Egyik szebb, mint a másik – Egy felújított kádár-kocka és káprázatos kertje

„Évek óta néztük a tetőnk egyre csak romló állapotát, és ezzel párhuzamosan az emelkedő építőanyag árakat. Nem is mertünk azzal tervezni, hogy új tető és szigetelés lesz a házunkon a közeljövőben. Aztán 2020 év végén olvastam először a gyermeket nevelő családok Otthonfelújítási támogatásról. A férjemmel sokat vacilláltunk ezen a pályázaton, de mindketten tudtuk, ha most nem próbáljuk meg, akkor egy darabig biztosan nem tudunk ennyi mindent megcsinálni. Ezért úgy döntöttük, kihasználjuk, és nekilátunk a renoválásnak.

Galéria / 21 kép

Megnézem a galériát

2021 év elején el is kezdtem a papírmunkákkal kapcsolatos ügyintézést. Összeült a családi kupaktanács, hogy ki mit szeretne, mi az elképzelése. Ebben a gyerekek is próbáltak segíteni, mert rengeteg mindent ki kellett találni előre.

A tervünk elsősorban a tető cseréje és természetesen a homlokzat szigetelése, színezése volt. Nagy álmunk volt egy nagy terasz vagy pagoda építése is, ahol lehet sütögetni, reggelizni, kikapcsolódni.

Az építkezést a tető alapanyagainak a beszerzésével kezdtük. Sajnos addigra már elszálltak az építőanyag árak, és folyamatos hiány volt belőlük, nem lehetett tudni, hogy ha most nem veszünk tetőlécet, akkor mikor fogunk tudni legközelebb. Szerencsére még időben sikerült megvenni, és megérkezett hozzánk a verébdeszkának szánt hajópadlóval együtt.

Szinte az egész nyarunk ráment arra, hogy az összes hajópadlót, gerendát lecsiszoljuk és lefessünk dió színű vastag lazúrral. Ezeket szépen összeraktuk, hogy nehogy megcsavarodjanak.

Az ácsok kb. 2,5-3 hét alatt csinálták meg a teljes tetőt és a teraszt (természetesen akkora „szerencsénk” volt, hogy amikor a tető le lett bontva, egyfolytában esett az eső, se előtte, se utána nem esett már).  Viszont az nagy könnyebbség volt, hogy a gerendákat nem kellett cserélni, csak néhányat megerősíteni, a többi jó állapotban volt. A famunkák elvégzése után jött a bádogos, és amit tudott, megcsinált a tetőn, hogy ne kelljen megbontani, miután rákerül a cserép. Végül Fekete Terrán betoncserép került a teljes házra.

Ezzel párhuzamosan a kőműves a szigetelést elkezdte felrakni a teljes homlokzatra. A színezést azután csinálta meg, miután a teljes tető és csatornázás elkészült. A kettő között talált munkát magának nálunk az alsó épületen. Eredetileg a nyílászárók beépítését idénre terveztük, de annyira jó fej volt a kőműves mesterünk, hogy 2021 karácsonyára ezt is megcsinálta, és még le is színezte azt a részt is.

Nagyon nagy öröm volt számunkra, hogy az új évet egy szép új házzal kezdhetjük el. Akkor még úgy gondoltuk, hogy az idei évben pihenhetünk. Valami viszont csak nem hagyta nyugodni a gondolatainkat. Volt egy szép házunk, és mellette egy lepusztult, megviselt udvar. Az építkezés alatt teljesen tönkrement az egész, alig volt egy talpalatnyi rész, ami ne sérült volna meg. Munkagépek nyomai, raklapok, törmelékek voltak mindenhol…

Kezdetben úgy gondoltuk, hogy hozatunk földet, vetünk füvet, és locsoljuk, vágjuk, mint eddig. De valamiért ez a megoldás annyira nem tetszett, és tejesen másra vágytunk. Így született meg a terv könnyen kezelhető, rendben tartható udvarról zöld gyeppel, fákkal, virágoskert, cserjékkel és bokrokkal.

A fiunk elültette a bogarat a fülünkbe, hogy csináltassunk öntöző és csepegtető rendszert, így nem kell napi szinten órákat töltenünk a locsolással. Utólag nagyon nagy boldogság, hogy megcsináltattuk, annak ellenére, hogy egy házfelújítás kellős közepén relatíve nagy kiadás egy ilyen. Viszont az az idő, amit az ember például a virágok ápolásával vagy csak a teraszon ücsörögve tölt el, egyszerűen pénzben nem mérhető.

A tujákat ki kellett szednünk, már nagyon öregek voltak, és elkezdtek kiszáradni, megbetegedni. Így azonban akárki beláthatott az udvarba, amire megoldást kellett találnunk. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen lemez- vagy betonkerítés a meglévő helyén. Az anyagárak miatt maradtunk a betonkerítésnél. Összességében elenyésző lett a különbség az árat tekintve, viszont a tartósság és a kinézet összehasonlíthatatlan mértékben a beton kerítés mellett szól. A kerítést zsalukőből és oszlop zsaluból építettük a meglévő kerítés alapjára. A tetejére szintén terrán cserép került (Carbon színű, hódfarkú Rundo), a fal maga pedig ugyanolyan színű lett, mint a ház. Ezzel nem várhattunk, muszáj volt a parkosítás előtt megcsinálni, mert nem akartuk, hogy az elkészült kertet újra összetapossák, összekenjék, és mindenféle építési törmelékkel teleszórják.

Az egész kertet kétszer felrotáltuk és felástuk, hogy a régi gyep alulra kerüljön, és ne kelljen teljes talajcserét végeznünk. A rengeteg tarackkal és a föld alatt lévő téglával, törmelékkel, gyökérrel meggyűlt a bajunk, mire teljesen kitakarítottuk a talajból. Ezután a gyepszegély következett. Térkőből szerettük volna megvalósítani, mivel ez tetszett mindannyiunknak, és árban is ez az egyik legjobb megoldás. Az egészet mi terveztük és valósítottuk meg.  A virágszigetek a nagy fiam ötlete alapján készültek, és a barátnőjével együtt csinálták meg hajlítható műanyag gyepszegéllyel. A szigetek és a gyep közé kavicsot tettünk, ami alá geotextília került, hogy a gaz ne jöjjön fel.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A régi kerti csapunk helyett kitaláltuk, hogy bontott téglából legyen egy kis kerti kút, amit szintén kőművesünk készített el az ötletünk alapján. A hintánkat előtte több helyen is megnéztük, mielőtt a végső helyét megtaláltuk volna. Kidobni meg semmiképp nem akartuk, mert sok emlék fűződik hozzá. A teraszt lebetonoztattuk és leburkoltattuk antracit színű kültéri lappal. (A színe miatt kicsit kényes. Utólag talán inkább valami világosabbat választanék.) Miután ezekkel elkészültünk, egy cég kiépítette az öntözőrendszert.

Utána hozattunk termőföldet, amit szépen elegyengettünk, elsimítottuk, és bevetettük fűmaggal, megszórtuk indítótáppal és kvarchomokkal, végül lehengereltük.

Persze a frissen ültetett cserjéknek, bokroknak még sokat kell fejlődni, de bízom benne, hogy a gondoskodásunkat meg fogják hálálni, és jövőre még szebb és dúsabb növényzet látványában lesz részünk.

Egyik szebb, mint a másik – Egy felújított kádár-kocka és káprázatos kertje

A füves terület mérete jelentősen csökkent, viszont egy héten többször kell vágni, hogy mindig szép ápolt és dús legyen.

Maradt azért még munka őszre is, mert szeretnénk a még el nem készült kerítésrészt befejezni, és a nádszövettel bevont tárolónkat is megújítani, valamint a kertbe hangulatfényeket varázsolni.

Galéria / 15 kép

Megnézem a galériát

Hosszú hónapokig minden hétvégénk és rengeteg munka utáni délutánunk ráment a kerti munkálatokra, de úgy érezzük, megérte a fáradozást. Amikor kiülünk a teraszra vagy a hintába, vagy csak egyszerűen kilépünk a házból, gyönyörködünk a kertünkben, amit végre arra használhatunk, amire való: PIHENÉSRE! Bátorítunk mindenkit, aki vacillál, hogy vágjon bele, és éljen olyan környezetben, ami minden nap örömöt okoz neki.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.