Válaszd a legjobb megoldást! 4 érv, ami miatt megéri parkettát választanunk padlóburkolatnak

Válaszd a legjobb megoldást! 4 érv, ami miatt megéri parkettát választanunk padlóburkolatnak

Ha egy régebben épített házra vagy lakásra gondolunk, akkor könnyen láthatjuk magunk előtt, hogy a lehető legtöbb padlófelülete hagyományos parkettával van beburkolva. De miért is volt régen olyan népszerű a parketta, miért éri meg még akár most is parkettába fektetni egy felújítás alkalmával? Az előnyök listája bizony elég hosszú!

Ötletládához ad!

1. Minőségi érzés

Ha egy szakszerűen elkészített parkettán járunk, akkor rögtön érezzük a minőségét. Egy jól lerakott parketta elemei szorosan illeszkednek egymáshoz, ezáltal nem mozognak. A fa fajtájától függően a lapok viszonylag vastagok, így sokkal jobban bírják a terhelést, ezért kényelmesebb rajtuk sétálni. Mivel az elemek jól vannak rögzítve a padlóhoz és egymáshoz, nem is adnak ki semmilyen hangot, ami tovább erősíti a minőségi hatást.

2. Nagyon tartós

A parketta nagyon sokáig kiszolgálja a lakást, csak néhány évente igényel törődést. Mivel valódi fából készül, sokkal jobban ellenáll a hőmérsékleti, illetve a páratartalom béli változásoknak, mint például egy modern laminált padló. Nagyon vastag fából készül, ezért eltörni közel sem egyszerű.

3. Könnyen felújítható

A hagyományos parketta tartóssága abban is rejlik, hogy egy felújtással lényegében az eredeti szépségére lehet visszaállítani. Az normális, hogy 5-10 év alatt a felület fényessége megkopik, akár sérülések és karcok is keletkeznek rajta. Ezt egy alapos csiszolással és újralakkozással egyszerűen el tudjuk tüntetni. Vastagságtól függően egy parkettát akár 3-4 alkalommal is le lehet csiszolni, majd új lakkal ellátni, hogy teljesen új hatást érjünk el vele. Ha egy elem mégis megsérülne, akkor azt akár külön is lehet cserélni, majd a többi parkettadarab síkjába becsiszolni.

Válaszd a legjobb megoldást! 4 érv, ami miatt megéri parkettát választanunk padlóburkolatnak
Forrás: Getty

4. Egyszerű takarítani

Mivel a felülete lakkos és fényes, a port nagyon jól taszítja, így minden szennyeződés kiül a felszínére. Innen már csak fel kell porszívózni, majd egy alapos feltörlés után már végeztünk is a hagyományos parketta takarításával.

Válaszd a legjobb megoldást! 4 érv, ami miatt megéri parkettát választanunk padlóburkolatnak
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin