Forrás: Getty

5 gyönyörű talajtakaró, ami a félárnyékot is szereti

A félárnyékos virágágyások minden hobbikertésznek fejtörést okoznak, hiszen nehéz olyan növényt találni, ami ilyen feltételek mellett is szépen nő és virágzik. Az alábbi talajtakarókat azonban nem zavarja, ha egy nap csak pár órát éri őket a nap, és a többi időben árnyékban vannak.

Kerti tollbuga

A kerti tollbuga fajtától függően lehet lila, fehér vagy rózsaszín, így igazi színfoltja lehet a kertünknek, még annak árnyékos részein is. A hűvösebb és sötétebb helyeket kedvelő növényben még a magas páratartalom sem tud kárt tenni, így tényleg nem kell attól félnünk, hogy tönkremegy.

Gólyaorr

A gólyaorr a fényhiány ellenére aranyos virágokkal szépíti a kertet. Ezen kívül az sem mellékes, hogy nem igényel bonyolult gondozást, és rendkívül strapabíró is egyben. Rengeteg ebbe a növénynemzetségbe tartozó fajta teljesen jól érzi magát az árnyékban, így például optimális választás az oxfordi gólyaorr.

Luzula nivea

Aranyos fehér virágaival minden árnyékos részt szebbé varázsol. Az ideális hely számára félárnyékos vagy teljesen árnyékos, így semmiféleképpen ne tegyük állandóan napos pontra. A díszfű júniustól kezd virágozni, és a legjobban az enyhén savas agyagtalajban érzi jól magát.

Árnyliliom

Az árnyliliom azonnal magára vonzza a tekinteteket szívalakú leveleivel. Ideális esetben hűvös félárnyékos, esetleg árnyékos helyre ültessük. Alapvetően egy strapabíró fajta, nincs szükséges fényre a növekedéshez.

Meténg

Ez a gyönyörű talajtakaró egész évben díszíti a kertünket. Ezen kívül rendkívül egyszerű a gondozása, így olyan helyekre is ajánlott ültetni, amivel csak ritkábban tudunk foglalkozni. Aranyos lila virágai minden árnyékos helyett szebbé varázsolnak, azonban arra figyeljünk, hogy számos része mérgező. Ezt a tényt mindig tartsuk szem előtt, amikor megfelelő helyet keresünk neki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.