Forrás: Getty

Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

Miért jó dekoráció a zúzmófal? 

Napjainkban egyre többen kívánják a természet közelségét, pláne nagyvárosokban. A zöld és a fű látványa bizonyítottan javítja a közérzetet, pozitívan hat a hangulatra. A zuzmófal szuper egyszerű módja annak, hogy a természetet egy kicsit becsempésszük otthonunkba. 

A másik nagy előnye, hogy a lakás bármelyik pontjára tervezhetjük, hiszen nem igényel fényt, locsolást vagy bármit, azaz a jég hátán is megél. Tehetünk zuzmófalat a nappaliba, a konyhába, a folyosóra vagy a gyerekszobába is, hiszen szinte bárhol megmarad, ahol nem éri túl sok víz vagy nedvesség, illetve közvetlen napfény sem. Ha ezekre odafigyelünk, akár több évtizedekig is hibátlan állapotban lesz lakásunk dísze a zuzmófal. Sőt, voltak, akik azt tapasztalták, hogy egy nagy felületű zuzmófal jelentősen csökkentette az utca zaját, tehát hangszigetelőnek sem utolsó.

Ráadásul igazán környezetbarát dekoráció, hiszen a zuzmófalhoz szükséges alapanyagokat fenntartható módon termesztik, a színezéséhez pedig ételfestéket használnak. Ebből kifolyólag gyerekszobába is tehetjük, hiszen nem párolognak belőle mérgező gázok. 

Zuzmófal készítése házilag

A zuzmófal elkészítéséhez speciális alapanyagokra lesz szükségünk. Nem mindegy például, hogy milyen zuzmót, vagy milyen ragasztót használunk hozzá. Az ehhez felhasználható zuzmó többnyire Izlandról származnak.

  1. lépés: Mérjük le, mekkora területet szeretnénk zuzmóval bevonni a falon. Ez lehet akár egy egész fal is, de első körben kezdhetünk kisebb is – mondjuk egy képkeretnyi résszel is. 
  2. lépés: Rendeljük meg a zuzmót a lemért adatoknak megfelelően. Célszerű kicsit rászámolni. Ne felejtsük el a ragasztót sem a kosárba tenni. 
  3. lépés: Ha megérkezett a zuzmó, tisztítsuk meg a falfelületet, ahová a zuzmófalat tervezzük. Ha képkeretbe szeretnénk tenni a zuzmót, akkor a keretet is célszerű tisztára törölni. 
  4. lépés: Kenjük fel a speciális ragasztót a felületre. Törekedjünk a minél egyenletesebb végeredményre. Mindenhol legyen ragasztó, ahová zuzmót szeretnénk tenni, de ne essünk túlzásba sem, csak vékony rétegben vigyük fel. 
  5. lépés: Ezután elkezdhetjük felragasztani a zuzmódarabokat. Nem árt, ha egy kis ragasztót teszünk a zuzmóra is, hogy tartós legyen a végeredmény.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.