A legolcsóbb energia az, amit el sem használunk – Interjú a fűtésszerelővel

A legolcsóbb energia az, amit el sem használunk – Interjú a fűtésszerelővel

Itt a fűtési szezon, ezért Kovács Miklós fűtésszerelővel mi másról beszélgethetnénk, mint arról, hogy hogyan készüljünk fel erre az időszakra szakszerűen és körültekintően.

Ötletládához ad!

Névjegy

Kovács Miklós víz-, gáz-, fűtésszerelő

  • 45 éves, 27 éve dolgozik a szakmában
  • Saját lakását gázzal fűti, de van napkollektora is, amit a használati melegvíz-előállításra használ, ez havi szinten 15-20 százalékos megtakarítást jelent számára
  • Hobbija a horgászat és a kertészkedés

– Milyenek a hazai fűtés szokások, mit lehet róluk összefoglalóan elmondani?

– A magyar lakosság 70-80 százaléka fosszilis energiával fűt. A gázfűtés előnye, hogy kényelmes, és napjainkban a beruházási és az üzemeltetési költséget összevetve még mindig az egyik legolcsóbb fűtési módnak számít. Igaz, mostanában a fa- és a pellettüzelésű kazánok is egyre nagyobb teret nyernek. Ezeket ugyan olcsóbb üzemeltetni, mint a gázzal működő kazánokat, de több velük a macera. Terjednek ugyanakkor a geotermikus energiával működő berendezések, amelyekre kapható állami támogatás, de korántsem annyi, hogy a fennmaradó önrészt az átlag magyar fel tudná vállalni. Jó hívószó, hogy a negyedébe kerül az üzemeltetése, de a bekerülési ár alapján a 8-10 éves megtérülés sem garantált. Azoknak ajánlom ezt a megoldást, akik környezettudatosan szeretnének élni, és megengedhetik maguknak ezt a többletberuházást. Akik kisebb üzemeltetési költséggel szeretnének fűteni, azoknál a faelgázosítós kazán jöhet szóba. Ez a választás térül meg ugyanis a leghamarabb. Használatával maximális hőenergia nyerhető ki a fából, éppen ezért kevesebb tüzelőre van szükség, csökkenthető a fűtési kiadás összege, míg a vele elérhető hatásfok 80 százalék feletti értékre tornázható. Gyakorlatilag tökéletes égést tesz lehetővé, minimális károsanyag-termelés mellett. A fa elégetésével itt tárolt napenergiát hasznosítunk. Az égés során pontosan annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa az élete során onnan felvett. Ha évente nem tüzelünk el több fát, mint amennyi fa abban az évben képződik, akkor nem keletkezik többlet szén-dioxid.

– Visszatérve a hagyományos földgázfogyasztásra: milyen minőségű gázzal fűtünk?

– Egy hozzá nem értő számára a gáz minősége ellenőrizhetetlen. Városi legenda, hogy a szolgáltatók hígítják a földgázt. A fűtőérték böngészhető ugyan a számlán, de ezzel az adattal sem megyünk sokra, ha azt szeretnénk megtudni, hogy megfelelő fűtőértékű gázzal fűtünk-e. A gázt nem minőség alapján vásároljuk. Kapjuk, amit küld a szolgáltató, a mennyiséggel azonban takarékoskodhatunk, ugyanis a legolcsóbb energia az, amit nem használunk el.

– Ezzel azt akarja mondani, hogy télen üljünk otthon nagykabátban?

– Szó sincs róla! Arra hívnám fel a figyelmet, hogy szigetelésre, hővisszanyerős szellőztetésre költsünk inkább, semmint földgázra. Nem mindig az a legjobb megoldás, ha szabadulunk a már ismert és bevált fűtési módoktól, amilyen a gázfűtés, hogy aztán geotermikus energia segítségével fűtsük föl a lakásunkat. Sokszor kisebb beruházásokkal, mint például a szigetelés, jelentős eredményt érhetünk el.

– A gáz miért lett ilyen népszerűtlen az utóbbi években?

– Talán a gázárviták miatt bizonytalanodtak el az emberek, és a függőségi viszonyból eredő kétségek miatt igyekeznek alternatív megoldásokat találni. A gáz még mindig korszerű fűtési megoldás és nem is mondható túlzottan drágának, mármint a lehetőségekhez képest, a költségek ráadásul optimalizálhatók.

– Egy új építésű, 100 m2-es családi házba milyen fűtési módot javasol?

– Kérdés, hogy hol van a ház, illetve – amihez mindig visszatérek – milyen a ház hőszigetelése. Ma nagy valószínűséggel kondenzációs gázkazánnal működő fűtési rendszerrel oldanám meg a dolgot, amit radiátorral vagy felületfűtéssel, fal-, mennyezet-, illetve padlófűtéssel kombinálnék. Amennyiben a beruházási költségek engedik, a geotermikus megoldáson belül a levegő-víz-hőszivattyús megoldást ajánlom.

Új ház építésekor optimális esetben mikor kapcsolódik be a munkába?

– A tervezési fázisban, mielőtt elkezdődne az építkezés. Akkor, amikor már tudható, milyen építőanyagból épül a ház, milyen lesz a szigetelés, miből készülnek és mekkorák lesznek a nyílászárók. Tervezéskor a ház hőveszteségét szintén figyelembe veszem. A jó tervezés azért is fontos, mert évtizedekre eldőlhet, hogy mennyi energiát kell a fűtésre fordítanunk, ez amolyan nyugdíj-előtakarékosságként is felfogható. A fentiek ismeretében a fűtési terv, amelynek elkészítése a ház méretétől függően 100 ezer Ft-tól indul, talán nem tűnik ablakon kidobott pénznek.

– Ön mivel fűt otthon?

– Gázzal, de a használati meleg víz készítésére napkollektorral is rásegítek. Ez éves viszonylatban 15-20 százalékos megtakarítást jelent.

– A téli időszak legnagyobb mumusa a szén-dioxid-mérgezés. Ezt hogy előzhetjük meg?

– Ez a probléma legtöbbször a levegőbevezetésre vezethető vissza. Fontos, hogy ha fokozott légzárású nyílászárót építenek be, ahol gravitációs üzemű tüzelőberendezés van (vegyes vagy gáztüzeléses), abban az esetben a levegőbevezetést is biztosítani kell. Gyakran előfordul, hogy kicserélik a nyílászárókat, de ez a fázis elmarad. Ez például okozhat szén-monoxid-mérgezést, mert a kéményen nem tud több füstgázzal kevert levegő távozni, mint amennyi levegő-utánpótlás érkezik. Tévedés, hogy ilyen baleset csak régi gépek esetén állhat fenn: a viszonylag fiatalokkal is előfordulhat ugyanez. Noha a modern berendezések ma már füst-gáz visszaáramlás-érzékelővel vannak ellátva, azért ez sem nyújt százszázalékos védelmet.

– Emellett milyen fűtési balesettel lehet számolni a téli időszakban?

– A kazán kigyulladhat a falon, mindez azonban elkerülhető, ha szakember szereli a rendszert akár új, akár régi készülék cseréjéről van szó.

– Mit gondol, sokan maguk buherálják otthon a fűtést?

– Maguk, vagy mondjuk más szakember kitalálja, hogy ért hozzá, ezt elhiteti a vevővel, a szakhatósági engedélyeket figyelmen kívül hagyja, mert az drága, és beköti a rendszert a saját szakállára, ami köztudottan tilos, hiszen baleset- és robbanásveszélyes lehet. Ez az ellenőrzések során egyszer csak kiderül, igaz, sokáig el lehet ketyegni illegális, szakszerűtlen szereléssel, Amikor fény derül a dologra, csupán annyi történik, hogy kizárják a megbízót a gázszolgáltatásból, és lezárják a rendszert. A lakó ezután elkezdhet valós engedélyekért folyamodni, elkezdheti a hivatalos utat bejárni, és ha ezzel megvan, újból mehet a gázfűtés. A büntetés tehát csak ideiglenes, elrettentő ereje szerintem nincs.

– Milyen engedélyek szükségesek a legális úthoz?

– Készülékcserénél, ha típusváltás is van, azaz nyílt égésterűből zárt égésterűvé alakítjuk át a fűtési rendszert, kell egy kéményseprői szakvélemény, kell egy gázterv, egy műszaki átadás. Csak a szakhatósági engedélyek beszerzése több mint 100 ezer Ft, és akkor még nem történt semmi, csupán megvannak az engedélyek a munkára.

Ekkor még mindig kiderülhet, hogy a kémény hibádzik. Tényleg olyan rettentően rossz a kémények állapota Magyarországon, ahogy azt a sajtóban olvasni?

– Szerintem nem. A Kéményseprő Vállalat szereti a saját fontosságát bizonygatni. A kéményseprői szakvélemény nagyon drága, mintegy 40 ezer Ft-ba kerül, ez pedig némileg korlátozza a korszerűsítési kedvet, ha pedig gond van, márpedig sokszor találnak valamit, az árak nagyon elszabadulhatnak. A 40 ezer Ft-os szakvéleményt azért is sokallom, mert az emberek minden évben fizetnek kéményseprői díjat, de ha valaki modernizálna, aránytalanul nagy teher rakódik rá újra.

– Akik társasházban laknak, nem nagyon válogathatnak a fűtési módozatok közül. Hogy legyen okos az, akinek már ki van építve a rendszer?

– Költözéskor, lakásvásárláskor. A lakásban egyedül a gáztüzelés marad mint lehetőség, hiszen nincs hol tárolni a fát, vegyes tüzelőanyagot. A jól megépített társasházakban, ha központi kazánházról kiépített fűtés van, és az jó minőségű, hovatovább zárt égésterű, akár gazdaságosabb is lehet, mint az egyedi fűtéses rendszer. A gázkonvektoros fűtésű lakásba költözést nem javaslom, ott nagyon szökik az energia. Lakótelepre költözni megint csak aggályos, a távfűtés ára magas, de ha a szabályzása megoldott, nincs vele baj. Használt lakás vásárlásakor nem is igazán fűtési rendszert kell választani, hanem házminőséget. Amennyiben vételt fontolgatunk, vizsgáljuk meg a ház szigetelését, a nyílászárókat és ügyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb hővesztesége legyen a lakásnak.

– Fűtésrásegítésnek mit szokott javasolni?

– Rásegíteni a fűtésre csak profi, jól megépített kandallóval, illetve cserépkályhával lehet. Ezek akkor jönnek jól, ha egy társasházat kizárnak a gázszolgáltatásból a nem megfelelő csatlakozás, mondjuk a tömörtelen vezeték miatt. Erre érdemes sokkal jobban felkészülni annál, mint ahogy azt sokan csinálják. Ilyen esetben mindenki vesz egy villanyradiátort, majd kiderül, hogy a ház elektromos hálózata nem erre lett tervezve, és elkezdenek füstölni az elektromos dobozok a lépcsőházban…

– Maradjunk a kazánoknál. Egy laikus sosem tudja igazán, melyek a jó márkák, mit érdemes megvenni.

– Ez pénztárcafüggő. Ha valaki többet szán rá, a Viesmann, a Bosch és a Vaillant piacvezető, jó minőségű, remek szervizhátterű készülékeket gyárt. Kisebb pénztárcához javaslom az olasz kazánokat, amelyek nagyon felzárkóztak, ilyenek például a Baxi vagy az Immergas. Egy drága készülék akár félmillió Ft-ba is kerülhet, míg egy olcsóbb 200 ezer Ft körül megkapható és 10-15 évig szolgál minket.

– Vagy még tovább, emlékszem én még a jó kis FÉG-berendezésekre, nemrég cseréltem egy ilyet…

– Igen, az 30 évig ment, de annak 80 százalékos volt a hatásfoka. Egy jó gép 110 százalékos hatásfokkal működik. A magas hatásfokkal üzemelő gázkazánok ugyanis az égéstermékben lévő rejtett hőt is hasznosítják a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával.

– Milyen tippjei vannak a gázszámla csökkentésére?

– Nagy csodák nincsenek. Fontos egy jó gép, valamint a megfelelő szabályozás, programozás és karbantartás is. Érdemes tudni, hogy 20 °C fölött minden egyes plusz Celsius-fok hatszázalékos többletfogyasztást jelent. Ha jó hőszigetelésű a házunk, a hővisszanyerős szellőztetés is hasznos lehet.

– Mik lehetnek az árulkodó jelei annak, ha a fűtésünk gyengélkedik?

– Alapprobléma szokott lenni, hogy nincs meg a megfelelő víznyomás a fűtési rendszerben, emiatt nem fűtenek a radiátorok. Ellenőrizzük, hogy a rendszerben megvan-e a megfelelő vízmennyiség. Emellett csöpöghet, kotyoghat a fűtőtest. Gyakori probléma, hogy levegő kerül a fűtési rendszerbe, az áramlást ilyenkor többnyire a légbuborékok akadályozzák. Mindezek karbantartással megelőzhetők.

– Mi a teendőnk fűtési szezon előtt?

– Kérjünk egy karbantartást a megfelelő szakszerviztől. Ezt jobb lenne a nyári szezonban megcsinálni, mert a szezon kezdete előtt nagyon le vannak terhelve a szakemberek, nyáron precízebb munka végezhető. Ha a karbantartás elmarad, az üzembiztonságot kockáztatjuk. Kérjük meg a szakembert, hogy ne csak a gázkészüléket tartsa karban, hanem a fűtési rendszerre is vessen egy pillantást, illetve nyílt égésterű készülék esetén ellenőrizze, hogy a gépnek van-e megfelelő levegő-utánpótlása.

– A téli szabadságok idején mit csináljunk a fűtéssel? Teljes lekapcsolást javasol vagy minimálisan duruzsoljon?

– Teljes lekapcsolást semmiképp sem, 5-10 fokkal tartsuk a normál hő alatt. Annál kevesebb ne legyen, mert kihűlnek a falak, és a visszahűlés komoly energiaveszteséggel jár. A mai modern termosztátok egyébként tudnak szabadságprogramot. Érdemes ezt is beprogramozni síelés vagy karácsonyi rokonlátogatást előtt, amikor üresen hagynánk a lakást. n

profimedia-0040956958

Készüljünk fel okosan a fűtési szezonra!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin