elszaporodni benne a baktériumok és gombák. A legtovább akkor állnak el a vázában a rózsák, ha azokat egy napos és meleg helyre teszed. Annak érdekében pedig, hogy elegendő oxigénhez jussanak, olyan vázát válassz, aminek elég széles a nyaka.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.